

Er der noget vi har lært at sætte pris på under den efterhånden to år lange coronakrise, så er det glæden ved et stabilt og hurtigt trådløst wifi-netværk, når der skal afholdes videomøder på arbejde, games på teenage-værelset eller streames Netflix i sommerhuset.
Derfor kæmper en stribe netværksleverandører også med at skubbe til grænserne for, hvad der er muligt med trådløs wifi-teknologi.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Med til historien hører, at de højere 6 GHz bånd (som betegnes U-NII 6, 7 og 8), ikke vil kunne bruges frit til WiFi. I USA indfører FCC Automated Frequency Coordination (AFC), som koordinerer frekvensanvendelserne ud fra centrale databaser, og ud fra anmodninger fra (de udendørs) APs. AFC kan så enten give tilladelsen til den frekvensbrug APet ønsker, kan afslå det, eller kan foreslå andre frekvenser og/eller power levels. Først når APet har modtaget AFC godkendelsen kan den tænde sin radio.
FCC forestiller sig, at der udpeges en AFC provider (muligvis flere), som over en given periode kommer til at varetage koordinationen. AFC provider til AFC Device interface protokollen blev introduceret i marts måned sidste år.
Om der er planer om at indføre AFC i EU ved jeg ikke, men det kunne måske hjælpe med til at åbne de indtil nu ubrugte spektre i de høje 6 GHz bånd.
Men vi kan håbe på at der er andre der vil tale imod monopoler og for borgernes ret til at anvende frekvenserne uden afgift.
Der skal selvfølgelig være plads til begge dele. Universiteterne er traditionelt OSS-brugere med kræfter til råbe op! Det kan jo ikke nytte, at det hele bliver monopoliseret.
Men det bliver nok Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien, der trækker læsset - vi er jo solgt til BNP-væksten og snæversynet (monopolet).
Lige nu foregår der en intens kamp mellem fortalere af ulicenseret wifi på den ene side og licenseret mobilnetværk på den anden side, om hvem der skal have retten til at benytte den øvre del af 6 GHz, som af mange er det mest oplagte sted at udvide. Det skyldes blandt andet at den øvre del af 6 GHz for nyligt er taget i brug til ulicenseret wifi i Nordamerika.</p>
<p>Et spørgsmål som Energistyrelsen skal tage stilling til i løbet af 2022 og senest i 2023, hvor emnet skal afgøres internationalt på den kommende radioverdenskonference i 2023.
Der er nok ingen tvivl om hvad de danske myndigheder vil. Men vi kan håbe på at der er andre der vil tale imod monopoler og for borgernes ret til at anvende frekvenserne uden afgift.