Mennesker kan forestille sig fremtiden – kan dyr også?

Alle mennesker kan dagdrømme og ud fra tidligere erfaringer gøre sig forestillinger om fremtiden.

Det går ikke altid, som præsten prædiker, eller man forestiller sig, men denne evne til at foretage mentale tidsrejser er unik for mennesker, redegjorde psykologerne Thomas Suddendorf og Michael Corbalis fra University of Auckland i New Zealand for i en artikel i 1997.

Nu har Michael Corbalis skiftet mening. Han har studeret en række forsøg, der tyder på, at rotter kan foretage mentale tidsrejser.

Thomas Suddendorf, der nu er tilknyttet University of Queensland i Australien, holder dog fast og mener, at hans tidligere kollega og samarbejdspartner tager fejl.

»Der er en fundamental forskel på dyr og mennesker,« hævder han.

Fra episodisk hukommelse til tidsrejser

I midten af 1990’erne tog Suddendorf og Corbalis udgangspunkt i den estiske psykolog Endel Tulvings opfattelse af, at kun mennesker har en særlig episodisk hukommelse.

Denne hukommelse indeholder personlige erindringer i modsætning til den semantiske hukommelse, som indeholder erfaring i form af generelle kundskaber.

Det førte til begrebet mentale tidsrejser, hvor mennesker mentalt kan rejser frem og tilbage i tiden, dvs. gøre sig forestillinger om fremtidige hændelser eller genkalde sig tidligere.

Suddendorf og Corbalis beskrev i en artikel i 1997, at kun mennesker kunne foretage mentale tidsrejser.

I en artikel i dette års januarudgave af Trends in Cognitive Sciences skrev Michael Corbalis, at han nu er kommet stærkt i tvivl om, hvorvidt dette er rigtigt.

Han baserede denne tvivl på forsøg, der indikerer, at rotter i en labyrint ikke kun gennemløber veje, de tidligere har foretaget, men også mentalt udforsker veje, de aldrig har gennemløbet.

Der er naturligvis forskel på den evne, mennesker og dyr har, til at foretage mentale tidsrejser, men Corbalis citerede Charles Darwin for bemærkningen: 'The difference in mind between man and the higher animals, great as it is, certainly is one of degree and not of kind'.

Hvem har bevisbyrden?

Thomas Suddendorf er uenig.

Så han skrev et svar i april-udgaven af Trends in Cognitive Sciences, hvor han bemærkede, at dyr måske nok havde visse komponenter, der skal til for at foretage mentale tidsrejser, men ikke alle. De savner bl.a. evnen til at kombinere billeder og erfaringer til et uendeligt antal af fremtidige situationer, forklarede han.

»På basis af de nuværende beviser, så forekommer det, at menneskets evne til mentale tidsrejser er fundamentalt speciel,« noterede Suddendorf,

Michael Corbalis gentog i samme udgave, at det er mere reelt ud fra et darwinistisk princip at antage, at der nok snarere er gradsforskel mellem mennesker og dyr end fundamentale forskelle – og at bevisbyrden måtte pålægges dem, som ikke mente, det var tilfældet.

David Redish fra University of Minnesota i USA, som har været med til at gennemføre rotteforsøgene, siger til Science, at han er fuldstændigt overbevist om, at dyr kan foretage mentale tidsrejser.

Uenighed om metode til at afklare uenigheden

Forskerne er altså blevet uenige om menneskets særstilling på dette område.

Som gode forskere har de naturligvis også en mening om, hvordan man skal søge at afklare uenigheden. Men de er også uenige om, hvordan det skal ske.

Corbalis vil lave neurofysiologiske studier af rottehjernen, men Suddendorf mener, at det skal være bedre og mere velkontrollerede adfærdsstudier, der afgør sagen.

Noget er de dog enige om. Der er kun gennem sprog, at man kan dele tanker om mentale tidsrejser mellem individer og på den måde kan gøre forestillinger om fremtiden til virkelighed.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Spørgsmålet er om det er en tanke eller et instinkt der styrer dem, jeg kan også dukke mig for forhindringer, men jeg når sjællen at tænke over det?

 • 1
 • 0

Træning af husdyr, og kæledyr må vel være en form for episodisk hukommelse? Et kæledyr der lærer at danse for sin godbid har ingen evolutionær hukommelse dertil, men har lært det ved indoktrinering, og genkalder mindet om, hvad den skal gøre for at modtage den godbid. Ligeledes med husdyr der bliver straffet for en bestemt adfærd, de lærer ikke have denne adfærd?

 • 0
 • 0

A documentary presented on Australian TV showed cattle in an overseas slaughter yard. Leaving the political aspect aside ( it was filmed in a campaign to stop live cattle exports) the film depicted a cow, which stood tied up witnessing the rather brutal dismemberment of its comrades. The cow was fully aware of what was happening to it's comrades and in absolutely no doubt about its own future. The way the creature was uncontrollably shaking in the hooves could only mean exactly that. Is impending certain doom, in the future?

 • 2
 • 0

Ganske interessant forskning. Måske vi mennesker en dag anerkender, at dyr er klogere, end vi troede - og måske oven i købet besidder andre, intellektuelle kapaciteter, end os mennesker. Det er ikke mere end et lille århundrede siden, at f.eks. afrikanere og asiatere blev betragtet af den hvide mand (altså mindrebemidlede, begrænset social intelligens osv.), på samme måde, som mange dyr bliver i dag. Dengang var der jo grupper i befolkningen, der var kraftigt imod, at man anerkendte asiatere, afrikanere m.fl., som ligeværdige borgere. Samme problematik eksisterer i dag, hvor forskning, der beviser, at dyr er hamrende intelligente, har bevidsthed, reagerer på stimuli på samme måde og niveau som mennesker etc. etc., gang på gang underkendes, fordi det kompromitterer elementer som landbrug, cirkus, vivisektion etc. Og der findes store dele af befolkningen, der finder førnævnte elementer bekvemmelige, og ikke ønsker en regulering af disse. For når naturvidenskaben beviser, at grise har intelligens som 3-årige, og vil kunne udføre manuelt arbejde, hvis de havde hænder, så eksisterer der intet logisk/rationelt argument, der legitimerer at mishandle disse dyr, ved f.eks. at spærre dem inde i båse, hvis rumfang i mange tilfælde er mindre end dyrets eget. Vi er altså ude i noget spirituelt/religiøst, gammeltestamentlig, samt følelsesladet argumentation, når vi legitimerer industrilandbruget. http://anima.dk/kampagner/landbrugsdyr/gri...

 • 3
 • 0

Mennesket er det eneste dyr, der utrætteligt bliver ved at fremkomme med nye påstande om, hvordan det adskiller sig fra andre dyr.

 • 4
 • 0

Alle dyr der har en hjerne og flere sanser, har bevidsthed, hvis betydeligste formål er at danne sig et optimalt billede af den nære fremtids muligheder og handle derefter. I den henseende påvirker den forstilte fremtid nutiden og vender tidens pil fra entropiens naturlige retning.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten