.......på problemets rod.
Disclaimer; Det er omkrig 10år siden at mine unger gik i gymnasiet og omkring 5 år siden jeg sidst var PhD vejleder - meget kan have ændret sig.
Anyway: Den gang i 10'erne var undervisningen i matematik (der trods alt er det universelle STEM sprog) i gymnasiet bundet alt for meget op på Maple og alt for lidt på forståelse af matematik.
Når børn af den den generation ser en ligning, så forstår de den ikke - Hvad de ser er et input til en blackbox der spytter en skalær tilbage i hovedet på dem hvis de taster den rigtigt ind!
Hvis der sidder en djøffer fra undervisningsministeriet og læser med: Det svarer lidt til at aflyse almindelig sprogundervisning og erstatte den med google-fu. Man lærer ikke sproget, men man lærer at begå sig nogenlunde.
For 4-5 år siden var jeg vejleder for en PhD studerende på DTU, hvor professoren fortalte samme historie - og lidt mere:
- Når de studerende kommer til DTU mangler de basale regnekundskaber.
- Hvis folk ikke består matematikfagene ryger taxameterpengene, hvilket gør at man sænker kravene.
Summa summarum: vi står med velbegavede unge mennesker, men vi har ikke lært dem det sprog de skal bruge for at begå sig i STEM verdenen.
Hvad gør begavede unge menesker hvis de møde den slags modgang? De finder en anden merit hvor barrieren er mindre - det er da logik for perlehøns.
Sorry, det blev en lang svada, men mit bud på at stoppe sivningen er: Lad være med at bruge kunstige tilsætningestoffer og numeriske hjælpemidler i folkeskolen og gynmasiet (eller vent i det mindste til 3.g) De fleste elever bliver skræmt fra vid og sans når de ser en matematisk formel, fordi undervisningssystemet har svigtet dem.