Membraner skal fjerne pesticider fra drikkevandet i nyt pilotforsøg

Membrananlæg bruges kun få steder i den danske drikkevandsforsyning - og kun med det formål at fjerne saltvand - som i dette anlæg på Sejerø. Men interessen for teknikken er stigende, fordi den mest udbredte renseteknologi - aktivt kul - er dyr at bruge mod DMS. Men der er mange problemstillinger, man skal forholde sig til, og udfordringer, der skal løses, før teknologien er klar til bredere anvendelse. Nu testes teknologien mod pesticider i to projekter. Illustration: Krüger

Filtrering med aktivt kul er den mest udbredte teknologi til at rense dansk drikkevand i dag. Men fundet af DMS i flere boringer udfordrer løsningen. Aktivt kul kan godt fjerne DMS til koncentrationer under grænseværdien, men processen ‘slider’ på kullene, som derfor skal skiftes meget hurtigere, end hvis de skal fjerne andre typer pesticider.

Derfor kigger flere forskere og forsyningsselskaber mod membranteknologier.

»Membranteknologi kan bruges til at fjerne de fleste typer pesticider. Og det er en kendt teknologi fra krydstogtskibe og industrielle anlæg, men det bliver ikke brugt til at fjerne pesticider i den almindelige vandforsyning i Danmark, fortæller professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø.

Der er kun to vandforsyningselskaber, der bruger membrananlæg i Danmark i dag: På Sejerø i Kalundborg Kommune og i Yderby Lyng i Odsherred Kommune. Begge anlæg er installeret for at mindske saltindholdet i drikkevandet, men de fjerner også eventuelle pesticider og pesticidrester, fortæller Peter Borch Nielsen, der er chefingeniør hos Krüger, som har leveret anlæggene.

»Anlæggene fjerner salten, blødgør vandet - men de vil også kunne fjerne eventuelle pesticider og pesticidrester, hvis de installeres på vandværker, hvor det er konstateret,« forklarer han.

Denne artikel er forkortet og kan læses i fuld længde hos vores medie dedikeret til vand, WaterTech.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det ikke ligegyldigt da rensning mod pesticider alligevel er uønsket i Danmark. Så blander man hellere op, så vi får en lille smule.

  • 0
  • 5

Hvad gør man så med de opkoncentrerede pesticidrester? Sælger dem igen til landmændene eller kan de neutraliseres, brændes af og med hvilke rester til følge?

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten