Mediestunt: Robotten Sophia er lige så menneskelig som en spilledåse

Illustration: Youtube

KOMMENTAR: Robotten Sophia var weekendens store historie i mange techmedier og store aviser. Overskriften lød: Saudi-Arabien bliver det første land som tildeler statsborgerskab til en robot.

Selve tildelingen af dette statsborgerskab fandt sted under en teknologikonference; Future Investment Initiative, hvor kongeriget forsøgte at vise andre sider af sig selv ved at satse på teknologi frem for olie.

Hvis vi lige tager det mest åbenlyse - og politiske - først, så virker det besynderligt at tildele et stykke teknik klædt ud som en kvinde statsborgerskab i et land, hvor kvinder generelt bliver undertrykt i en sådan grad, at det blev en stor nyhed, da de for nylig fik lov til selv at køre bil.

Hvem er Sophia

Der kan skrives rigtig meget mere om kvindeundertrykkelse i Saudi-Arabien, men Ingeniøren er et teknikmedie, så lad os se på selve 'robotten'.

Sophia er udviklet af Hanson Robotics, som har hovedkvarter i Hongkong. Grundlæggeren David Hanson har ligeledes en fortid som modelbygger hos Disney. Målet med virksomhedens robotter er at »create amazingly expressive and lifelike robots that build trusted and engaging relationships with people through conversation«. Det er med andre ord først og fremmest udtrykket og vores reaktion i forhold til menneskelignende robotter, som Hanson Robotics forholder sig til - gennem konversation.

Klog som en spilledåse

Derfor er det noget af en fordrejning, Saudi-Arabien og mange medier over hele verden er hoppet på, når de, som både Politiken og DR alene kaster sig over det forhold, som denne artikel også indledte med: at robotten er udformet som en kvinde og nu har fået rettigheder.

Vi lader os snyde af, at Hanson Robotics har formået at gøre robotten køn og udstyre den med en realistisk mimik. Det kan der være en masse sund fornuft og spændende forskning i. Den daværende professor på Aalborg Universitet Henrik Schärfe rejste i flere år rundt med en 1:1-robot af sig selv netop for at afkode, hvordan mennesker forholdt sig til menneskelignende robotter.

Men hele seancen med Hanson-robotten Sophia har intet med en menneskerobot at gøre, og Saudi-Arabiens stunt med at tildele den statsborgerskab er så langt ude, at det nærmest ikke er sjovt. For robotten på billedet er i ikke i nærheden af at kunne udtrykke nogen som helst form for intelligens.

Dum som en spilledåse

Det er der heldigvis flere medier, som har opfanget, for det er ikke første gang, at robotten Sophia er blevet præsenteret. Den har tidligere optrådt i tv-shows, og som det også var tilfældet ved konferencen i Saudi-Arabien, så kan den kun svare på kendte spørgsmål og give forudprogrammerede svar. Sådanne robotter har i forskellige former været til salg i årevis og er i princippet ikke mere intelligente end en spilledåse.

Thomas Bolander, der er lektor på DTU Compute og ekspert i kunstig intelligens, forklarede for et par uger siden i Ingeniøren at: »der er så mange aspekter af menneskelig intelligens, som vi ikke er i nærheden af at kunne efterligne« og sendte dermed udsigten til egentlige intelligente robotter et godt stykke ud i fremtiden. Andre forskere har peget på, at det da godt kan være, at vi kan bygge maskiner som kan spille Go bedre end de bedste i verden. Men derfra er der meget langt til at skabe en kunstig intelligens, som kan håndtere generelle problemer som for eksempel en ganske almindelig samtale, hvor der både indgår analogier og abstraktioner.

Kan en robot straffes, og skal den have stemmeret?

Og giver det overhovedet nogen mening at give en robot rettigheder? For nylig kom det frem, at folkene i EU arbejder med noget de kalder for en 'elektronisk person'. Hvis det skal give nogen mening, så vil sådan en elektronisk person være ansvarlig og dermed kunne straffes, betale skat, stemme og gøre krav på understøttelse, for bare at nævne nogle af de forhold, vi mennesker er udsat for.

Så før vi går i selvsving og falder i svime over en velproduceret dukke med et sødt smil, så bør vi kigge lidt ind bag den kunstige hud og øjenvipperne for at tjekke efter, om der er noget som rører sig derinde.

Se præsentationen på Youtube her: