Mens danskerne taler i walkie talkie: På Færøerne sender beredskabet både video og data

Illustration: Føroya Tele

Danske politibetjente, ambulancereddere og brandfolk sender lige nu misundelige blikke op mod Nordatlanten og deres færøske kolleger. Når politi, ambulance eller brandvæsen får et alarmopkald og rykker ud på en af de 18 øer, så har de siden december kunne bruge både tale, tekst, video og billeder i realtid.

Det lyder måske som et simpelt ønske, som hurtigt kan opfyldes med en moderne smartphone. Men sådan er det langt fra, når vi taler om missionskritisk beredskabskommunikation.

Det nuværende danske beredskabsradio SINE, som er baseret på Tetra-standarden, tillader i praksis kun tale-kommunikation over walkie-talkie-håndsæt, mens hurtige og pålidelige overførsler af data i form af billeder og video er umuligt.

I december overtog det færøske teleselskab Føroya Tele opgaven med at drive beredskabsradioen og det foregår nu over det konventionelle 4G-netværk.

Løsningen hedder KIMA og er et såkaldt missionskritisk push to talk(MCPTT) som er udviklet af svenske Ericsson i samarbejde med Føroya Tele, og baseret på LTE-standarder udviklet af 3GPP.

»I dag er vi alle vant til at have adgang til hurtige data, video og tale-funktioner via en smartphone i lommen. De funktioner bør beredskaberne også have adgang til på en sikker og pålidelig måde, og det kan vi levere med vores nye missionskritiske push-to-talk netværk, som er sat i drift på Færøerne,« siger Niclas Backlund, landechef for Ericsson i Danmark.

Nemt at livestreame

Med Kima er det muligt at tale sammen en-til-en, en-til-mange og mange-til-mange, ligesom man kan sende tekstbeskeder, dele billeder og filer samt streame video fra ulykkes- eller gerningssteder. Konkret kan beredskaberne livestreame video fra et ulykkessted, tage billeder til efterforskning eller kalde på hjælp fra kolleger med et enkelt tryk på en knap.

Det er Rigspolitiet i Danmark der har indkøbt systemet til de forskellige beredskabstjenester på Færøerne. Mens indkøbet er forløbet forholdsvist hurtigt på Færøerne, så er tempoet noget anderledes i Danmark, hvor Rigspolitiet siden 2017 har arbejdet med et lignende udbud af det danske beredskabsradio SINE. Men udbuddet er flere gange blevet forsinket og udskudt, og sidste år gjorde Rigspolitiet brug af en nødretsbestemmelse, så det eksisterende SINE-net forlænges til 2024 - tre år efter Færøerne har taget sit nye missionskritiske LTE-radio i brug.

I Danmark var det længe ambitionen at udvikle et ekstra lag på SINE-nettet, SINE Services, som netop skulle binde de forskellige beredskaber sammen. Det ønske opstod i kølvandet på fyrværkeri-katastrofen i Seest i 2004. Men det aldrig lykkedes, og det betyder at Beredskabsstyrelsen i dag ikke har et samlet overblik over beredskaber i tilfælde af en stor katastrofe.

Knap 150 mobilmaster sørger i dag for dækning af 97 procent af den færøske areal, og det svarer til at 99 procent af alle borgere i Færøerne er dækket med 4G. Illustration: Føroya Tele

Læs også: Teknisk opgradering af beredskabsradioer forsinkes med fire år

Kritiske funktioner over 4G

Den nye færøske beredskabsradio kaldes KIMA, og er et af de første missionskritiske systemer i verden, der udelukkende er i drift over et eksisterende kommercielt LTE-mobilnetværk. Det tillader beredskaber at kommunikere uden udfald i netværket, også selvom det kommercielle mobilnetværk bliver overbelastet af mange brugere, eller strømmen går på mobilmasterne.

»KIMA-trafikken er prioriteret i en radiospektrum-klasse over de private brugere. Men ellers bruger vi samme 4G-mobilmaster, core-netværk og radiospektrum som til vores almindelige kunder,« siger Hans Jákup Langgaard, adm, direktør i Føroya Tele Samskifti .

En af de store fordele ved at bruge kommercielle mobilnetværk er, at Færøerne ikke skal drifte et selvstændigt netværk udelukkende til beredskabet, som det er tilfældet med SINE-nettet i dag.

»Vi har i forvejen brugt store ressourcer på at opbygge et solidt 4G-net, og så har vi udvidet med et supportcenter, der overvåger trafikken i netværket døgnet rundt, både backhaul og det missionskritiske netværk. På den måde kan vi sikre at KIMA aldrig går ned,« siger Hans Jákup Langgaard.

Tidligere brugte politi, brandvæsen og ambulancereddere på Færøerne VHF-radioer, der efterhånden var så gamle, at de i dag er sendt på museum i Danmark.

Genbrug af udstyr

Selvom det kan lyde dyrt at introducere nye funktioner som video, data og billeder til beredskabskommunikation, så er det ifølge Føroy Tele og Ericsson en stor økonomisk fordel at man kan genbruge det eksisterende netværk og udstyr.

»SINE er et dedikeret netværk til få tusinde brugere og det er altså en stor investering at konstruere et netværk med kun et formål og få brugere. 5G-platformen bliver en scweizer-kniv, der kan håndtere flere typer netværkstyper på samme tid. Vi kan både lave store brede netværk, men også dedikeret og lukkede netværk til beredskaber eller industrien,« siger Niclas Backlund, dansk landechef for Ericsson, som har leveret teknologi og udstyr til KIMA.

Læs også: 14 år efter fyrværkerikatastrofe: Vital software til vagtcentraler syltet

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Kan skaleres til Danmark

Når man spørger Føroya Tele og Ericsson, så mener de begge samstemmende at de nye LTE-baseret netværkstype kan skaleres til Danmark, hvor antallet af brugere er markant højere.

»Sagtens, det vil være oplagt. Det er fremtidens kommunikationssystem til beredskaberne og meget lige til højrebenet at benytte en lignende LTE-løsning i Danmark. Jeg kan ikke se hvordan der skulle være en begrænsning på skalering, siger Hans Jákup Langgaard.

Kan man overhovedet sammenligne Danmark og Færøerne med hinanden?

»Det virker rigtigt fornuftigt, at Rigspolitiet afprøver teknologien i mindre skala på Færøerne, før man beslutter om Danmark skal gå samme vej. Netværket er selvfølgelig mindre med færre brugere og færre kilometer, men Færøernes vilde natur er ikke helt let at dække med mobilmaster, hvor Danmarks flade terræn er noget mere tilgængeligt. Men jeg kan ikke se, hvorfor det missionskritiske netværk ikke kan rulles ud i Danmark gnidningsløst,« siger Niclas Backlund.

Huawei røg ud

Det har taget omkring tre år fra Føroya Tele satte sig for at udvikle et missionskritisk netværk. I første omgang vandt teleselskabet opgaven for Rigspolitiet med en løsning fra kinesiske Huawei, som kalder deres missionskritiske netværk for Litra. Siden udsendte Donald Trump et forbud mod Huawei, og de politiske vinde i Danmark pegede samme vej. Efter stor polemik, erstattede Føroya Tele Huawei med Ericsson.

Læs også: Amerikansk ambassadør: Uvenligt af Færøerne at købe kinesisk telenet fra Huawei

På Færøerne bruger de Sonim XP8-håndsæt til KIMA, som egentlig er udviklet til håndværkere og andre professioner med behov for robuste smartphones. Illustration: Føroya Tele

Legacy-systemer kræver omtanke

På spørgsmålet om hvad det kræver at udskifte den grundlæggende teknologiplatform bag en kritisk beredskabsradio, svarer Ericsson at udfordringen ligger i den måde, kravspecifikationerne håndteres.

»Teknologien er ikke begrænsningen, men snarere de mange standarder og specifikation, der er forbundet med beredskabskommunikation. Der skal gennemtænkes mange forskellige kritiske situationer, fx at strømmen går, eller at kommunikationen skal foregå på vandet eller i luften,« fortæller Niclas Backlund.

Netop det at rykke legacy-systemer med over i en ny LTE-baseret beredskabsradio kræver omtanke.

»Den store udfordring er ikke teknologisk, men at få flytte 20 års legacy systemer, så vi er sikre på at de nødvendige funktioner flyttes med, mens andre kan fjernes. Men målsætningen er et samlet netværk på tværs af alle kommunikationsbehov for beredskaberne,« siger Nicklas Backlund.

I Danmark har netværksoperatøren Cibicom, der blandt andet leverer TV-sendenettet i Danmark, for nyligt indgået en aftale med finske Nokia om at levere missionskritiske LTE-netværk til erhvervskunder, eksempelvis inden for affald, vand, energi og transport. Cibicom nævner også beredskabstjenester som politi og ambulance som potentielle brugere af netværket, der i dag er i drift på 450 MHz-frekvensbåndet.

Læs også: Fremtidens politiradio handler mest om data

Hos Motorola Solutions, der i dag driver det nuværende SINE-net, via via datter­selskabet Dansk Beredskabskommunikation, forventer man at fremtidens beredskabsradioer kører over LTE. Men der er brug en overgangsperiode, hvor både Tetra og LTE kommer i spil.

»Trenden går på tværs af lande mod missionskritiske bredbåndsløsninger, og skulle de danske myndigheder ønske at indkøbe et missionskritisk netværk baseret på LTE eller 5G, så er vi klar,« siger Michael Israelson, salgsdirektør i Motorola Solutions for Norden og Baltikum.

I dag har Motorola Solutions allerede en LTE-baseret missionskritisk netværksløsning kaldet Kodiak. Michael Israelson nævner at Finland allerede har indkøbt et nyt LTE-system som forventes at skulle sættes i drift i 2025 og at Norge og Sverige arbejder på samme løsning. Det kommer dog til at tage tid.

»Vi tror ikke på en big bang-tilgang, hvor vi kan slutte for Tetra den ene dag og tænde for LTE den næste. Der vil være en overgang, og i Finland er det tre år,« siger Michael Israelson.

Rigspolitiet: Færøsk politi er tilfredse med mobilløsning

I Danmark kan udsigterne være endnu længere, fordi man endnu ikke har lagt sig fast på, hvordan udbuddet af et nyt missionskritisk netværk, og hvornår det skal gennemføres.

På Færøerne lyder anbefalingen fra Hans Jákup Langgaard, at man foretaget teknologispringet i et hug, for at undgå flere selvstændige løsninger.

Ingeniøren har spurgt Rigspolitiet, hvornår de forventer at sende indkøbet af en nyt beredskabsradio i Danmark i udbud, og om man forventer at stille skifte teknologi fra Tetra til LTE-baseret beredskabsradio.

»Rigspolitiet kan oplyse, at processen i forhold til udbud af statens kontrakt vedr. radionettet til beredskabskommunikation (SINE) er forsinket. En eventuel ny løsning forventes pt. at være i drift ved udgangen af 2024. Rigspolitiet kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse yderligere om tidsplanen. Et udbud af beredskabskommunikation vil tage afsæt i beredskabernes funktionelle behov og vil således være teknologineutralt. I forhold til løsningen på Færøerne er det Rigspolitiets forståelse, at Færøernes politi foreløbigt er tilfredse med den nye løsning,« skriver Lene Gisselø Maaløe, centerchef for Center for Beredskabskommunikation ved Rigspolitiet i en mail.

Læs også: Rigspolitiet: Kan man overhovedet lave en digital beredskabsradio i Grønland?

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vi modtager allerede billeder fra ambulancer. De kan sendes via præhospital patientjournal, så vi både kan se skadessted og skader. Jeg ved ikke om politiet har samme muligheder.

  • 2
  • 0

Var en af ideerne ikke at TETRA kunne fungere i direct mode - dvs. som walkie talkies uden netværk? Det kunne ske hvis der skete ulykker på steder uden netværksdækning (fx. ved brand i en tunnel) eller hvis netværket var sat ud af drift (pga. krig eller sabotage).

Jeg kan godt se ideen med at man får alle de capabilities almindelige mobiltelefoner har gratis hvis man blot kører på 2G/3G/4G/5G/6G nettet. Men man synes også at ende også med betydeligt mindre redundans.

  • 12
  • 0

Vi modtager allerede billeder fra ambulancer. De kan sendes via præhospital patientjournal, så vi både kan se skadessted og skader. Jeg ved ikke om politiet har samme muligheder.

Elektronisk patientjournal køre vel via 4G. Politi og beredskab har jo også mulighed for at dele billede fra smartphone, men i praksis fungere det kun inden for den enkelte organinsation, og så kræver det at man både har Sineradio og smarphone.

Det var da også situationen før Sine, hvor man brugte en blanding af GSM-telefon og VHF-radio, men man kunne ikke tale med hinanden på tværs af de forskellige organinsationer.

Men alle kan jo dele billeder via sociale medie, så et alternativ kunne være at skabe et særligt "socialt medie" for beredskabskommunikation. Så har man fortsat Sine til talekomunkation, med den meget høje redundans, og mulighed for direct-mode.

  • 0
  • 0

Opklarende spørgsmål: hvor svært er det, hvor specielt ville det være, at lave en 20 kg kuffert med en 5 m mast, som kunne aktiveres på et skadested OG erstatte adgang til LTE-netværket ? Altså et lokalt hotspot / LTE mast ? De lokalte "telefoner" skulle bare have en app, som sendte en "her er jeg" med mobilnummer eller hvad det nu er for identifikation som bruges ?

Måske kan der tilføjes noget radiokæde-link via en god antenne til det store LTE netbærk - måske bare større sendeeffekt + bedre modtage-forstærkning (end sædvanlig mobilrelefon).

  • 0
  • 0

Opklarende spørgsmål: hvor svært er det, hvor specielt ville det være, at lave en 20 kg kuffert med en 5 m mast, som kunne aktiveres på et skadested OG erstatte adgang til LTE-netværket ? Altså et lokalt hotspot / LTE mast ?

Det er nogelunde det man har med Sine, hvor køretøjer/skibe fungerer som basestationer, for håndholdte radioer.

Men i tunneller og lukkede bygningerskomplekser, kan man have brug for direkte kommunikation mellem håndsæt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten