Mere rod i romertallene

Illustration: Ingeniøren

Som opfølgning på Bagsidens omtale af romertallet MDCCCCII på Statens Serum Institut for et par uger siden har Claus Tøndering sendt et fotografi af skiltet fra Røsnæs Fyr ved Kalundborg med ‘nok det mest besynderlige romertal, jeg nogensinde har set’.

Læs også: Bagsiden: Rod i romertallene: MDCCCCII = MCMII

Røsnæs Fyr blev opført 1844- 46, men romertallet på skiltet følger sin helt egen logik. Fyret var i funktion frem til 2008, hvor det blev erstattet af et fuldautomatisk radiofyr. Illustration: Claus Tøndering

Det hjemmestrikkede romertal MDCCCVIL skal åbenbart udlægges som 1.800 + (50-6), altså 1.844. Men de gamle romere kunne sandelig også udvise kreativitet.
Der findes eksempler på ‘ulovlige’ tal som IIIXX for 17 og IIXX for 18. Det sidste kan til nød forklares med, at atten på latin hedder to fra tyve, duodeviginti, men sytten hedder syv puls ti, septendecim, så hvordan er IIIXX lige opstået?

At nogle af folkene i den 22. romerske legion selv brugte udtrykket IIXX i stedet for XXII, fik engang en stenhugger til at rette IIXX, som han troede var en fejl for atten og ikke en fejl for toogtyve i dette tilfælde, til XVIII.
Det var ikke let at være romersk stenhugger eller dansk fyrbygger.

Illustration: Ingeniøren