Opgørelser og prognoser for den danske elforsyningssikkerhed skal foretages årligt – og efter en hel bestemt skabelon, der både kikker bagud og fremad. Det foreslår Elreguleringsudvalget i en omfattende rapport om regulering af elsektoren, som blev offentliggjort mandag.
Læs også: Udvalg: Drop forældet og tilfældig regulering af elsektoren
Samtidig skal den årlige afrapportering - som Energinet.dk fortsat skal stå for - ske til Folketinget og dermed sikre en basis for en offentlig debat om situationen.
»Vi mangler et godt grundlag til at kunne diskutere forsyningssikkerhed og niveauet for denne – også set i et samfundsøkonomisk perspektiv. Det får vi med vores forslag,« siger næstformand i udvalget Torkil Bentzen, som er tidligere direktør i daværende EnergiE2 og i dag bestyrelsesformand for EUDP-programmet.
Han tilføjer, at vi for eksempel mangler at få kvantificeret risikoen – altså at få beregnet, hvad det optimale niveau for forsyningssikkerhed egentlig er i Danmark:
»Måske er den høje sikkerhed, vi har i dag, for dyr. Måske kunne det bedre betale sig for samfundet, hvis det maksimalt tilladelige afbrud for en gennemsnitsforbruger var 30 minutter i stedet for Energinet.dks aktuelle krav, som er 20 minutter,« siger han.
Mere klarhed over indkøbsvilkår
Ud over forslagene om at skabe et mere ens og gennemsigtigt grundlag for diskussion af forsyningssikkerhed blander udvalget sig også i den langvarige diskussion mellem Energinet.dk og elselskabernes brancheforening, Dansk Energi, om klarhed over, hvad der skal ske med kraftværkerne i et elsystem med sol og vind.
Læs også: Energinet.dk: Vi skal sikre elforsyningen - ikke redde kraftværker
Her foreslår udvalget, at der allerede nu udformes klare regler og procedurer for, hvordan Energinet.dk og Energistyrelsen skal indkøbe ydelser af kraftværkerne – selvom der ikke er brug for dem lige nu.
Det drejer sig om indkøb af strategisk reserve (som dog er under overvejelse), om indkøb via et marked for kraftværkskapacitet eller direkte betaling for kapacitet til det enkelte værk.
Hos Dansk Energi er man glad for udvalgets anbefalinger, som gør forsyningssikkerhed og niveauet for denne til et politisk spørgsmål:
»Vi mener, at niveauet for forsyningssikkerhed er en politisk sag og skal afgøres af politikerne, fordi det får stor betydning for, hvordan vi skal designe og dimensionere fremtidens elsystem,« siger administrerende direktør for Dansk Energi Lars Aagaard.
Læs også: Ældrepukkel i ledningsnettet kan true elsikkerheden
Rapport skal se ti år frem
Vedrørende den årlige opgørelse har udvalget konkret foreslået, at den hvert år skal indeholde de seneste ti års udvikling i forsyningssikkerhed samt et estimat for det forventede svigt i antal minutter de næste ti år i både Øst- og Vestdanmark.
Samtidig skal den årlige opgørelse beskrive og vurdere tilstrækkeligheden af transmissionsforbindelserne mellem landsdelene og til udlandet. Desuden skal den indeholde forslag til initiativer, hvis forsyningssikkerheden skal ændres.
