Melamin-svindel slipper gennem hullet kinesisk kontrol

Kina oplever for øjeblikket en af de største skandaler med ulovlige stoffer i fødevarer, idet melamin er blevet tilsat i vandfortyndet mælk, men det er langt fra et enestående eksempel.

» Jeg undrer mig over, at det her nu kommer i fødevarer, når man har haft tilsvarende eksempler i dyrefoder, hvor dyrene dør. Fødevarekontrollen har helt tydeligt nogle mangler,« lyder det fra Per Henriksen, vicedirektør i Fødevarekontrollen..

Melamin tilsættes for kunstigt at øge proteinindholdet.

»Det går ind og giver et falskt positivt udslag for et stort indhold af protein. Man måler proteinindhold ved at se på kvælstofindholdet, og da melamin indeholder meget kvælstof, kommer det til at se ud som om, at der er mere protein, end der egentlig er,« siger Per Henriksen.

Kemisk analyse kan afsløre melamin

Hvis der kun er en procent protein i mælken fra naturen side, kommer det hurtigt op på fire til fem procent ved at tilsætte melamin, forklarer Per Henriksen. Der kommer ikke mere protein i mælken - man gør det for at sløre analysen.

For at opdage melamin i fødevarer skal man direkte teste for det i en kemisk analyse.

»Det er langt billigere at bruge melamin end at bruge mere mælk. Det er et rent økonomisk incitament fra de skrupelløse fabrikanters side. Det gøres simpelthen for at bedrage og gøre et dårligt produkt bedre,« siger Per Henriksen.

Større mængder melamin skaber dødelige krystaller

»Når melamin bliver optaget i kroppen, så udskilles det via nyrerne. Surhedsgraden i nyrerne gør, at stoffet udkrystalliseres i nyrerne. I en lille mængde giver det få krystaller, der ikke betyder noget nævneværdigt. Er det i store mængder, så vil nyrerne populært sagt stoppe til med krystaller,« forklarer han.

Der er mulighed for at blive helbredt via dialyse, og nyrernes evne til at regenerere vil sørge for, at der ikke er stor chance for, at børnene vil være berørt af nyreskader resten af livet, vurderer Per Henriksen. Det kommer selvfølgelig an på størrelsen af den dosis, de er udsat for.

Bliver nyrerne fyldt med krystaller, vil man dø i løbet af et par døgn. Tre spædbørn er indtil videre døde efter indtagelse af mælkepulveret.

I Danmark har vi importstop for den type fødevarer, så der er vi ikke i risikozonen.

Indtil videre er 18 mennesker blevet anholdt i Kina. 12 af de anholdte er ifølge CNN International involveret i afhentning af mælk og produktion af mælkeprodukter, mens de sidste 6 anklages for ulovligt at sælge melamin.

To af de anholdte har tilstået at fortynde råmælk med vand for derefter at blande melamin i. De skulle have gjort det for at indhente et tab fra tidligere sendinger af mælk, som blev afvist. Ifølge AP har kinesisk politi indtil videre konfiskeret lidt over 200 kilo melamin.

Dokumentation

CNN International
Associated Press

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Besynderlig udtalelse set i lyset af at Kina eksporterer fjerkræ til EU. Læs lige bekendtgørelse nr 829 af 13/08/2008 . https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710...

De forventer at eksportere 100.000 tons til EU om året ifølge World Poultry. http://www.worldpoultry.net/news/id2205-57...

Og bare for lige at fuldende billedet, så fik grise og kyllinger i USA foder med melamin fra Kina og både kyllinger og grise endte på amerikanernes middagsborde.

Men vi er ikke i risikozonen, "hvert parti ledsages af en erklæring fra de kompetente kinesiske myndigheder hvoraf dels fremgår, at partiet inden eksporten er blevet underkastet en kemisk test"

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten