Medie: Staten lander nordsøaftale med Mærsk

Illustration: Ukendt

Den danske stat og A.P. Møller-Mærsk er efter flere måneders hårde forhandlinger nået til enighed om en aftale for den danske nordsøolie, som vil betyde nye investeringer for 30 milliarder kroner, erfarer Berlingske.

Dermed ser nervekrigen om, hvordan Danmark skal udvinde de sidste olieressourcer fra Nordsøen, ud til at have nået sin afslutning. A.P. Møller-Mærsk har truet regeringen med at lukke det store Tyra-felt ned, hvis ikke staten accepterer en række nye og mere lempelige betingelser i Nordsøen for A.P. Møller-Mærsk. Var selskabet og staten ikke nået til enighed, ville produktionen fra feltet blive indstillet fra oktober 2018.

Læs også: Mærsk gør alvor af truslen: Nu lukker vi hanen til det danske naturgaseventyr

»Tyra-feltet skal genopbygges fuldt ud, og der bliver altså ikke tale om del- eller lappeløsninger,« siger en centralt placeret kilde til avisen.

Den nye aftale betyder ifølge Berlingske, at satsen for skattemæssige afskrivninger vil øges fra de nuværende 15 til 20 pct. Dertil kommer, at kulbrintefradraget, der i dag udgør 5 pct., bliver hævet til 6,5 pct. i en periode på seks år. Derudover er der lagt en slags ekstraskat ind i aftalen i tilfælde af, at olieprisen stiger. I dag ligger den i 56,40 dollars pr. tønde, men stiger den eksempelvis til et gennemsnit på 75 dollars over et år, skal producenterne betale 2,5 pct. af deres overskud fra kulbrinteindvindingen. Ligger olieprisen over et år på over 85 dollars i gennemsnit, skal producenterne betale 5 pct. i ekstraskat.

Læs også: Mærsk gør alvor af truslen: Nu lukker vi hanen til det danske naturgaseventyr

Den nye aftale mangler stadig at blive godkendt af Folketingets partier. Præcist hvornår detaljerne i planen bliver offentliggjort, er endnu ikke besluttet, men det kan ifølge Berlingskes oplysninger ske inden for få dage. Finansministeriet vil over for Berlingske ikke kommentere sagen, og A.P. Møller-Mærsk oplyser, at aftalen endnu ikke er endeligt på plads.

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Håber det bliver nedstemt godt og eftertrykkeligt.

 • 7
 • 24

Håber det bliver nedstemt godt og eftertrykkeligt.

@ Jens Stubbe

Hvis man selv aldrig hverken kører, køres i eller ejer en bil, har man ret til at håne denne aftale. Hvis man selv ikke ejer noget af plastic, som er lavet af olieprodukter, har man ret til at håne denne aftale. Hvis man selv aldrig tager på ferie med fly, bil, bus eller dieseltog, har man ret til at håne denne aftale.

Alle andre bør tænke sig om, inden de skriver noget.

 • 22
 • 10

Nå ja, det er selvfølgelig bedre at forhøje skatterne og importere gassen fra Rusland?

 • 11
 • 5

Ja vi skal være taknemmelige for at Mærsk er så uselviske.

Nej, Mærsk er absolut ikke uselviske. Men det er en virksomhed der blev started med et mod og fremsyn der gik stik imod resten af landet. Politikerne grinede bare, og sagde at de gjorde en god handel for Danmark da de solgte olierettighederne for 5 Kr. (Og gav Ekofisk væk for en flaske whisky)

Siden da har den industri Mølleren startede bidraget med værdiskabelse for over 1000 milliarder kroner! Og, ja de har tjent godt på det. Det er ligesom det der er formålet med private virksomheder.

Det er trods alt deres olie - ikke?

Ja, når de har pumpet den op så er det deres. Det er ligesom også sådan virksomheder virker. Vandværker. Grusgrave. Miner. Fiskeri. Landbrug. Osv. Måske du skulle læse lidt op på hvordan det moderne samfund virker.

 • 8
 • 3

Er der ikke noget om, at det meste af olien bør blive i undergrunden? - Hint: Global opvarmning!

Og hvor skal pengene komme fra. - Hint: Vindmøllerne alene får 5 milliarder i direkte støtte om året!

Vores forbrug af olie og gas bliver jo ikke mindre bare fordi Tyra lukkes. Og da slet ikke hvis vi skal til at fyre tusinde af arbejdere. Og bruge milliarder på at importere olie og gas fra Saudiaraberen og Rusland. Er det så ikke bedre at vi beholder pengene og arbejdspladserne i Danmark. Og selv producere den olie og gas vi har brug for.

Vi er jo, trods blå regering, et af de bedst stillede lande ang. vedvarende energi.

Og siger det ikke noget om hvor stor udfordringen er. Når selv et at verdens rigeste lande med de bedste forehold for VE har problemer med at få VE til at dække hele energibehovet.

 • 8
 • 3

Her må jeg gå med Thomas. Vi er jo langt fra at være uafhængig af olie, så selvfølgelig skal vi da bruge vores egen hvis der er økonomi i det. Den CO2 der bliver udledt af olie og gas afbrænding, er da ligeglad med om Olien eller gassen kommer fra Danmark eller Rusland. Tilmed vil jeg tro at Olie og gas udvinding i Dansk regi er mere miljøvenlig, end den måde russeren gør det på.

Jeg må sige at jeg har meget svært ved at følge folk som Jens Stubbe, der himler op omkring statens provenuetab, hvis elbiler skulle have en afgiftslettelse, men samtidig ser stort på et meget større indtægtstab for staten og samfundet hvis man siger nej til fortsat olie og gas udvinding i Nordsøen. Det giver ingen mening. Der er masser af penge i samfundet, men det kniber som altid med at blive enige om prioriteringerne. Når man vil gøre noget for miljøet, så går alt istå hvis staten mister indtægter, også selvom samfundet som sådan bliver rigere på langt sigt. Hvordan kan man tro at det bliver lettere, hvis man mister indtægter i mia.klassen, fordi man skal pudse sin grøn glorie. Føj siger jeg bare.

 • 9
 • 3

Alle andre bør tænke sig om, inden de skriver noget.

Ja vi skal være taknemmelige for at Mærsk er så uselviske. Det er trods alt deres olie - ikke?

@ Søren Fosberg

Min anmodning var åbenbart i overkanten af, hvad man kan forlange.

Det er Mærsks olie, når staten beder dem pumpe den op og beskatter en del af gevinsten efter forgodtbefindende. I det her tilfælde har staten tigget Mærsk om at blive i Nordsøen, og fortsætte med at pumpe olie op fra Tyra feltet, for ellers kan Danmark ikke betale for sin velfærd.

Og det er et miljøproblem.

Danmark kan ikke betale for at have 22-årige på kontanthjælp (se blot de idioter som smider med brosten på Nørrebro i aften), hvis det ikke var for olien. Saudi-Arabien, Venezuela, Iran og mange andre lande ville ikke få mad på bordet uden olien.

Derfor er alt for mange lande tvunget til at pumpe videre.

Venstrefløjens svar er mere velfærd og mindre olie. Det hænger ikke sammen. Mere velfærd kræver mere olie, og det er lige præcis den knibe Danmark er ude i, så længe vi er gået i stå med alle reformer. Og det er vi nok, så længe vi har olien.

 • 3
 • 10

Det moderne samfund stinker... De såkaldte liberale vil have markedskræfterne til at fungere fuldt ud i kapitalismens ånd, altså lige indtil de skal betale selv. Som når virksomheder vil flytte til et nyt område og kræver skattefri område i 5-25 år, eller Mærsk kræver at den danske stat (og det krævede de faktisk, gad vide hvordan den samlede aftale ser ud), til at betale for for en total renovering af feltet, og det ovenpå at have pumper vores råstoffer op med Mega fortjeneste igennem årene. Som når den af obligationsmarkedet opskruede boligmarked bobbel bristede i 2007, så hylede de liberale op om ekstraordinær situation og fik bankpakker i hobetal... Hurra for kapitalismen og liberalismen, de har virkelig gjort det godt,ganske 'alene' . (Og det var sarkasme, hvis nogle liberale ikke skulle gennemskue det, for det er virkelig langt fra alting, de fatter.. )

 • 8
 • 6

Hurra for kapitalismen og liberalismen,

... hvis betalte lakajer I folketinget hele vejen har strittet imod forsøgene på at afvikle brugen af fossiler til fordel for VE - i tråd med andre højreorienterede politikere ude i verden der uden skam sidder lunt i lommen på fossilindustrien og er stærkt medvirkende til at vi er gået langt over stregen mht at ødelægge selve det naturgrundlag vi skylder vor og vore efterkommeres eksistens.

Og så nævnte jeg slet ikke kapitalismens og liberalismens nyttige idioter som overalt står i kø for at gøre nytte...

Man skal jo ikke fornærme folk.

 • 4
 • 3

Og hvor skal pengene komme fra. - Hint: Vindmøllerne alene får 5 milliarder i direkte støtte om året!

"The problem with today’s world is that everyone believes they have the right to express their opinion AND have others listen to it. The correct statement of individual rights is that everyone has the right to an opinion, but crucially, that opinion can be roundly ignored and even made fun of, particularly if it is demonstrably nonsense!” ― Professor Brian Cox

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten