Mesh-netværk skal sikre kommunikation under naturkatastrofer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mesh-netværk skal sikre kommunikation under naturkatastrofer

Illustration: MI Grafik

Filippinerne rammes hvert år af adskillige naturkatastrofer, som ofte ødelægger kommunikationslinjerne. Et dansk ingeniørteam arbejder nu på en løsning, der skal forbinde de op mod to millioner nødhjælpsarbejdere i landet, så filippinsk Røde Kors kan få overblik og koordinere indsatserne.

‘Reachi’, som løsningen er døbt, bygger på mesh-teknologien, der gør det muligt at koble enheder i et netværk uden om det traditionelle mobilnetværk. Teknologien blev for nylig berømt i Hong Kong, hvor demonstranterne brugte mesh til at omgå myndighedernes mobilblokade.

Feltstudier i Filippinerne

Ideen til projektet kommer fra den aarhusianske iværksætter Jack Fridthjof, mens selve kommunikationsenheden er udviklet af to civilingeniører i industrielt design fra Aalborg Universitet, Pernille Skjødt og Ida Stougård Andersen:

»Der er rigtig mange konkurrenter derude, som tilbyder mesh-teknologien, men de bruger alle mobiltelefonen som udgangspunkt. Problemet i en katastrofesituation er bare, at du ikke har strøm på en mobil ret længe, og den er måske blevet våd eller skadet. Vores enhed er derimod dedikeret til opgaven, og det gør, at vi kan udvikle et langt mere robust produkt med en helt anden batteritid og anvendelse,« siger Ida Stougård Andersen.

I februar 2014 var de to ingeniører på feltstudier i Filippinerne, hvor de gennemførte interviews med det lokale Røde Kors og nogle af landets to millioner frivillige, der står klar til at hjælpe, når naturen hærger landet. På baggrund af studiet har de udviklet en foreløbig prototype og er nu i færd med at stifte en virksomhed omkring løsningen.

Skal holde strøm i 100 dage

De øvrige partnere i projektet tæller blandt andre Dansk Røde Kors og Alexandra Instituttet, hvor Senior IT Solutions Architect Jan Neerbek har videreudviklet selve teknologien:

»Teknisk set bygger vores prototype på off the shelf-hardware. Lige nu er den største udfordring at få krympet teknologien og sikre batteritiden. Vores mål er, at Reachi skal kunne holde strøm i 100 dage og i øvrigt oplades fire gange årligt ved hjælp af et solpanel på bagsiden af enheden,« siger han og tilføjer:

»Desuden har vi ikke kunnet finde en protokol for at route beskeder rundt i et netværk med måske en million devices, så der har vi udviklet vores egen.«

Færdig løsning i 2015

Teamet bag Reachi arbejder i disse måneder på at skaffe midlerne til at færdigudvikle løsningen. Så snart pengene er i hus, skal den foreløbige prototype testes i Filippinerne. Målet er at have en funktionsdygtig prototype klar inden udgangen af 2015.

Og samarbejdet med Røde Kors er afgørende for at få projektet ud i verden, forklarer Jan Neerbek:
»Det er utrolig vigtigt, at Røde Kors er med, fordi de har det globale netværk og vil være den naturlige aftager til løsningen.«

Håbet er på sigt at kunne udbrede løsningen til andre lande, der jævnligt hærges af naturkatastrofer.

Ida Stougaard Andersen medvirker i disse uger som et af ansigterne i Engineer the futures landsdækkende branding-kampagne.

Dette kyder som et kan godt initiativ. Bliv ved med det! Jeg ser stadig Hayians hærgen for mit indre øje og de katastrofale tilstande efterfølgende. Gad egentligt vide, hvordan det går med Tacloban og Leyte, her 1 års tid efter.

  • 0
  • 0

Dette lugter mere af salg og patentering, end det lugter af hjælp til nødlidende. I det mindste ville det da have været godt at høre argumentet for, at man skal investere i et helt nyt sæt enheder, fremfor at kaste solceller, batteribaserede ladestationer, og specielle mesh-simkort for almindelige mobiltelefoner ned til alle i et katastrofeområde. Hvorfor ville dét ikke være en smart løsning; én løsning hvor der anvendes den teknologi og den hardware folk allerede står med i hånden overalt, fra dag 1 for katastrofen?

  • 1
  • 0