Mega-batterier skyder op i Californien

Illustration: SDG&E

I sidste uge skrev vi om et lithium-ion-batteri,, som netop er blevet installeret i den nye bydel i Nordhavn i København. Batteriet har en effekt på 630 kW og kan indeholde 460 kWh.

Det spændende ved batteriet er, at det står i et parkeringshus og skal give udviklerne fra netselskabet Radius ny viden om, hvordan den type batterier kan indgå i udbygningen af elnettet og tilpasses den øgede mængde af vedvarende energi.

Rendering af Teslas batterilager i Mira Loma, Californien. Det består af 396 køleskabs-store powerpacks på samlet 80 MWh og 20 MW. Illustration: Tesla

Læs også: Danmark fører an: Ny standard til integration af elbiler i elnettet

Det er alt sammen meget godt, men før vi bryster os alt for meget af størrelse og de danske fortræffeligheder, kan vi lige så godt indse, at alting er større i Amerika - også når det gælder batterier.

Tesla med kæmpebatteri

I slutningen af januar kom det frem, at Tesla havde leveret 400 styk af deres såkaldte Powerpack 2 til et projekt hos elselskabet Southern California Edison på 20 MW og 80 MWh, som er placeret på transformerstationen Mira Loma.

Hvor Nordhavns-batteriet i praksis vil kunne holde 60 lejligheder forsynet med el i ét døgn, kan anlægget i Californien forsyne 2.500 husholdningen med el i et døgn.

Læs også: Nordhavn har tilsluttet kæmpebatteri

Batterilageret i Escondido, Californien, består af 200.000 enkeltceller på hver 94 Ah. De er placeret i 24 containere og kan forsyne 20.000 husholdninger i fire timer. Illustration: SDG&E

Men i lighed med Nordhavn er det ikke det, som er formålet: I stedet skal batteriet være med til at udjævne døgnsvingninger mellem forbrug og produktion af el og dermed gøre det muligt at integrere mere fluktuerende vedvarende energi i elsystemet.

Nyt batteri er verdens største

Tesla-batteriet på Mira Loma var på det tidspunkt det største batterilager i verden - indtil nu. For bare et par dage efter historien om Tesla-batteriet annoncerede Samsung SDI (en anden af verdens største batteriproducenter), at de netop havde sat et helt nyt batteri i drift på 30 MW og 120 MWh.

Læs også: Ny kemi i batterier øger muligheden for at lagre grøn energi

Kunden er SDG&E og batteriet er placeret i Escondido ikke så langt fra San Diego, Californien.

Samsungbatteriet er første del af en kontrakt på 240 MWh batterier, som skal installeres i Californien. I alt er 340 MWh batteri sendt i udbud i i staten, som har den største andel af vedvarende energi i USA.

Hele leverancen på 240 MWh batterier vil bestå af 700.000 enkeltceller på hver 94 Ah, som ifølge Samsung SDI kan forsyne 40.000 husholdninger med el i fire timer.

Marked med enorm vækst

I 2016 blev der installeret cirka 2,3 GWh batterilagre over hele verden. Men frem mod 2020 forventes det at markedet for batterilagre vil stige med hele 60 procent om året, hvilket betyder, at det i 2020 vil ramme 15 GWh. I runde tal betyder det, at der årligt vil blive investeret cirka 25 mia. kroner i store batterisystemer.

Læs også: Nu skal der styr på batterianlæggene

En lang række analytikere er dog i gang med at få styr på, hvor stort marked for batterisystemer til energilagring egentlig vil være. Senest har analytikere fra Morgan Stanley i en ny rapport vurderet, at markedet for batterier kan være stærkt undervurderet. Uden at sætte et konkret årstal på, vurderes det, at den totale markedsværdi for nettilsluttede batterier alene i USA ligger på cirka 30 mia. dollars eller 200 mia. kroner.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hele leverancen på 240 MWh batterier, vil bestå af 700.000 enkeltceller på hver 94 Ah, som ifølge Samsung SDI kan forsyne 40.000 husholdninger med el i fire timer. 240MWh til 40.000 husholdninger i fire timer er 1½kW - ca tre gange så meget som i Danmark ;) Samsung DSI leverer også batterier til bla BMW og VW, og det må være ca de samme celler, som der sidder 96 af i den nye BMW i3 med 33kWh batteri. Man kunne håbe, at det får priserne til at falde endnu hurtigere...

 • 9
 • 0

Californien har et problem. De har i forvejen et underdimensioneret kraftnet og for lidt produktionskapacitet. Samtidigt har de en 'kogespids' når der laves mad og alle air-condition anlæg kører på fuld kraft. Indtil sidste år så havde de en spidslast kapacitet med gasmotordrevne generatorer. Der er ikke rørkapacitet til dette ekstra gasforbrug. derfor kom gassen kom især fra et stort underjordisk gaslager i Alyso Canyon. Det blev som bekendt utæt. Derfor leder de med lys og lygte efter måder at få ny ekstra spidslast kapacitet, der ikke belaster miljøet "price no limit".

 • 6
 • 0

Det kunne være interessant at høre lidt om priser!: Hvad koster Nordhavn-anlægget, henholdsvis dét i Escondido? Påregnes udgifter til drift og vedligehold?? Hvad er den forventede levetid???

 • 5
 • 0

Har vi nogen forskning/produktion mht. batterier her i DK, der er jo et kæmpe potientiale når man tænker på vindmøller og el-biler.

Tænk hvis man kunne lave et "batterieventyr" ligesom man har et "mølleeventyr".

 • 1
 • 0

"Hvor Nordhavns-batteriet i praksis kunne holde 60 lejligheder forsynet med el i én døgn, kan anlægget i Californien forsyne 2.500 husholdningen med el i et døgn."

Hvor mange Lejligheder går der på en husholdning?

 • 2
 • 0

"Hvor Nordhavns-batteriet i praksis kunne holde 60 lejligheder forsynet med el i én døgn, kan anlægget i Californien forsyne 2.500 husholdningen med el i et døgn."

Jeg kan ikke helt gennemskue Bjørns beregninger og sammenligninger mellem batteriløsningerne i Nordhavn og Californien.

Men jeg vil gerne fortælle, at der er ganske stor forskel på elforbruget pr. indbygger i USA og i Danmark, både når man kigger på det samlede elforbrug og når man kigger på elforbruget i husholdningssektoren. I USA svarer det samlede elforbrug til 13.000 kWh/indb., og elforbruget i den amerikanske husholdningsektor alene svarer til 4.500 kWh/indb. De tilsvarende tal for Danmark er 5.900 kWh og 1.800 kWh. Lad os også lige medtage Norge: 23.000 kWh og 7200 kWh. (Kilde: IEA, data for 2014).

 • 5
 • 0

Set fra producent side, er dette et superspændende forretningsområde der klart vil skubbe udvikling af både batterier og effektelektronik i den rigtige retning hvad angår produktionspris og performance.

Vi har i min virksomhed netop sat vores første kommercielle anlæg i drift i Europa og vi forventer en voldsom vækst i markedet alt efter som smartgrid og "internet of things" vinder indpas i vores dagligdag.

 • 2
 • 0

"(..) kan forsyne 40.000 husholdninger med el i fire timer." 4 x 6 = 24 timer = 1 døgn. Altså 6.666 døgn. 2,666 gange flere husholdninger end Tesla's 2.500.

Medmindre de 4 timer dækker over en eller beregning for 'full load' forbrugstimer per døgn...?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten