Mere etik i ingeniørfaget: Behold ingeniørkasketten på, lyder gammelt råd

Plus13. september 2019 kl. 15:113
Mere etik i ingeniørfaget: Behold ingeniørkasketten på, lyder gammelt råd
Flere af historiens menneskeskabte katastrofer kunne have været undgået, hvis folkene bag havde gjort sig etiske overvejelser: Titantics ingeniører sagde, skibet ikke kunne synke. Tacoma Narrow Bridge kollapsede pgra mangelfulde beregninger. Benzintanken på en Ford Pinto var placeret, så den kunne sætte bilen i brand. Ford vidste det, men ændrede den ikke. Challengers-ingeniørteam advarede om, at gummipakningerne ikke kunne holde, men ledelsen pressede på for opsendelse, og alle syv astronauter døde. Illustration: Nanna Skytte.
Det er allernemmest at handle etisk forsvarligt, hvis man som ingeniør holder fast i sin faglighed. Challengerkatastrofen kunne måske være undgået, hvis chefingeniøren IKKE havde fulgt sin chefs råd om at tage lederhatten på, mener amerikansk professor.
Artiklen er ældre end 30 dage

Risikoen for at blive ledt på afveje lurer i mange erhverv – ikke mindst i ingeniørfaget, men risikoen falder markant, hvis standen har et etisk kodeks. Det mener Michael Davis, professor i filosofi ved Center for the Study of Ethics in the Professions ved Illinois Institute of Technology (IIT).

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
15. september 2019 kl. 20:18

Med denne kommentar vil jeg ikke gå ind i debatten om dette interessante emne, men blot opfordre til at man i Ingeniøren ophører med at bruge den forslidte traver om at teknikkerne har udråbt Titanic som “synkefri”. Det var rederiets marketingafdeling i USA der “oversatte” teknikkernes udtalelse om at Titanic var det sikreste skib der hidtil var bygget, til at skibet var synkefri. Det var også marketing der nedlagde veto mod, at der kom redningsmidler om bord til alle. Den gang var antallet af pladser i redningsbådene, ifølge reglerne, afhængig af skibets størrelse og ikke af hvor mange personer der var om bord. Og da et tilstrækkeligt antal redningsbåde ville tage al pladsen på det promenadedæk, som var væsentlig for markedsføringen overfor 1. Klasses passagererne, så var det bare “no go” fra sælgerne. Skibet i sig selv var meget sikkert, også med dagens standard, og havde der været redningsmidler nok, havde man sandsynligvis kunnet redde stort set alle. Skibet var 4 timer om at synke og det er faktisk et bevis på, at teknikkerne havde ret i deres udtalelser om den høje sikkerhed.

1
15. september 2019 kl. 11:42

Jeg vil ikke sætte økonomiske interesser over sikkerhed.

Holder den i længden?

Så skal man til at definere hvad er sikkert, og er 0,0000000000000001% risiko for et enkelt dødsfald uetisk.