Mellemlager for a-skrot giver Holland en lavteknologisk tænkepause
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mellemlager for a-skrot giver Holland en lavteknologisk tænkepause

I Holland har man gjort, hvad få andre har tænkt på, og endnu færre har ført ud i livet. I det sydvestlige Holland og helt tæt på landets eneste fungerende atomreaktor i Borsele har hollænderne bygget et lager, hvor de opbevarer landets atomaffald.

»Vores opgave er at passe godt på alt det radioaktive affald, der er og bliver produceret i Holland,« fortæller Ewoud Verhoef.

Han er ingeniør, ph.d. og vicedirektør i den statsejede virksomhed Covra – Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval. Covra breder sig over et område på i alt 20 hektar og består af flere bygninger, der dels tager sig af håndteringen af affald, dels opbevarer affaldet i beholdere og containere af beton, glas og stål.

Covra skal de næste 100 år opbevare 68 m3 højaktivt atomaffald, primært fra Borsele-reaktoren, samt affald fra en række mindre forsøgsreaktorer. Derudover har Holland cirka 10.000 m3 lav- og mellemaktivt affald, der hovedsageligt består af driftsaffald.

Ifølge Verhoef modtager Covra løbende radioaktivt affald fra i alt 200 virksomheder, hospitaler og forskellige forskningsinstitutioner.

»Mange glemmer, at der ofte er tale om affald fra processer som isotopproduktion, der faktisk er med til at helbrede syge mennesker og give uvurderlig viden, og ikke kun affald fra energiproduktion. Den type affald vil blive ved med at komme fremover, og det skal man tænke ind i sin løsning, så der hele tiden er personale til at modtage og behandle affaldet,« siger Ewoud Verhoef.

Så højt som muligt

Holland er som bekendt fladt, og derfor er der gjort meget for at placere lageret så højt som muligt. I Holland betyder det 5,5 meter over havoverfladen, men det er nok til at sikre anlægget mod de flodbølger og oversvømmelser, der har det med at ramme landet.

Samtidig var det et krav fra starten, at lageret skulle ligge tæt på eksisterende infrastruktur for at minimere omkostningerne – uden dog at ligge direkte over for beboelseområder. At Holland ud over at være fladt også er ekstremt tæt befolket indsnævrede mulighederne, og lageret endte altså i Borsele, hvor det samtidig ligger tæt på atomkraftværket.

»Der var oprindeligt 12 mulige placeringer, som blev udvalgt, og vi havde meget af den samme diskussion, som I også har haft i Danmark. Men vi kom frem til den nuværende løsning blandt andet gennem åbenhed i processen. Kommunikation er altafgørende i den her type sager, og det gennemsyrer også Covra i dag. Hele anlægget er konstrueret, så vi kan vise gæster rundt uden problemer,« fortæller den hollandske vicedirektør, men afslører samtidig, at depotet har det med at skuffe folk, der kommer for at se det:

»Mange forventer at se blinkende lys og skinnende robotarme, der svinger rundt med affaldet, men sådan er det ikke. Bygningerne skal være så simpelt konstrueret som overhovedet muligt af hensyn til den lange tidsperiode. Derfor er vi gået efter et absolut minimum af vedligehold og brug af højteknologi, der kan gå i stykker i løbet af de 100 år. På den måde er bygningerne ganske lavteknologiske.«

Udtørring og tykke vægge

Som eksempel nævner Ewoud Verhoef, at man blandt andet bruger almindelige udtørringsmaskiner fra byggepladser til at holde fugtigheden nede under 60 procent. Det sker for at minimere risikoen for korrosion i bygningerne og er sammen med betonens naturlige egenskaber tilstrækkeligt til at sikre bygningerne, hvis vægtykkelse varierer fra 30 cm i mellemlageret til 1,4 meter i lageret for anvendt brændsel.

»Igen: Der er tale om gennemprøvede materialer og teknologier, som vi kender ud og ind, let kan skaffe, og hvis opførsel vi kan forudsige med ret stor sikkerhed. Også 100 år frem i tiden,« siger vicedirektøren.

Hvad der skal ske efter de 100 år, ved han ikke. Hollænderne arbejder både med at etablere et slutdepot internt i Holland og en international løsning.

Et nationalt slutdepot vil koste op til 15 milliarder kroner at konstruere, og med de begrænsede mængder in mente kan et internationalt depot om 100 år vise sig som den rigtige løsning. Det håber man i hvert fald i Holland:

»Et slutdepot er meget kompliceret og teknisk krævende. Især for mindre lande som Holland og Danmark, der ikke har ret store mængder affald, vil et slutdepot blive rasende dyrt, og en fælles løsning give mest mening. Det er vi meget varme fortalere for. På den måde giver et mellemlager tid til at finde en løsning, samtidig med at vi har fuldstændig styr på affaldet,« siger Ewoud Verhoef.

der findes i dag mere atomaffald end guld på jorden

i Tyskland har man lige udsat beslutningen om slutdepoter
til år.2031 så hvad de så beslutter i år 2031
det er en helt anden historie.

Frankrig er i dag så forurenet af udslip og sløset omgang med atomaffald at det er et land jeg ikke rejser til mere
sidste udslip 345, kg uran i deres floder selv de tyske floder kan man måle kraftig stråling fra franske udslip

  • 1
  • 5

Hej Glen,

Du kan roligt komme til Frankrig. 345kg uran i en flod er ingenting og ikke noget som du behøver at være bange for. Jeg håber ikke dette chokerer dig, men floder indeholder naturligt en hel masse uran som udvaskes fra jorden og klipper. F.eks. udleder Amazon floden alene ca. 485tons uran ud i havet per år. Ganga-Brahmaputra flodsystemet udleder 1000 tons.

Radioaktivitet er et naturligt fænomen som vi mennesker sagtens kan leve med. (indenfor rimelighedens grænser naturligvis!)

Hvis du vil vide mere om naturlig radioaktivitet anbefaler jeg denne side:
http://www.physics.isu.edu/radinf/natural.htm

Mvh
Steen

  • 2
  • 0