Medie-and om biobrændstof gik verden rundt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Medie-and om biobrændstof gik verden rundt

Denne and begynder sit liv i den britiske avis The Guardian, som i sidste uge skrev noget af en forsidebasker: Selveste Verdensbanken undsagde så godt som alle andre analyser og konkluderede i en hemmeligholdt rapport, at biobrændstof var skyld i, at fødevarepriserne var steget med 75 procent.

Dernæst fløj anden fra avis til avis, fra tv-studie til tv-studie. Den havnede også her på Ingeniøren, og til sidst landede den på politikernes bord, hvor den stadig er ved at blive fordøjet. Så sent som i dag, onsdag, forholder den danske klimaminister, Connie Hedegaard (K), sig til konklusionen i dagbladet Børsen.

Men Verdensbanken har slet ikke skrevet nogen rapport, som fastsætter, hvor meget biobrændstof har været skyld i fødevarekrisen, som de stigende priser er blevet døbt, blandt andet af banken selv.

Derimod arbejder en af bankens topøkonomer på sådan en rapport. I den forbindelse har han rundsendt en række arbejdspapirer til eksterne forskere, som skal sige god for dem. Og det er således ikke ligefrem hemmelige, men på den anden side langt fra færdige papirer.

Derfor har Verdensbanken endnu intet bud på, nøjagtigt hvor meget biobrændstof, som amerikanerne i stor stil brygger af majs, har banket prisen på basale fødevarer i vejret.

Direktør: Det er en intern analyse

Ingeniøren har bedt Verdensbanken om en officiel udtalelse i forbindelse med balladen, for en sådan er ikke at finde på bankens hjemmeside. Banken kan kun henvise til udtalelser fra dens direktør, Robert Zoellick, som blev spurgt til den ikke-eksisterende rapport i forbindelse med topmødet for verdens otte rigeste lande, G8, i Japan.

»Der er tale om en intern analyse, som vi har cirkuleret for at skaffe forskellige synspunkter fra andre hjælpeorganisationer. Mit personlige synspunkt er, at 75 procent er i den høje ende. Andre skønner stigningen til at være i omegnen af 20 eller 25 procent. Nogle gæt i den lavere ende finder jeg mindre troværdige. Så i denne sammenhæng tror jeg, at jeg vil stole på, at eksperterne kan udrede det,« sagde han blandt andet.

Arbejdspapirerne skulle have været offentliggjort tidligere, men i dag kan Verdensbanken stadig ikke fortælle, hvornår de bliver færdige.

Verdensbanken ser biobrændstof som hovedsynderen

Derimod er der ingen tvivl om, at banken tilskriver biobrændstoffer en langt større del af ansvaret for de stigende fødevarepriser, end andre økonomiske analyser har vist.

Banken modsiger dermed også den danske landbrugskommissær, Marianne Fischer Boel, der i maj til Politiken kom med følgende udtalelse:

»De, som mener, at biobrændstof er drivkraften bag de seneste stigninger i fødevarepriserne, har ikke overset en elefant lige foran dem, men hele to elefanter,« sagde hun.

Hun henviste dermed til fejlslagen høst, og at stigende efterspørgsel på kød i Kina og Indien øgede efterspørgslen på afgrøder til foder.

Verdensbanken derimod opremser i en anden rapport fire årsager til, at fødevarepriserne er steget 140 procent siden 2002. Denne rapport blev rent faktisk offentliggjort op til G8-topmødet.

De fire årsager er: Lavere dollars-kurs, stigende energi- og gødningspriser, faldende kornlagre og biobrændstof.

»Mellem dem var den vigtigste den øgede produktion af biobrændstof i Europa og USA,« tilføjer banken i en fodnote i rapporten.

Dansk professor: Regnestykke uden sammenhæng

Professor Claus Felby fra Københavns Universitet, der forsker i biobrændstof, forstår ikke det ræsonnement.

»Prisen på majs er kun steget 60 procent. Jeg kender ikke mellemregningerne, men det virker taget ud af en sammenhæng. For USA har dyrket ekstra majs for til at producere biobrændstof. Uden biobrændstoffet havde den ikke været der,« siger han.

Dokumentation

Guardians oprindelige artikel
Verdensbankens rapport om fødevarekrisen

De lærer ikke noget ved det.
Det er det samme som historien om en 13-årig tysker der var bedre til matematik end nasas forskere (http://ing.dk/artikel/87373)

Det værste var at nasa havde udsendt en pressemeddelelse der dementerede historien FØR de fleste danske medier bragte den, men den var der jo ikke noget sjovt i at bringe.

  • 0
  • 0