Messenger ankommer til Merkur i nat

Nasas Messenger-rumsonder skaber historie i nat, når den bliver den første rumsonde nogensinde til at gå i kredsløb om Merkur. Den skal være med til at løse en lang række mysterier om solsystems inderste planet.

****## 15 gange omkring Solen
Den 2,7 milliarder kroner dyre Messenger-rumsonde (forkortelse for Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) blev sendt op i august 2004. Den har foretaget næsten 15 omkredsninger af Solen og forbiflyvninger af Jorden, Venus og Merkur, inden den nu endeligt er klar til at gå i kredsløb om Merkur. Turen har været på sammenlagt 7,9 milliarder kilometer.

****## Kritisk manøvre i nat
Manøvren i nat begynder kl. 01.45 dansk tid. Her vil Messenger affyre sine styreraketter i 15 minutter. Affyringen vil bremse rumsondens hastighed nok til, at Merkurs tiltrækning kan indfange den. Manøvren vil bruge omkring en tredjedel af det medbragte styrebrændstof. Omkring kl. 7.47 fredag vil Messenger begynde sit første hele kredsløb om Merkur.

I de følgende to uger vil Nasas teknikere primært sikre sig at rumsonden fungerer som den skal og kan klare sig i det barske klima. Første herefter vil de videnskabelige observationer og undersøgelser begynde for alvor.

****## Skal løse Merkurs mysterier
Messenger medbringer syv videnskabelige instrumenter som er bygget til at kunne modstå de barske forhold så tæt på Solen. De skal bl.a. være med til at kortlægge overfladen, undersøge planetens uventede magnetfelt, og om der findes vandis ved polerne.

Til trods for sin tæthed på Jorden, er Merkur er forholdsvis uudforsket. Ved at få ny viden om denne varme klippefyldte planet kan forskerne få en bedre forståelse af, hvordan solsystemet er dannet og hvordan planeter dannes omkring fjerne stjerner. Mange af de nyfundne planeter omkring andre stjerner kredser tættere på deres moderstjerne end Merkur er på Solen

Messenger er den første rumsonde til at besøge Merkur siden Nasas Mariner-10 fløj forbi i 70'erne.

Dokumentation

Nasa om Messenger: