Medikoteknik flytter tættere på patienterne

Nye teknologier, der kan effektivisere sundhedssystemet, er i høj kurs, og medikobranchen har store muligheder, da nye opfindelser hurtigt kan nå hospitalssengen, operationsstuen, lægekonsultationen og hjemmet.

»Sundhedsvæsenet er presset til at blive bedre, billigere og smartere i takt med, at der kommer flere ældre med videre, og fremtidens løsninger tilhører i højere grad nyt medikoudstyr end ny medicin, for her er kortere mellem de helt store nyskabelser og langt hurtigere fra idé til marked,« siger Morten Rasmussen fra brancheforeningen Medicoindustrien.

Martin Stenfeldt, der er leder af projektet Medico Innovation, der med blandt andre DTU i ryggen skal understøtte udviklingen af en medikoteknisk klynge med international konkurrencekraft, er enig og kommer med et effektiviseringseksempel:

Analyseapparat fra Radiometer, der kan levere analyser af blandt andet pH og iltniveauet på under et minut og på 18 minutter analysere en blodprøve for stoffer, der afslører en blodprop i hjertet. (Foto: Radiometer) Illustration: Radiometer

»Teknologi, der muliggør minimal invasiv kirurgi, bliver rygende hot, for kan man gå via vores naturlige huller som munden eller bore tre-fire huller i mavesækken i stedet for at skære hele maven op, kan folk hurtigere blive udskrevet, komme ud af de dyre hospitalssenge og tilbage på arbejdsmarkedet.«

Som eksempler kan nævnes robotter, små midlertidlige implantater, der opløser sig selv med tiden, og mikroschweizerknive, der kan komme gennem de små snit og for eksempel filme, svejse, sy, skære, suge og lime. Inden for denne form for kirurgi er der ud over mavekirurgi blandt andet særligt meget at hente i sportsskader som eksempelvis knæoperationer, og der er flere danske virksomheder og afdelinger, der arbejder med det. Det gælder for eksempel PBN Medicals, Cook Medical og LiNA Medical, der blandt andet arbejder med minimal invasiv gynækologi.

»Danske PNN Medical har også et rigtig godt eksempel på en teknologi, som muliggør, at patienter kan få lagt en stent ind i for eksempel urinlederen minimal invasivt og komme hjem samme dag. Deres stent er i den dyre ende, når man ser snævert på, hvad de koster i indkøb, som mange hospitaler gør, men totaløkonomisk er der meget at spare, da stenten holder i flere år,« siger Morten Rasmussen.

Ideerne til denne form for nye operationsteknikker kan især komme fra læger, og Medico Innovation planlægger derfor at forsøge at skabe forbindelser mellem læger, forskere og virksomheder på dette felt, så ideerne kan blive virkelighed.

Hurtig diagnose

Og der er flere steder, medikobranchen kommer med effektiviseringsløsninger.

»Danmark er for eksempel rigtig gode inden for diagnostik. Her er målet at kunne lave diagnosetest hurtigere, billigere, mere præcise og bredspektrede, for hvis du ud fra en simpel prøve kan få et meget mere præcist billede af, hvad der er galt, kan du hurtigere gøre noget og spare indlæggelse senere,« siger Martin Stenfeldt.

Radiometer er et stort dansk flagskib på området med deres mobile apparat, der kan levere analyser af pH, iltniveauet og meget andet i blodprøver på under et minut. Og Morten Rasmussen ser flere store muligheder her.

»Trenden er, at det bliver mindre, mere mobilt og tæt på patienten, så i stedet for at sende en blodprøve til et stort laboratorium tester lægen blodet på stedet med et lille håndholdt device. De nye devices erstatter ikke bare det gamle apparat, men optimerer hele processen og arbejdsgangene.«

Der effektiviseres også inden for billeddiagnostik. Det er for eksempel lykkedes Siemens at integrere MR- og PET-scanneren, så patienten blandt andet kan nøjes med en scanning i stedet for to. Og på DTU Nanotech arbejder en af verdens førende forskningsgrupper på at bruge nanopartikler, der sætter sig på tumorer, så de kan spottes på ultralydbilleder og lignende, så man kan diagnosticere cancer, evaluere effekten af kemoterapi og målrette strålebehandling.

De store ryk inden for billeddiagnostik giver dog også nye udfordringer, som igen giver virksomhederne mulighed for at komme med nye løsninger.

»Danmark er her længst fremme inden for ultralyd og software, der kan analysere billederne, men der er også en fantastisk masse andre muligheder for at komme med nye løsninger. Lægerne fortæller blandt andet, at der er problemer med, at billederne fylder så meget, at de fylder flere terabytes hver dag, og alle billederne skal gemmes i flere år. Det resulterer også i et stort strømforbrug, så jo mindre billederne fylder des bedre,« siger Martin Stenfeldt.

Nogle billeder er også for store til at blive sendt rundt og må flyttes fysisk. Der er derfor brug for løsninger, som for eksempel den logaritme danske Medical Insight allerede har udviklet, der gør det muligt at streame selv 3D-billeder, så man kan se dem hvor som helst.

Lækkert design

Ud over effektiviseringerne hos lægerne skal der også ske mere i hjemmet, da det er langt billigere end indlæggelser og lægebesøg. Danske Deltas elektroniske plastre, der for eksempel kan overvåge hjertefunktionen, er bare en mulighed. Der har også været danske forsøg med, at KOL-patienter selv har testet deres åndedrætsfunktion i hjemmet.

»Vi vil gerne have, at den medicinske teknologi holder folk hjemme, så der skal udvikles mere teknologi, der kan stå for eksempelvis overvågning, kommunikation, underholdning og alarmer. Man skal tænke på, hvordan man gør det trygt for plejekrævende at være hjemme,« siger Martin Stenfeldt og peger på udstyr, der for eksempel kan registrere, hvis personen er faldet og ikke kommer op igen, og apparater, der automatisk minder om at tage piller, måle blodtryk og så videre.

Kæmpe marked for sundheds-it

Han påpeger, at udviklingen af apps og i det hele taget muligheden for nemt at koble devices på nettet giver feltet ny merværdi, hvilket vil gøre denne nye form for sundheds-it til et kæmpe marked. Lægerne kan måske få en app, der gør, at de nemt kan holde øje med patientgruppen. Når vi i højere grad skal have medikoudstyr i hjemmet, stiller det særlige krav, som vi her i Danmark er specialister i at opfylde, understreger Morten Rasmussen.

»Vores devices får mere og mere lækkert design samt nemmere og mere intuitive brugergrænseflader i takt med, at der skal mere ud i hjemmet. Det gælder alt fra rullestole og inhalatorer til testudstyr, så vi selv kan måle blodtryk, blodsukker og så videre i stedet for at gå til lægen. Og Danmark er kendt for lækre kvalitetsprodukter - den slags ligger i den danske designtradition med B&O og så videre, så her har vi en styrke.«

Det store fokus på økonomi stiller dog også krav til virksomhedernes salgsargumenter, understreger Morten Rasmussen.

»Du skal i dag i højere grad kunne fremlægge dokumentation for den totale sundhedsøkonomiske fordel ved dit produkt både på kort og længere sigt. Du skal for eksempel kunne dokumentere, at det godt nok er dyrere at købe ind, men til gengæld holder det længere, så i sidste ende er der en gevinst.«