»Mellemledere er berøringsangste«
Selvledelse på jobbet efterlader alt for ofte medarbejdere forvirrede og apatiske. I takt med at flere og flere virksomheder dropper de traditionelle hierarkier og overlader ansvaret for prioritering af arbejdsopgaver til den enkelte medarbejder, stiger risikoen for frustration og stress, mener Mette Lund Kristensen, adjunkt på Institut for Marketing og Management på Syddansk Universitet.
»Af frygt for at virke kontrollerende ender mange mellemledere med at være både berøringsangste og usynlige på arbejdspladsen. De udstikker diffuse mål og tøver med at følge med i, hvad medarbejderne laver,« forklarer Mette Lund Kristensen, der har forsket i relationen mellem ledelse og medarbejdere i flere danske virksomheder.
Skal virksomhederne få øje på dig? Læg dit CV på Jobfinder
Tilbage sidder frustrerede medarbejdere, der tvivler på, hvornår de indfrier chefens forventninger og af den grund ofte begynder at arbejde unødvendigt hårdt.
»Mange af de medarbejdere, som jeg har talt med, spørger sig selv, om mellemlederen overhovedet lægger mærke til dem,« fortæller Mette Lund Kristensen.
Men selvledelse behøver ikke nødvendigvis at føre til usikkerhed i medarbejdergruppen. Få Mette Lund Kristensens tre bedste råd til, hvordan du som mellemleder navigerer i feltet mellem medarbejderfrihed og -styring.
1. Anerkend dine medarbejdere:
Definer klare mål og give løbende feedback. Vær konkret i forhold til, hvad du forventer dig af medarbejderne. Forklar dem, at du kommer til at følge med i, hvordan de arbejder hen imod målene - ikke for at kontrollere, men for at kunne assistere og støtte op om dem. Ros, når det går godt, og hjælp dem med at finde det rigtige spor igen, hvis de er på afveje.
2. Kend medarbejdernes faglighed:
For at kunne give god konkret feedback bør du kende dine medarbejderes faglighed. Ikke forstået på den måde, at du skal være specialist på deres område, men jo bedre du forstår deres faglighed, jo større er sandsynligheden for, at de føler sig set. Den uvidende mellemleder risikerer at komme med urealistiske forslag, der skaber mere stress end giver støtte.
3. Skru ned for den positive retorik:
Mange mellemledere har for uvane udelukkende at bruge positiv retorik over for deres selvledende medarbejdere. De frygter at blive opfattet som dominerende, hvis de er ærlige. Ros er fint, men ikke, når den skygger for sandheden. De medarbejdere, der vænner sig til at blive klappet frem af mellemlederen, mister evnen til at vurdere egne præstationer og går ofte i stå. Vær derfor ikke bange for at sige, når du mener, at der er rum for forbedringer. Husk, at ærlighed også er en måde at vise interesse på.
