Menisk-skader kan heles med 3D-printet skabelon

De fleste sportsudøvere har formentlig prøvet af at få et kraftigt vrid i knæleddet - et vrid der i værste fald kan ødelægge det bindevæv, som ligger oven på skinnebenet og som kendes som vores menisk. Er vriddet slemt, skal man opereres med arthroskopi (kikkertundersøgelse og -operation), hvor man fjerner dele af menisken. Men det kan i værste fald føre til gigt.

Derfor har en række forskere på Columbia University Medical Center taget 3D-print i brug, skriver det amerikanske techsite Techcrunch.com. Ved at udnytte data fra en MR-scanning af de beskadigede led, har forskerne 3D-printet en skabelon til en menisk af nedbrydelig plast.

Læs også: Forskere vil 3D-printe bruskimplantater af stamceller

Skabelon bliver forsynet med to proteiner, nemlig vækstfaktorerne for bindevæv CTGF og TGFβ3. Da bindevævsskiverne i knæet i forvejen er halvmåneformede, har forskerne i sagens natur også printet skabelonen sådan. Ideen er så, at skabelonens indhold af vækstfaktorer skal tiltrække eksisterende stamceller, der så vil danne nyt menisk-væv. Skabelonen nedbrydes efterhånden af kroppen.

Sådan ser det ud, når en menisk-skabelon af bionedbrydeligt plast printes. (Foto: Columbia University Medical Center) Illustration: Columbia University Medical Center

Menisken er vigtig, fordi den fungerer som en slags støddæmper, så vores knogler i knæet belastes mindst muligt, når vi går eller løber. Uden menisken ville vores kngolebrusk hurtigt blive slidt op, forklarer professor Jeremy J. Mao, der har været leder på projektet.

Indtil videre er den 3D-printede menisk kun testet på får, men her viser de foreløbige resultater, at menisken genskabes inden for fire til seks uger. Det sker, når skabelonen har tiltrukket nok stamceller. Selve processen med at få 3D-printet skabelonen tager ifølge professor Jeremy J. Mao kun nogle få dage fra man har MR-scanningerne, til at man kan sætte printeren til at gå i gang.

Normal behandling tager tid

Ved mere alvorlige vrid kan der opstå en læsion i knæet som så betyder, at menisken kan komme i klemme. Her er læger med arthroskopi nødt til at fjerne dele af menisken. I Danmark er man gået væk fra at fjerne hele menisken, hvis det kan undgås, fordi det kan føre til gigt. Har man forvoldt mindre skader på menisken, tager det i omegnen af fire til seks uger at komme over hævelsen.

Hvis skaden er værre, og menisken er blevet syet i forbindelse med artroskopien, anbefales det, at man først skal gå rundt med en hængselsskinne i små seks uger. Herefter vil man have brug for en fysioterapeut til genoptræning. En proces der oftest betyder, at man skal undgå kontaktsport som håndbold eller fodbold i op til seks måneder. Det er altså den tid, professor Jeremy J. Mao fra Columbia University håber at kunne nedbringe markant ved at lade kroppens egne stamceller arbejde.

Foreløbigt skal 3D-skabelonen bruges i kliniske forsøg, og imens det sker, skal forskergruppen indsamle penge til at kunne drive projektet videre, skriver Techcrunch.com. Du kan se en video af den 3D-printede menisken her: