Merkel: Femern-traktat giver os meget gode betingelser

Fem hundrede demonstranter var ifølge politiet samlet i Lübeck i går, onsdag, da den tyske forbundskansler, Angela Merkel, gæstede en regional konference i regeringspartiet CDU.

De fleste af demonstranterne protesterede mod den kommende faste forbindelse over Femern Bælt og frem for alt mod de tyske udgifter til at udbygge jernbane og veje over øen Femern og videre mod syd.

Forbundskansleren blev ifølge en række tyske medier mødt af en øresønderrivende larm fra medbragte højttalere, der afspillede optagelser af larmen fra godstog.

Tyskerne er bekymret for larmen fra godstog, der vil buldre igennem småbyer på Femern, når den faste forbindelse er bygget. Illustration: Femern A/S

Det afspejler det største stridspunkt hos lokalbefolkningen i Tyskland, opgraderingen af den nuværende, etsporede jernbane fra Lübeck mod nord. Den skærer sig ind gennem flere småbyer, der hovedsageligt lever af turisme, og der er ikke udsigt til, at den tyske statskasse vil betale for en ny linjeføring.

Demonstranterne talte blandt andre kritiske politikere fra det tyske Socialdemokrati, SPD, og De Grønne. De gjorde deres bedste for at sammenligne Femernforbindelsen med udvidelsen af banegården i Stuttgart.

Projektet dernede går under navnet Stuttgart 21 og har været hovednyhed i tyske medier i ugevis, fordi der hver dag møder titusindvis af demonstranter frem for at protestere mod konsekvenserne for byen. Det er nu lykkedes dem at skaffe nye forhandlinger.

Sådan kommer det dog ifølge Angela Merkel ikke til at gå med
Femernforbindelsen. Hun talte ganske vist ikke direkte til demonstranterne, men hun kom i sin tale til kongressen ind på
Femernforbindelsen.

Merkel om traktaten: 'Meget gode betingelser for os'

Ifølge de tyske medier understregede hun, at statstraktaten med Danmark giver 'meget gode betingelser for os'.

Traktaten indebærer, at Danmark betaler for hele byggeriet af bro eller tunnel. Til gengæld kan Danmark benytte indtægterne fra biler og tog til også at finansiere veje og jernbaner på fastlandet. Tyskland må betale forbindelserne i baglandet, som de kalder det, med skattekroner.

Angela Merkel konstaterede, at hun ville glæde sig på østersøhavnenes vegne, hvis forbindelsen ikke bliver til noget.

»Men som kansler bærer jeg ansvaret for hele landet,« tilføjede hun.

Sammenligningen med Stuttgart gav hun ikke meget for.

»Ingen siger, at det skal være enten Stuttgart eller Femern Bælt,« pointerede kansleren i sin tale.

Hun mente i stedet, at det er nødvendigt at sørge for, at Tyskland ikke bliver 'afskåret fra bestemte udviklinger'.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten