Mere båndbredde over flere frekvenser: Næste generation wifi kan nå 30 Gbit/s

Plus24. januar 2022 kl. 14:153
Mere båndbredde over flere frekvenser: Næste generation wifi kan nå 30 Gbit/s
Illustration: Dzmitrock/Bigstock.
320 MHz-kanaler og muligheden for at bruge flere frekvensbånd samtidig er opskriften på at hæve wifi-hastigheden, så der sendes data 2,4 gange hurtigere end de hurtigste netværk i dag. Det betyder at næste generation - Wi-Fi 7 - rammer 30 Gbit/s i løbet af næste år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Er der noget vi har lært at sætte pris på under den efterhånden to år lange coronakrise, så er det glæden ved et stabilt og hurtigt trådløst wifi-netværk, når der skal afholdes videomøder på arbejde, games på teenage-værelset eller streames Netflix i sommerhuset.

Derfor kæmper en stribe netværksleverandører også med at skubbe til grænserne for, hvad der er muligt med trådløs wifi-teknologi.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
25. januar 2022 kl. 07:36

Med til historien hører, at de højere 6 GHz bånd (som betegnes U-NII 6, 7 og 8), ikke vil kunne bruges frit til WiFi. I USA indfører FCC Automated Frequency Coordination (AFC), som koordinerer frekvensanvendelserne ud fra centrale databaser, og ud fra anmodninger fra (de udendørs) APs. AFC kan så enten give tilladelsen til den frekvensbrug APet ønsker, kan afslå det, eller kan foreslå andre frekvenser og/eller power levels. Først når APet har modtaget AFC godkendelsen kan den tænde sin radio.

FCC forestiller sig, at der udpeges en AFC provider (muligvis flere), som over en given periode kommer til at varetage koordinationen. AFC provider til AFC Device interface protokollen blev introduceret i marts måned sidste år.

Om der er planer om at indføre AFC i EU ved jeg ikke, men det kunne måske hjælpe med til at åbne de indtil nu ubrugte spektre i de høje 6 GHz bånd.

2
24. januar 2022 kl. 22:39

Men vi kan håbe på at der er andre der vil tale imod monopoler og for borgernes ret til at anvende frekvenserne uden afgift.

Der skal selvfølgelig være plads til begge dele. Universiteterne er traditionelt OSS-brugere med kræfter til råbe op! Det kan jo ikke nytte, at det hele bliver monopoliseret.

Men det bliver nok Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien, der trækker læsset - vi er jo solgt til BNP-væksten og snæversynet (monopolet).

1
24. januar 2022 kl. 21:22

Lige nu foregår der en intens kamp mellem fortalere af ulicenseret wifi på den ene side og licenseret mobilnetværk på den anden side, om hvem der skal have retten til at benytte den øvre del af 6 GHz, som af mange er det mest oplagte sted at udvide. Det skyldes blandt andet at den øvre del af 6 GHz for nyligt er taget i brug til ulicenseret wifi i Nordamerika.</p>
<p>Et spørgsmål som Energistyrelsen skal tage stilling til i løbet af 2022 og senest i 2023, hvor emnet skal afgøres internationalt på den kommende radioverdenskonference i 2023.

Der er nok ingen tvivl om hvad de danske myndigheder vil. Men vi kan håbe på at der er andre der vil tale imod monopoler og for borgernes ret til at anvende frekvenserne uden afgift.