Medrivende bog om robotter før, nu og i fremtiden

Skal vi beskyttes mod robotterne, eller skal robotterne beskyttes mod os? Det er blot et af de spørgsmål, som journalist Niels Ebdrup stiller i bogen ‘Sandheden om robotter’. Bogen gennemgår robotternes udvikling fra de første mekaniske robotter i 1700-tallet til fremtidens avancerede menneskemaskiner.

Her stilles spørgsmål om både teknik og etik. Hvad for eksempel med robotters rettigheder, hvis de opnår en intelligens på højdes med vores? Niels Ebdrup kommer rundt om mange af de problematikker, som den mulige robotrevolution vil bringe med sig.

Indimellem er bogen så medrivende, at man næsten kan mærke den indopererede elektronik i nervesystemer på mennesker, som ønsker at blive virkelighedens cyborgs, høre lyden, når den japanske robot Waseda Flutist brillerer på fløjte, og mærke det bragende bifald fra publikum, da en robot for første gang vinder over et menneske i skak.

'Sandheden om robotter' er udgivet på Muusmann'forlag og koster 199,95 kr. Illustration: Muusmann'forlag

Forfatteren ligger ikke på den lade side, når det gælder spørgsmål, der skal besvares, og tanker, der skal sættes i gang. Han formår gang på gang at tage emner op, som ‘Skal vi bruge dræberrobotter i krig?’, og ‘Hvordan laver man en sympatisk robot’, og folde det ud i nye sammenhænge.

Læs også: Boganmeldelse: I godt selskab med kendere af Niels Bohr

Foruden historier og fakta er bogen polstret med spændende argumenter fra roboteksperter over hele verden og giver blandt andet et indblik i de såkaldte transhumanisters synspunkter. Transhumanister er i denne sammenhæng mennesker, som for eksempel ønsker at indoperere mekanik og elektronik i kroppen.

‘Sandheden om robotter’ er en debatbog spækket med fakta. Men det høje tempo, Ebdrup lægger ud med, bliver dog lidt svækket af langtrukne forklaringer og følelsen af, at alle eksemplerne måske ikke er lige relevante.

Men får man nu også sandheden om robotter? Hvis man som ingeniør tror, at robotternes tekniske opbygning vil blive afsløret, bliver man skuffet.

For det er en bog, der er skrevet, så alle, også dem uden en teknisk uddannelse, kan følge med. Velskrevet og med spændende illustrationer bliver man med bogen klogere på, hvad vi kan gøre, for at robotrevolutionen ender lykkeligt.

Forfatter: Niels Ebdrup, udgivelsesdato: 7. november 2014, Muusmann'forlag.

Ofelia Fischer Godske har i denne uge været 9. klasse-praktikant på Ingeniøren.

Emner : Robotter