Menneskeheden har allerede opbrugt to tredjedele af historiens samlede CO2-kvote
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Menneskeheden har allerede opbrugt to tredjedele af historiens samlede CO2-kvote

2.900 gigaton CO2. Så stor må den samlede menneskeskabte udledning fra kul, gas og olie være frem til år 2100, hvis vi skal nå et erklæret mål fra alverdens ledere om en maksimal temperaturstigning på to grader, når dette århundrede rinder ud. Det konkluderer FN’s klimapanel, IPCC, i sin seneste rapport, som blev offentliggjort under stor ståhej i København i går.

Problemet er bare, at vi allerede har udledt to tredjedele af den mængde CO2, og intet tyder på, at kurven knækker. Kulkedlen kører fortsat på højtryk, og sidste år steg den globale CO2-udledning med mere end to procent i forhold til året før.

Læs også: Dansk delegationsleder: Vi fik, hvad vi kom efter i klimarapporten

Siden 1750 har verdens lande sluppet 1.900 gigaton CO2 ud i atmosfæren. Og halvdelen er udledt alene inden for de seneste 40 år. Det vil altså sige, at vi om endnu 40 år nærmer os grænsen for den maksimale udledning – og det er vel at mærke, hvis vi ‘kun’ udleder samme mængde som nu.

Tina Christensen fra DMI, der er dansk delegationsleder i IPCC, erkender, at det bliver svært at holde sig inden for grænsen.

»Når man kigger på CO2-kurven, er det tydeligt, at der skal handles nu. Det er vigtigt, at verdens ledere forstår dette, og netop derfor fremhæver vi tallene i rapporten,« siger hun.

Kurven skal knække i 2020

I dag udgør fossile brændsler over halvdelen af produktionen til verdens elforbrug, og i lande som Kina og Indien, hvor efterspørgslen på el stiger støt år for år, bliver der stadig bygget kulkraftværker.

»Samtidig har du lande med kæmpestore kul- og oliereserver, som har store interesser på spil i at bevare de fossile brændsler,« siger Kirsten Halsnæs, professor på DTU og medforfatter til IPCC’s tredje delrapport.

Alligevel bevarer hun troen på, at målet kan nås. Men hvis det skal lade sig gøre, skal CO2-kurven knækkes i 2020, og udledningen skal herefter falde.

Læs også: Opråb fra FN-forskere: Kul og gas skal helt ud af energiforsyningen

Ifølge John Christensen, der er leder af DTU’s Unep-center, som er ledende inden for international forskning i klima og energi, skal vi nok ikke gøre os forhåbninger om at knække kurven i 2020.

»Vores beregninger viser, at vi til den tid overskrider det såkaldte ‘carbon budget’ , altså den mængde CO2, vi kan udlede for at nå klimamålene, med 8 til 10 gigaton om året,« siger han.

Til gengæld tror han stadig, at vi på sigt kan nå at rette op på CO2-budgettet, hvis vi i de kommende år får igangsat nogle tiltag på klimafronten, som holder ind i fremtiden.

»Det er vigtigt, at vi ikke nu låser os fast i teknologi de næste 20-30 år, som ikke batter på CO2-kontoen, men hvis vi kommer i gang med at satse på vedvarende energi og energieffektiviseringer, kan vi være bedre rustet frem mod 2100,« siger han.

Vi har ikke noget alternativ

Men tror du helt ærligt, at det kan lade sig gøre at nå 2100-målene?

»Jeg tror på, at vi ikke har noget alternativ. Det er ikke sådan, at vi kan køre ud på kanten og vende om. Hvis vi kører ud på kanten, falder vi i,« understreger John Christensen.

»Det største problem bliver at finde ud af, hvem der skal betale regeringen. For selv om det betaler sig at sadle om i det lange løb, er der nogle lande, som ikke har råd til at betale regningen nu og her.«

Men kan du udelukke, at vi kører ud over kanten?

»Nej, det kan jeg ikke. Jeg er bare nødt til at tro på det.«

Opråb fra FN-forskere: Kul og gas skal helt ud af energiforsyningen

Det her er efter min mening et udtryk for, at jordforbindelsen er "smuttet" helt og aldeles.

Men kan du udelukke, at vi ikke kører ud over kanten? »Nej, det kan jeg ikke. Jeg er bare nødt til at tro på det.«

Tjaah - den bemærkning synes at bekræfte min mening.

  • 7
  • 16

Selvom vi nu skulle "komme til", at udlede for meget CO2 og dermed stiger temperaturen med mere end 2 grader og verdenshavene kommer lidt tættere på, så gør det jo ikke det store. Jeg er ret sikker på menneskeheden nok skal overleve i en eller anden form. Det er absolut ikke enden på menneskeheden, at det her sker. Det bliver i et absolut andet klima og vi bliver nok ikke så mange. Det kan også godt være vi overlader et ordentligt lokum af en planet til vores børn og børnebørn, men mon ikke de klarer sig i det store hele og får næste generation frem.

Det er ikke såååå slemt endda....

  • 5
  • 19