Medie: Japan overvejer laservåben til at beskytte politiske ledere mod droner

Illustration: © bernhardhuber.com

Når Japan næste år er vært for det politiske topmøde G7, skal tyske laservåben måske beskytte deltagerne imod eventuelle fjendtlige droner af den slags, man kan købe i butikker.

Det skriver Nikkei Asian Review.

Den tyske våbenproducent MBDA fremlagde til den nyligt afholdte udgave af Paris Air Show testresultater, der viste, at deres bud på et transportabelt laservåben kan ødelægge en drone på 500 meters afstand i løbet af få sekunder – inden for fem år forventer MBDA at øge rækkevidden til fem kilometer.

Læs også: Amerikanske droner skal spores med mobilmaster

Våbnet består af fire lasere på 10 KW, der fokuseres til en enkelt stråle, og hele enheden skal ikke være større, end at den kan monteres på et køretøj.

Kilder hos de japanske myndigheder oplyser til Nikkei, at man blandt andet frygter, at Nordkorea vil bruge de lettilgængelige droner til at udføre et angreb.

Læs også: ‘Droneskjold’ breder sig

I Japan ser man generelt på de ubemandede fartøjer med stor alvor, og i april måned landede en drone med lettere radioaktivt materiale på taget af premierminister Shinzo Abes kontor.

En måned senere blev det forbudt at flyve med droner i Tokyos offentlige parker og haver.

Læs også: Kraftig laserkanon gennemskærer bil

I september 2013 landede en uautoriseret drone få meter fra den tyske kansler Angela Merkel ved et valgmøde i Dresden, og i januar måned i år fløj en drone lige igennem det store sikkerhedsopbud ved Det Hvide Hus i Washington og landede på plænen foran præsident Obamas bolig.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Denne artikkel har referencer til flere andre laser artikler, http://nextbigfuture.com/2015/05/trillions...

Bla. en hvor de forventer at have en 300 kW laser klar om 3 år. http://breakingdefense.com/2015/02/are-mis...

Den er opbygget af et antal 10 kW fibre som alle fokuseres på målet. På denne måde er der ikke nogen grænse for hvor meget der kan ydes. Ved 100 kW kan de skyde krydsermisiler.

Det bliver rigtig svært at være drone eller jagerfly i nær fremtid.

 • 4
 • 0

Vil våbnet ikke være virkningsløs hvis dronen er blank som et spejl som fx plastik reflektoren i en lommelygte?

 • 2
 • 0

Jo, men det kommer an på bølgelængden om det vil virke. Sådan en plastic-reflektor kan være god til synligt lys, men samtidig uanvendelig ved infrarødt (og for andre materialer vil det være omvendt, kommer an på materialet).

De fleste spejle reflekterer jo ikke på forsiden, men derimod på bagsiden (et almindeligt badeværelsesspejl reflekterer på grænsen mellem glasset og 'aluminiums-folien' på bagsiden. Det er kun blankpoleret metal der kan reflektere nævneværdigt på 'forsiden'

Hvis lyset når at afsætte nok energi i selve glasset/plasticen på vej ind og ud vil det alligevel blive opvarmet, og når temperaturen bliver tilstrækkelig høj vil refleksionsevnen af spejlet ofte forringes, hvilket vil forværre situationen.

 • 3
 • 0

Vil våbnet ikke være virkningsløs hvis dronen er blank som et spejl som fx plastik reflektoren i en lommelygte?

Nej da, tværtimod. Det vil være enormt virkningsfuldt. Virkningen vil være at alle der kigger i den retning hvor Dronen er bliver blinde. Så nu behøver dronen ikke transportere sprængstof for at sprede ulykke - den kan klare sig med energien fra laseren på jorden. Man må håbe de tyske forskere har valgt en bølgelænge der ikke skader synet, for ellers tror jeg vi har opskriften på en katastrofe.

Her: http://aviationweek.com/defense/lasers-tec...

Internal movements of the optics are used for fine aiming, to focus beams on target and converge the three beams on the same spot at the target’s exact range.

This has an incidental advantage: The beams diverge beyond the target, so the eye-safety range (the distance beyond the target that has to be confirmed free from people or manned aircraft) is shorter.

Dvs. der ER et problem med synet, og dvs. de har formentligt ikke forholdt sig ordentligt til muligheden for at man sender strålen videre i en tilfældig retning med et spejl. Det var ikke umiddelbart muligt for mig at se hvilke bølgelængde de benytter, men mon ikke det er til at slå op på Wikipedia i løbet af kort tid? Et terrorist-udviklet "katteøje" til brug på en drone ville hurtigt gøre laser-skyderen til en rimelig dårlig ide.

 • 2
 • 2

Husk at der er en OPTISK verden til forskel mellem det infrarøde lys der kommer ud af din fjernbetjening (760-950 nm) og så det infrarøde lys der bliver sendt afsted fra en CO2-laser (10,6 um) De store 10 kw lasere der benyttes til våbenformål, vil oftest være CO2-lasere. 10 um laserlys absorberes fortrinligt i såvel klart glas som i klar polymer.

 • 2
 • 0

Forchromet ABS-plast har metallaget yderst. Det burde fungere som spejl i et bredt spektrum?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten