Mediegigant indstifter nordeuropæisk forskningsfond

Der er masser af uudforskede steder på kloden. Det mener i hvert fald mediegiganten National Geographic, der netop har meddelt, at de har etableret en nordeuropæisk afdeling af deres Global Exploration Fund.

Den nye fond skal finansiere forskning, naturbevarelse og opdagelser og ekspeditioner via regionale centre over hele verden.

Den første af slagsen får hjemme i Stockholm og støttes af Svenska PostkodLotteriet med det formål at støtte forskere og opdagelsesrejsende fra den nordeuropæiske region:

Den norske eventyrer Børge Ousland er en af dem, der har fået støtte fra National Geographic. Blandt andet til sin polarfærd i Fridtjof Nansens fodspor, hvorfra dette billede stammer. Illustration: Thomas Ulrich

»Nogle tror, at den gyldne tidsalder for opdagelser og ekspeditioner er forbi. Jeg tror tværtimod, at vi lige nu står ved begyndelsen til den største epoke for nye opdagelser. Der er stadig så utroligt meget at udforske og opdage om vores planet,« siger Terry Garcia, National Geographics vicedirektør for missionsprogrammer, i en meddelelse om etableringen.

Til vurdering af ansøgningerne har National Geographic sammensat en videnskabelig komité med forskere fra hele regionen. Daglig leder af det nye kontor i Stockholm bliver Stefan Nerpin.

»Jeg er utrolig glad for at være en del af denne indsats og håber, at vi kan være med til at etablere dette National Geographic-kontor som en vigtig økonomisk ressource for nordeuropæiske forskere og opdagelsesrejsende. Vores mål er også at finde yderligere indtægtskilder, så vi kan fortsætte væksten af dette program, og derved støtte endnu flere forskere inden for dette område,« siger han i meddelelsen.

National Geographic har netop udbetalt sit stipendiat nummer 10.000, og i alt har forlagsvirksomheden udbetalt over en halv milliard kroner til videnskabeligt feltarbejde, opdagelsesrejser og naturbevarelse.

Blandt tidligere og nuværende stipendiater er blandt andet Hiram Bingham, som forestod udgravningen af den forsvundne inkaby Machu Picchu, primatforskeren Jane Goodall og undervandsarkæologen Robert Ballard, der fandt den sunkne Titanic.

Dokumentation

National Geographic: Global Exploration Fund – på engelsk
National Geographic: Global Exploration Fund – på dansk