Mejeriingeniør hjælper kvinder af med lugtgener

Mejeriingeniør Inge Dorthe Hansen brugte sin erfaring fra at udvikle biologisk aktive fodersystemer til svin til at hjælpe kvinder af med ubalance i bakterierne i skeden og medfølgende ildelugtende udflåd.

Tilstanden, der kaldes bakteriel vaginose, kan skyldes alt fra graviditet til overgangsalder eller sex.

Problemet er meget hyppigt og det vurderes, at ca. hver femte voksne kvinde vil få en episode med bakteriel vaginose i løbet af et år. Inge Dorthe Hansen anslår at op mod 40 procent af alle kvinder på et tidspunkt i tilværelsen lider af bakteriel vaginose.

Kvinder, der lider af bakteriel vaginose, kan for eksempel være ramt af bakterien her, som er Gardnerella vaginalis. Bakterien findes naturligt i underlivet, men bliver der for mange af dem, kan der opstår problemer. Foto: Per Grinsted Illustration: Per Grinsted
Lider kvinder af kløen og svien i underlivet kan de være ramt af svampen Candida, der ses her. Foto: Per Grinsted Illustration: Per Grinsted

Behandlingen er normalt antibiotika eller ved at tilsætte sunde bakterier.

De behandlinger fik Inge Dorthe Hansen også, da hun stødte på problemet, men efter et par uger kom problemerne tilbage, og hun var egentlig ikke overrasket.

»Jeg ved fra mit tidligere arbejde med at forske og udvikle inden for styring af mikroorganismer i usterile miljøer - nærmere bestemt svinefoder, at man ikke kan styre det ved at fjerne eller tilføre mikroorganismer. Selvom man dyrker bakterier fra miljøet op, så er der nogle ukendte faktorer, der gør, at de ikke vil dominere, når de kommer tilbage,« fortæller Inge Dorte Hansen.

I stedet er løsningen inddirekte at styrke de naturlige gode mælkesyrebakterier, så der bliver flere af dem og de får en konkurrencefordel i forhold til de bakterier, der er skyld i problemerne. Det kan for eksempel være bakterien Gardnerella vaginalis, som så bliver slået af banen.

Simpel løsning

Inge Dorthe Hansen begyndte derfor at undersøge mulighederne for at styrke livsbetingelserne for mælkesyrebakterierne. Hun droppede ideen om at styre ilt- og temperaturforhold, og kastede sig i stedet over næringsforhold.

Og da mælkesukker - også kendt som laktose - er mælkesyrebakteriernes favoritnæring blev det løsningen. I praksis er det resulteret i tabletter af mælkesukker udvundet fra mælk, som kvinden kan putte op i skeden efter behov.

»Vi skubber simpelthen til kvindens egne forsvarsværker og får dem til at klare sig bedre ved at øge den naturlige modstandskraft. Det er meget simpelt,« siger Inge Dorte Hansen, der har søgt patent på opfindelsen, der er en ny måde at behandle problemet på.

Hun var bekymret for om mælkesukkeret kunne give problemer med svamp som Candida, da de normalt godt kan lide sukker, men det viste sig, at de ikke gror på laktose, og at styrkelsen af mælkesyrebakterierne faktisk også virker mod en svampeinfektion.

Certificeret efter kamp

I første omgang solgte Inge Dorthe Hansen sine tabletter som et hygiejneprodukt under firmanavnet LadyBalance fra sin egen hjemmeside og blandt andet via nogle gynækologer. Men så krævede myndighederne, at produktet skulle godkendes som medicinsk udstyr.

Efter lang tids kamp med at opfylde de skrappe krav, når man kun er en fritidsvirksomhed, lykkedes det for hende at få certificeringen i hus i december.

»Det er svært at være iværksætter og 2009 har været et hårdt jubelår. Hvis ikke jeg havde været så stædig, fordi det er mit hjertebarn, så var det ikke gået,« siger Inge Dorthe Hansen, der har forsøgt alt fra at skaffe investeringsmidler og samarbejdspartnere til at sælge virksomheden.

Det havde hun ikke den store succes med, men blandt andet lykkedes det hende at få godkendt en spørgeundersøgelse blandt brugerne som klinisk bevis for virkningen.

Undersøgelsen, hvor 728 brugere havde afgivet svar, viste, at 90 procent af de kunder, der havde haft problemer med bakteriel ubalance, havde haft mindre eller meget mindre problemer efter at have brugt produktet, mens det havde hjulpet 83 procent af de kunder, der havde haft problemer med svamp.

Dokumentation

LadyBalance

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ha, skulle det være noget nyt, fordi A-38 har været kendt og brugt længe !

 • 0
 • 0

Ah, hvad behager?

Jeg har godtnok haft svamp 1 gang i mit liv- i forbindelse med graviditet.

Men lugtgêner, der må jeg melde pas.

Det klør ad h til, men der findes allerede midler mod det. Mvh Tine- nu er jeg slet ikke med?

 • 0
 • 0

Helt enig Tine. Hvis mennesker har en normal hygiene og gør noget ved sygdomme, så er eventuelle dufte/lugte noget der hører med til livet. Det er ikke noget at blive hysterisk over.

 • 0
 • 0

Syre-basebalancen skal være i orden i det velafbalancerede menneske. Desværre er dette langt fra tilfældet. Der er alt for mange der lider af angreb af virus, bakterier og svampe. Her er et nyt og lovende middel på vej til det danske marked. Lad os være stolte over dette.

 • 0
 • 0

Til Steen Jensen: Ja A38 har været brugt længe. Men som ingeniør foretrækker man at den del af en blanding, som er effektiv: Kun fordelene, ikke ulemperne.

 • 0
 • 0

Du har helt ret i at man ikke skal være hysterisk over almindelige kropslugte. MEN Der er ikke mange kvinder eller deres partnere, som synes at fiskelugt er befordrende for samlivet. OG tilstanden bakteriel vaginose giver forhøjet risiko for komplikationer ved graviditet og ved indgreb i underlivet. Så lad os da blive fri for den, når det kan gøres så nemt.

 • 0
 • 0

Til Steen Jensen: Ja A38 har været brugt længe. Men som ingeniør foretrækker man at den del af en blanding, som er effektiv: Kun fordelene, ikke ulemperne.

Vil det sige, for os mejeri-ukyndige, at LadyBalance faktisk er A38, bare uden alt det uvirksomme ?

 • 0
 • 0

[quote]Til Steen Jensen: Ja A38 har været brugt længe. Men som ingeniør foretrækker man at den del af en blanding, som er effektiv: Kun fordelene, ikke ulemperne.

Vil det sige, for os mejeri-ukyndige, at LadyBalance faktisk er A38, bare uden alt det uvirksomme ?

[/quote]

Uden frugt.

 • 0
 • 0

Ja, og man har engang hørt denne: hvis man har dårlig lugt i munden, så var youghurt bedst, men vel og mærke med - jordbær ! :-)

 • 0
 • 0

I A-38 har du: mælkesyre - det er Ok og virker lige nu, men så er det væk mælkesyrebakterier - der er tale om arter af lactobacillus, som aldrig findes i skeden = de forsvinder straks igen protein - er substrat for lugten, sååååå.. mælkesukker - det samme som i LadyBalance. I A-38 vil det fortrinsvis blive brugt af de fremmede lactobaciller. Når Ladybalance bruges alene er det kvindens egne lactobaciller, der fremmes. Det giver en grundlæggende ændring i skedens sundhed.

 • 0
 • 0

Det er godt at det ikke kun er i den kulinariske del af verden der gøres en indsats for den gode smag!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten