Mens vi venter på en plan: Københavnsk plast skal dumpes på losseplads
Københavnsk plastaffald vil hobe sig op på en losseplads i Danmark i op til et halvt år.
Danmarks største affaldsselskab Vestforbrænding har nemlig ikke nogen plan for, hvor de skal sende plasten hen for at få den sorteret og genanvendt, når vi går ind i det nye år. 75 procent af jeres plastaffald bliver genanvendt. Det lovede Danmarks største affaldsselskab, Vestforbrænding, borgerne i 19 hovedstadskommuner gennem flere år. I løbet af denne sommer måtte Vestforbrænding imidlertid melde ud, at de ikke kan dokumentere, at så stor en del af plasten reelt er blevet genanvendt. Faktisk estimerer Vestforbrænding nu, at genanvendelsesprocenten er omkring 31, hvilket Ingeniøren kunne afsløre i slutningen af august efter at have fået aktindsigt i et fortroligt notat og en række interne e-mails. Men Vestforbrænding kan heller ikke på nuværende tidspunkt lægge beviser på bordet for, at de 31 procent er blevet genanvendt.Sagen kort
Det er virkeligheden, efter sommerens afsløringer om at Vestforbrænding har givet forkerte tal om genanvendelsen af husholdningsplast.
Læs også: Kun 31 procent af københavnsk plastaffald bliver med sikkerhed genanvendt
I flere år lovede affaldsselskabet borgere og kommuner i hovedstadsområdet, at mindst 75 procent af deres plastaffald blev genanvendt. Men det viste sig, at Vestforbrænding i virkeligheden ikke har dokumentation for, at plastaffaldet reelt bliver til nye produkter. Det stod klart, efter de fandt et hul i udbudsmaterialet, der kunne lade vinderen snyde med genanvendelsesprocenten.
Som konsekvens valgte Vestforbrænding at annullere det udbud, der skulle sikre sorteringen af københavnernes plast efter 31. december i år.
Den danske transportvirksomhed HCS havde ellers allerede vundet plastudbuddet i starten af juni, og planen var, at et svensk sorteringsanlæg med navnet Swerec skulle sortere hovedstadsborgernes plastaffald og sende det videre til genanvendelse fra det nye år.
Læs også: Interview: Ikke engang 31 procent genanvendelse kan Vestforbrænding dokumentere
Men den plan er nu afblæst.
Konsekvensen er, at der nu ikke er nogen virksomhed til at tage imod hovedstadsborgernes plastaffald, når den nuværende kontrakt med det tyske sorteringsanlæg Alba udløber 31. december i år.
Hvornår Vestforbrænding finder en ny aftager til plasten står ikke klart. Det fortæller Peter Basland, som er direktør i Vestforbrænding. Han vurderer, at de først vil finde en ny aftager til plasten »en gang i det nye år.«
»Vi kan ikke nå det til januar, så vi kommer til at mellemlagre noget af det her plast i en periode,« siger han til Ingeniøren.
Ingen ved hvor eller hvor lang tid
Om plasten skal opbevares i to måneder, et halvt år eller måske helt indtil slutningen af 2020, ved Peter Basland ikke.
»Det er svært at sige. Jeg håber bestemt, det er i første halvår af næste år, at vi er på plads. Og jeg vil ikke sige jo før, jo bedre - jeg vil sige, jo mere vi er afdækket, jo bedre,« siger han.
Årsagen er, at Vestforbrænding først skal igennem en markedsdialog med den private del af sektoren, før de kan sætte plastgenanvendelsen i udbud igen. Formålet med den dialog er at finde ud af, hvor stor en reel genanvendelsesprocent Vestforbrænding vil kunne kræve i det nye udbud.
Læs også: Forkerte tal om genanvendelse af plast chokerer kommuner
Og først når affaldsselskabet er længere inde i den dialog, vil de kunne finde ud af, hvor længe og dermed hvor stor en mængde plastaffald der skal deponeres, fortæller Peter Basland.
Samtidigt ved han heller ikke endnu, hvor plastaffaldet skal deponeres. Han nævner deponiselskabet AV Miljø som et eksempel på et selskab, hvor Vestforbrænding tidligere har mellemlagret affald. Men han ved ikke, hvornår Vestforbrænding finder ud af, præcis hvor det københavnske plastaffald skal ligge. Deponeringen kræver nemlig både miljøtilladelser og tilladelser fra brandmyndigheder.
»Det er jo ikke bare at få en tilladelse til at deponere plasten; det er hele dynamikken i, at jeg ikke på nuværende tidspunkt kan svare dig på, om vi skal mellemlagre det i to måneder eller et halvt år. Og når du skal have en tilladelse til at deponere, skal du også kunne sige noget om mængden,« siger Peter Basland.
Vil plastens kvalitet falde?
Kort inden direktør Peter Basland valgte at annullere det udbud, Vestforbrænding allerede havde fundet en vinder på, sendte en medarbejder i Vestforbrænding en intern e-mail til en kollega og advarede mod at annullere udbuddet.
»Konsekvensen ved et genudbud vil være, at Vestforbrænding ikke vil kunne nå at have en ny notifikation klar til 1. januar 2020, og vi skal finde et sted at oplagre plast i 2-3 måneder (600-900 tons). Denne plast vil have ringere genanvendelsesgrad pga. lagringen,« skrev medarbejderen.
Men det kommer ifølge Peter Basland an på, hvordan Vestforbrænding vælger at opbevare plasten. Han ser hellere, at plasten bliver deponeret i en periode, fremfor at Vestforbrænding kører videre med de nuværende, hullede kontrakter.
Læs også: Affaldsdirektør om plast-mål: Tror ikke 75 procent kan genanvendes
»Set fra min stol er det meget bedre at mellemlagre det og kunne svare på alle spørgsmålene omkring genanvendelse end at fortsætte uden at kunne skabe vished omkring det,« siger han.
I et notat, som Vestforbrænding har udarbejdet til Ingeniøren, skriver affaldsselskabet:
»Der tales i almindelighed om, at behandlingsanlæggene har sværere ved at sortere plasten, hvis den har stået presset i baller i en længere periode. Det skyldes dels, at plasten bliver sværere at skille ad, og endelig kan påvirkning fra vind og vejr forringe plastkvaliteten og forårsage algevækst.«
Men samtidigt mener Vestforbrænding ikke, at kvaliteten vil blive betydeligt forringet, hvis plasten bliver oplagret et par måneder i vinterhalvåret:
»Såfremt Vestforbrænding på et tidspunkt skal oplagre plast i en længere periode, er det vores hensigt, at dette skal foregå på overdækket område for at sikre, at plasten ikke bliver nedbrudt af vind og vejr,« står der i notatet.
Citaterne fra Vestforbrændings direktør Peter Basland er sagt under et interview med Ingeniøren 30. august og er bekræftet af kommunikationschef Per-Henrik Goosmann.
