Melamin-forurening fra Kina har været problematisk i adskillige år

Det er langt fra første gang, at der kører en sag, hvor melamin har været tilsat i fødevarer fra Kina. I 2004 blev 200 kinesiske spædbørn fejlernæret, og mindst 12 døde efter at have indtaget falsk modermælkserstatning, som ikke indeholdt næringsstoffer overhovedet. Og i USA døde over 100 katte i 2007 efter at have spist melaminforurenet foder fra Kina.

Forureningen kom fra det nordamerikanske firma Menu Foods, der måtte tilbagekalde kattefoder, og selv i Danmark blev katteejere advaret om foderet, der kunne påføre nyreskader. Især hunde og katte er følsomme overfor det høje indhold af kvælstof, der er i melamin.

Samme år kom endnu en advarsel fra amerikanske myndigheder om, at proteinholdige foderstoffer fra Kina var forurenet med melamin.

Forureningen mentes at være led i en svindel, hvor foderstoffets proteinindhold blev forhøjet ved at tilsætte melamin. Foderet, der var under mistanke, var hvedegluten, majsgluten, majsmel, sojaprotein, risklid og ris-proteinkoncentrat.

Melamin blev også fundet i kyllingefoder sidste år. Myndigheder var bekymrede for, at det også var muligt at finde melaminforurening i fiskefoder, svinefoder og andre slags foder produceret med proteiningredienser fra Kina.

I Danmark havde to forretninger solgt foder indeholdende melamin. Doserne lå på et halvt gram melamin per kilo foder, hvilke var så lave koncentrationer, at der ikke var en umiddelbar sundhedsfare. Foderet var blevet solgt til grise, køer og kyllinger.

Melamin er en polymer, som man blandt andet kan lave Margrethe-skåle af. Stoffet er i sig selv ugiftigt og optages ikke i kroppen. Hvis stoffet fås i for store mængder udkrystalliseres det dog i nyrerne, især hos mindre væsener som spædbørn, hunde og katte.

Melamin tilsat af økonomiske årsager

Ifølge Radioavisen på P1 har mælkeproducenterne forfalsket deres produkter ved at tilsætte melamin i mælken for at skjule, at mælken er blevet fortyndet med vand. Ved at tilsætte melamin får stoffet et højere kvælstofindhold, hvilket maskerer manglen på protein, og da mælk i Kina afregnes efter proteinindhold, er det en vigtig faktor for producenterne.

78 er blevet afhørt i sagen, og fire er indtil videre anholdt. Sundhedsminister Chen Zhu sagde ved en nyhedskonference tidligere i dag, ifølge The China Post, at antallet af syge spædbørn har rundet 6244. Heraf har 158 akut nyresvigt. Tre børn er nu døde.

Allerede i marts kendte man dog til problemerne med især Sanlu Groups produkter. UPI Asia Online fortæller, at Kinas General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine (Gaqsiq) fik flere henvendelser fra borgere i marts, der klagede over nyreproblemer hos børn efter brug af Sanlus produkter.

Indlæg på Gaqsiqs officielle hjemmeside blev dog fjernet, da myndighederne ikke ville have negative sager kørende under OL i Beijing.

Dokumentation

The China Post
UPI Asia Online

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Skal vi ikke hygge os med, at

"Melamin er en polymer, som man blandt andet kan lave Margrethe-skåle af. Stoffet er i sig selv ugiftigt og optages ikke i kroppen. Hvis stoffet fås i for store mængder udkrystalliseres det dog i nyrerne, især hos mindre væsener som spædbørn, hunde og katte."

samt at der er ca. 250 gange flere mennesker eller flere i Kina end i vores kære moderland.

Mangler lidt proportioner,

B.J.

 • 0
 • 0

Melamin er en polymer, som man blandt andet kan lave Margrethe-skåle af.

Jeg tror ing.dk er galt på den her. Det ville ikke være første gang indenfor kemien ;) Det må være melamin monomer man har tilsat mælken... Man kan læse lidt her: http://en.wikipedia.org/wiki/Melamine

 • 0
 • 0

[quote]Melamin er en polymer, som man blandt andet kan lave Margrethe-skåle af.

Jeg tror ing.dk er galt på den her. Det ville ikke være første gang indenfor kemien ;) Det må være melamin monomer man har tilsat mælken... Man kan læse lidt her: http://en.wikipedia.org/wiki/Melamine[/quote]

Klart, en polymer ville ikke kunne passere tarmen og gå i nyrerne.

Stoffet indeholder en masse bundet ammoniak, og når man måler proteinindholdet i mælken sker det formodentlig ved en Kjeldahl-analyse, hvor ammoniak frigives ved hydrolyse og tæller falsk som protein.

 • Søren
 • 0
 • 0

Damn You Claus

Min fransklærerinden kom ud med grædende øjne og sagde: Du har virkelig oppet dig og du får 6 (1983 og dermed gammel skala).

Engelsk ej bedre og taget en uddannelse hvor tysk stillede store krav (fik et 5 tal i folkeskolen)

Kan du iike sende en Wiki på dansk !

B.J.

 • 0
 • 0

Hvad kan regeringen gøre, andet end have strenge straffe overfor svindlere, der tilsætter melamin, eller andet giftigt, til maden?

At teste alt mælk, er sandsynligvis umuligt.

I Danmark, er med jævne mellemrum, også ting i maden, der ikke burde være. Jeg har været udsat for smag af petrolium (i marcipan), olie, og gummiringe (i færdigmad), sæberester og smag af sæbe (i rugbrød), og masser af andet skidt. Hver uge, tilbagekaldes masser af fødevarer, fordi de er uegnet for spisning.

Vi hører bare intet om det. Måske, er danmark så lille, at ingen er døde. Skaleres antallet af døde kinesere ned med en faktor 1000 - til danske forhold - så svarer 4 døde kinesere til 0.004 døde danskere.

Er vi mon bedre?

 • 0
 • 0

Det er langt fra første gang, at der kører en sag, hvor melamin har været tilsat i fødevarer fra Kina.

Det er hvad der sker når købmænd begynder at blande sig i produktion. Man går på kompromis med kvailtet og sikkerhed, hvis man bare kan spare et mikroskopisk beløb, og stadig overholde grænseværdier, eller (i ovenstående tilfælde) blot undgå at blive opdaget.

Det skal bare være en hvid saft, så kan det sælges som babymælk, og hvis melamin er 0,1 øre billigere pr. ton, så springer købmændene straks ombord. Jamen vi kan tjene 30.000 kr mere om året! Genialt ..

Jeg har hørt at danske mejerier skiller fedt og proteiner fra den rå komælk - her i Danmark - hvorefter ingredienserne igen mixes sammen til letmælk, skummetmælk osv. Men for at spare 0,1 øre pr. ton, (eller sådan noget) bruger man ikke den overskydende væske fra udskilningen, men i stedet postevand fra vandværket. Det er lidt billigere.

Men er det stadig mælk, eller et syntetisk produkt?

Kvalitet Tak!

 • 0
 • 0

Det skal bare være en hvid saft, så kan det sælges som babymælk, og hvis melamin er 0,1 øre billigere pr. ton, så springer købmændene straks ombord. Jamen vi kan tjene 30.000 kr mere om året! Genialt ..

Det er ikke nok, at det bare er hvid - det vigtige er, at det snyder regeringens analysemetoder. Og måske vil det også snyde de analysemetoder der bruges i Danmark?

På fødevarestyrelsens hjemmeside, kan aboneres på nyhedsliste om de varer, der trækkes tilbage fra supermarkedernes hylder. Hver uge, er der noget, som må fjernes fra hylderne. Men virkeligheden er, at den del der trækkes retur, kun er en brøkdel af det der sælges, som ikke er i orden. Eksempelvis har jeg oplevet mug i nye oste, såvel hos Fakta, som i Superbrugsen. Også i ost i strimler. I ost i strimler, har også været iblandet parafin, og en stor del - måske størstedelen - var ikke ost. Åbentbart, er indpakningsparafinen havnet i min pose.

I ingen af de tilfælde, hvor jeg har oplevet uspiselige madvarer, har de været under listen, der er taget tilbage, fra fødevarestyrelsens hjemmeside. Det er grund til at antage, at problemet er 10 - 20 gange så stort, og måske er også alvorligere uheld med eksempelvis bakterier, og fordærvet mad, der ikke rapporteres til fødevarestyrelsen.

En af de mere slemme var da bøf'en i det lokale supermarked, smagede af ko-lort. Siden har jeg ikke købt mad i deres delikatesse. De har fineste karakter, med hensyn til smily osv. Men der er ko-lort i. Det blev ved med at smage af ko-lort, i lang tid, efter bøf'en, på trods af den blev spyttet ud med det samme. Bakterierne, må have sat sig mellem tænderne, og været et problem at få rydet ud. Men jeg overlevede. Hellerikke rapporteret til fødevarestyrelsen.

Dåsemad, der er halvt fordærvet, måske på grund af skade på dåsen, er også hverdagskost. Hvem har prøvet, at en dåsemad er "eksploderet"? Kommer gasserne fra fordærvet mad i dåsen?

Det er svært for forbrugerne, at afgøre om den mad vi spiser er i orden. Og det er ikke usandsynligt, at vi aldrig hører om de største problemer.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten