Meta science: De udvalgte
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Meta science: De udvalgte

Charles Darwin blev født 12. februar 1809. 2009 er derfor 200-året for Darwins fødsel, men også 150-året for udgivelsen af 'Arternes oprindelse'. Med den udgivelse døde gud som bekendt, hvilket er grunden til, at 'mod-ideen' om intelligent design især trives i kredse, der fastholder, at rygterne om guds død er stærkt overdrevne.

Ifølge den teoretiske biolog Anders Frøslev Jensen er Darwins evolutionsteori inspireret af såvel samfundsforskeren Thomas Malthus' befolkningslære og økonomen Adam Smiths erhvervsliberalisme som af Isaac Newtons eksemplariske atomistiske analyse af solsystemet. I den idehistoriske udlægning har evolutionsteorien taget farve af fortidens teorier i en sådan grad, at evolutionsteorien slet ikke ville have været, hvis ikke bl.a. Newtons gravitationsteori var gået forud. Darwins rejse med Beagle til f.eks. Galapagos, der åbenbarede en endeløs biologisk diversitet, anses for at være endnu en inspirationskilde.

I det lys bliver de netop offentliggjorte detaljer om Darwins studietid og ikke mindst forbrug under opholdet på Christ' College i Cambridge spændende. Én ting er, at Darwins tænkning var under indflydelse af Newtons eksemplarisk naturvidenskabelige teori og Galapagos' biologiske mangfoldighed. En anden ting er, om man kan udlede den vordende naturforskers senere genialitet af den unge Darwins økonomiske opgørelser? Ifølge optegnelserne, som er blevet offentliggjort på http://darwin-online.org.uk havde Darwin både ansat en skopudser, opvasker, skrædder, barber, hattemager, sengereder, portner, glarmester og en 'pejsevogter' til at passe sin ild. Darwin boede desuden i de dyreste lokaler tilgængelige for en af sin rang. Han betalte for ekstra grøntsager og ost til sine måltider. Alt betalt af Darwins bemidlede far, lægen Robert Darwin. Forelæsningerne bestod i to morgenlektioner i enten matematik eller klassiske studier. Derfor var der masser af tid til at socialisere, gå på jagt, samle biller eller studere.

Er det, fordi Darwins flamboyante livsstil er slående forskellig fra de vilkår, der gælder for nutidens studerende (og forskere), at billedet af hans studenterliv er interessant? Darwins 100 medstuderende delte skæbne med ham og tilhørte derfor også de udvalgte. Eller er det, fordi den prangende levevis går på tværs af intuitionen om, at store videnskabelige ideer har rødder i passion? At videnskabelige ideer, der har format til at holde i flere århundreder er vokset frem på trods! Den modvind, evolutionsteorien atter befinder sig i, stempler den som rebelsk. Det gør teorien tiltrækkende, at den har fanatiske modstandere, der vil bekæmpe den. Ligesom det gælder for kunsten, er videnskabeligt oprør og originalitet svært at forene med det materielt set velbjergede.

Nu skabte Darwin ikke evolutionsteorien mellem sit 19. og 22. år. Måske var det endda på grund af afsmag for det søde studenterliv, at Darwin påmønstrede Beagle og siden fandt på sin teori? Videnskabelige ideer har mange inspirationskilder. En ting er sikkert; det kan ikke på forhånd afgøres, hvilke ideer eftertiden slagter og hvilke der får stjernestatus eller hvilke videnskabsfolk, der leverer varen. Den naturlige udvælgelse af videnskabelige teorier går på teorierne og ikke på, hvem der har fået dem.

Kommentarer (0)