Menneskelige receptorer i mus hjælper forskere i jagten på MERS-kur

Forskere fra University of Maryland i USA gør fremskridt i jagten på en kur til MERS og har således kureret den i mus.

Forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), og selvom det kan lyde som en beskeden sejr at kurere sygdommen i mus, er det netop musen, der gør forskningen signifikant.

Et af problemerne ved at udvikle antistoffer til MERS er nemlig, at mus i første omgang ikke er modtagelige for den virus, der udvikler sygdommen. Derfor har forskerne sammen med medicinalvirksomheden Regeneron Pharmaceuticals genmodificeret mus således, at de har menneskelige receptorer, der gør det muligt at inficere dem med MERS.

Dermed udgør de genmodificerede mus en pålidelig model, ud fra hvilken man kan forske i den menneskelige udgave af MERS.

»Denne nye musemodel vil gøre os i stand til at undersøge behandlingsmuligheder og forstå, hvordan virussen gør mennesker syge,« siger professor i mikrobiologi Matthew B. Frieman, der er hovedforfatter på forskningsartiklen.

Forskerne har testet 1.000 antistoffer og fundet frem til to, der i musene både kan forhindre sygdommen og kurere den, hvis skaden er sket.

I forsøgene blev antistofferne givet til musene henholdsvis dagen før og dagen efter, at de blev inficeret med MERS, og det er altså lykkedes at forhindre virussen i at udvikle sig til MERS.

Næste skridt er at teste antistofferne, når sygdommen er mere fremskreden.

Det aktuelle MERS-udbrud har indtil videre kostet 27 mennesker livet, mens tusinder holdes i karantæne.