Medieforlig kan koste Ingeniøren millioner

Mediehuset Ingeniøren står til at miste statsstøtte i millionklassen, mens sammenlignelige ugeaviser som Computerworld, Weekendavisen og Dagens Medicin beholder deres.

Det sker, hvis kulturminister Uffe Elbæk (R) får flertal for et såkaldt ejerskabskriterium i de igangværende mediestøtteforhandlinger. Forslaget indebærer, at medier, som organisationer ejer mere end to tredjedele af, ikke får tildelt mediestøtte.

Det kan koste Ingeniøren fire millioner kroner årligt fra 2014.

Mediehuset Ingeniøren A/S ejes 100 pct. af IDA, men bladet har siden 1963 haft fuld redaktionel frihed. Desuden har mediehuset en professionel bestyrelse. IDA har dermed ikke indflydelse på den redaktionelle linje.

Danske medier støttes hvert år med et betydeligt trecifret millionbeløn, og udsigten til, at Mediehuset Ingeniøren nu kan miste sin del af støttekronerne, vækker harme hos formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregaard.

I en artikel på forbundets hjemmeside henvises der til, at Ingeniøren i år vandt specialmediernes fornemste journalistiske pris, Anders Bording-prisen, for journalist Nicolai Østergaards dækning af IC4-skandalen:

»Det vil være et kæmpe tab for Mediehuset Ingeniøren, der producerer journalistik om et område, som ingen andre kan. Hvis Ingeniøren mister deres støtte, vil det uden tvivl gå ud over bemandingen og behandlingen af dette stofområde i dansk journalistik,« siger Mogens Blicher Bjerregaard.

Ingeniørernes stemme truet

Uden statsstøtte kan mediehuset blive tvunget til at reducere markant i medarbejderstaben og i omfanget af udgivelser, forklarer chefredaktør og adm. direktør Arne Steinmark:

»Vi kommer aldrig til at gå på kompromis med indholdets kvalitet. Men det vil reducere ingeniørernes stemme og vægt i den offentlige debat omkring teknologi- og samfundsudvikling. Standens indflydelse vil dale, og mediebilledet vil blive mere præget af dagbladenes politiske journalistik.«

Chefredaktøren forsøger sammen med IDA at vinde gehør blandt ordførerne for Ingeniørens betydning:

»Vi oplever stor anerkendelse og respekt, men må erkende, at vi kan være nemme at glemme under en natlig forhandling, hvor et dagblad skal have hjælp fra det politiske bagland. Derfor har Ingeniøren brug for al den hjælp, vi kan få - også fra en politisk engageret læser,« siger Arne Steinmark.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er i bund og grund 2 muligheder: 1. forsøg at ændre de kommende regler, 2. sno sig. ad. 1 mod uvidenhed kæmper selv guderne forgæves ad. 2 Hvis loven bliver vedtaget kunne man jo sælge 34% af aktierne til IDA's medlemmer, så vil Ingeniøren også se om der er opbakning i baglandet.

  • 0
  • 0

Formålet med at begrænse støtten til medier der ejes af organisationer, er bl.a. at undgå indirekte at støtte organisationer med skattepenge. Mange af disse medier udfører publikations- og lobbyarbejde for moderorganisationerne, som disse ellers skulle have betalt andre medier for. Det gælder også i en vis grad for Ingeniøren, dog i mindre omfang end mange andre organisationsejede medier. Men ejerskabsmæssigt er Ingeniøren i uheldigt selskab.

I det tilfælde Ingeniøren igen kommer til at give økonomisk overskud, falder det tilbage på IDA, og det er vel ikke det skattekronerne i mediestøtten skal gå til.

Ingeniøren har tidligere vist at den er i stand til at reagere på nye signaler og vilkår, f.eks. da de oprettede ing.dk på et tidligt tidspunkt i www's historie. Men dette udspil virker mere som om man rent politisk er faldet i søvn.

Som politisk engageret læser vil jeg opfordre chefredaktøren til at bruge kræfterne på at få den professionelle bestyrelse til at arbejde for at tilpasse ejerstrukturen til den politiske virkelighed. F.eks som Jens Fynbo foreslår: Opret en fond/forening som læserne kan investere f.eks. nogle af deres pensionskroner i, og lad den overtage ejerskabet helt eller delvist.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten