Medieforsker: Stop for støtte til Ingeniøren holder ikke i EU

En af landets førende medieforskere, professor Frands Mortensen, advarer S, SF, R og Enhedslisten om, at den aftale om at fordele 403,6 millioner kroner i mediestøtte, som de fire partier i fredags indgik, sandsynligvis ikke holder - om ikke i byretten, så i EU-Kommissionen.

Og han undrer sig over, at partierne har lavet en aftale, der 'er strikket sammen af mange mærkværdigheder og fuldstændig blottet for logik':

»Den ordning, som de fire partier har lavet, er en så voldsom forandring af den eksisterende, at regeringen har pligt til at notificere EU-Kommissionen. Så skal kommissionen undersøge, om der er en ordentlig balance mellem ordningens formål og de midler, politikerne anvender til at nå målet,« forklarer Frands Mortensen, professor på Institut for Æstetik og Kommunikation og Medievidenskab på Aarhus Universitet.

For når formålet med den nye ordning er at fremme informations- og ytringsfriheden med statslige midler, hænger det dårligt sammen med at udelukke bestemte ejerskabsformer i forhold til, hvem der kan få pengene.

»Hvad har dét lige med formålet at gøre,« spørger Frands Mortensen retorisk og tilføjer:

»Jeg vil meget gerne se, hvordan kammeradvokaten vil sno sig ud af den sag.«

Frands Mortensen mener, at ejerskabskriteriet, der med Ingeniørens nuværende ejerskabsforhold med et snuptag vil fjerne over 4 millioner kroner fra Ingeniørens årlige indtægter, er 'en ren adhoc-begrundelse, som intet med mediestøttens formål har at gøre':

»Og den går ikke, hvis formålet er at sikre informations- og ytringsfrihed og sikre spredning af samfundsvigtige informationer. Og det gør Ingeniøren jo. Det er anerkendt. Det er jo ikke til diskussion. Ellers havde I aldrig fået pengene tidligere. Så skal man diskutere, hvorfor I skal udelukkes nu. Den tror jeg bliver interessant,« siger Frands Mortensen.

Han frygter, at aftalen er udtryk for sjusk, men undrer sig på den anden side over, at det så har taget regering så lang tid at lave aftalen.

En afgørelse ligger ikke lige for. Det, regeringen og Enhedslisten er blevet enige om, er ikke en rigtig medieaftale, men en såkaldt stemmeaftale, dvs. en slags rammeaftale uden angivelse af, hvordan aftalen rent praktisk skal gennemføres. Aftalen skal altså først fyldes ud.

Derefter skal der laves lovforslag, og loven skal vedtages i Folketinget. Derefter skal aftalen anmeldes til kommissionen, som kan godkende den i løbet af to måneder, hvis den er tilfreds. Men hvis den ikke er tilfreds, kan det tage halvandet år. Med opsættende virkning.

For Ingeniøren ligger løsningen lige for, mener Frands Mortensen:

»I kan bare laves til en fond. Så er I ude over problemet. Ingeniørforeningen kan oprette en fond, der ejer og driver Ingeniøren. JP, Politiken og Egmontgruppen drives af fonde.«

Dokumentation

Se aftalen her:

Emner : IDA
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ingeniøren er alt for god - og SERIØS - til, at den bør forringes. Der er ikke for mange af den type aviser og tidsskrifter, så prøv endelig at se alvorligt på muligheden for overgang til fondseje. Bladet fortjener simpelt hen ikke at blive forringet på grund af sin generelt folkeoplysende funktion. Per Borgaard, journalist -med 51 års erfaring fra dagbladsverdenen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten