Medie: Amager Bakke kommer til at mangle 1,9 mia. kroner

På grund af affaldsmangel kan affaldsforbrændinganlægget, Amager Bakke, allerede inden det er færdigt se frem til et milliardunderskud på 1,9 mia. kroner.

Læs også: Amager Bakke får alligevel lov til at importere affald

Det fremgår af fortrolige udvalgsdokumenter fra et kommende møde i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, som Finans er kommet i besiddelse af.

Ifølge Finans fremgår det også af dokumenterne, at advokatfirmaet Kromann Reumert har analyseret sig frem til, at politikerne kan risikere at ende med et erstatningsansvar, hvis ikke de skaber grundlag for at genoprette økonomien.

Læs også: Affaldsmangel truer Amager Bakkes økonomi

De 1,9 mia. kroner er underskuddet hen over anlæggets levetid, hvis politikerne ikke griber ind.

Affaldsmængderne falder

En årsag til problemerne er, at kommunerne ikke har nær så meget affald til forbrænding, som man baserede anlæggets økonomi på for fire år siden, da investeringsbeslutningen blev taget.

Læs også: Sådan blev Amager Bakke alligevel gigantisk

Derfor er det en del af redningsplanen, at det store anlæg - stik mod den politiske aftale forud for investeringen - nu skal have lov at fylde ovnene op med importeret affald.

Ifølge Finans er der tale om op til 90.000 ton affald om året fra England, Tyskland og Irland.

Læs også: 20 ud af 26 forbrændingsanlæg fylder ovnene med importeret affald

Politikerne var ellers blevet advaret om, at business-casen for forbrændingsanlægget ikke ville holde, før de godkendte byggeriet.

Læs også: Benhård talkrig om fremtidens affald

Blandt andet via konsulentrapporter fra Ea Energianalyse, som Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning havde bestilt.

Rapporterne advarede om store usikkerheder ved den forelagte business-case.

Læs også: Konsulentrapport: Udskyd beslutning om Amager Bakke

Kritisabelt forløb

Lektor Søren Løkke fra Aalborg Universitets Institut for Planlægning kalder overfor Finans forløbet for kritisabelt.

»Det er tragisk, at man nu står med et anlæg, der er alt for stort og dyrt i forhold til det behov, man har. Man kunne have set den slutning fra begyndelsen, hvis man havde lyttet til kritikerne. Nu er man nødt til at basere økonomien på at hente affald fra lande med forældede systemer for affaldshåndtering,« siger han .

I dag siger partner Hans Henrik Lindboe fra EA Energianalyse til Finans, at når man nu står med det alt for store anlæg, så kan idéen med årligt at importere op til 90.000 tons affald til Amager Bakke godt være rigtig - set ud fra både et miljømæssigt og økonomisk synspunkt.

Læs også: Irsk husholdningsaffald skal varme Roskilde-borgerne

Men han slår samtidig fast, at det langt fra er sikkert, at det kan redde anlæggets økonomi, fordi affaldsimport er et yderst skrøbeligt marked.

»Forbrændingsanlæggene får naturligvis betaling for at modtage importeret affald, men uden at kende de konkrete aftaler, er betalingen nok langt lavere end ved modtagelsen af lokalt husholdningsaffald,« siger Hans Henrik Lindboe til Finans.dk.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Underskuddet bør dækkes af politikernes løn, så kan de måske overveje det lidt bedre næste gang...

 • 3
 • 2

Underskuddet bør dækkes af politikernes løn, så kan de måske overveje det lidt bedre næste gang...

- måske det var på sin plads at rekapitulere en bid af, hvad Ingeniøren skrev for knapt 16 måneder siden?:

Amager Bakke repræsenterer, allerede inden anlægget står færdigt, en dansk styrkeposition med et globalt vækstperspektiv i milliardklassen. Affaldsforbrænding er klar til at blive et nyt vindmølleeventyr til gavn for klimaet globalt og jobtilvæksten her i Danmark.

Men det forudsætter, at det politiske system spiller med, og en global succes er betinget af, at der eksisterer et hjemmemarked. Og her har vi stadig en udfordring.

Intentionen om at genanvende mere, som er den røde tråd i regeringens ressourcestrategi, er fornuftig, men vi må passe på, at vi i forsøget på at tale genanvendelse op, ikke får talt energiudnyttelse af affaldet gennem forbrænding ned. Det bør ikke være enten eller – det bør være både og.

I den debat, der fulgte i kølvandet på regeringens ressourcestrategi, kunne man godt få det indtryk, at affaldsforbrænding er den største af alle miljøsyndere. Det billede er totalt misvisende.

Sandheden er, at den teknologi, der benyttes på moderne affalds-kraftvarmeværk, vil betyde, at energiressourcen i affaldet udnyttes maksimalt, samtidig med at miljøet beskyttes. At udbrede forbrændingsmetoden globalt, således at affaldet ikke smides på losseplads, vil repræsentere et miljø- og klimamæssigt kvantespring globalt.

Vi har med vindmøllerne vist at vi som samfund ved fælles hjælp, kan fremme en industri globalt, til gavn for dansk økonomi, klima og miljø. Det skal vi gøre igen. I Danmark og i Polen. Og naturligvis også i Kina og resten af verden

 • bingo! :)

Kilde:

https://ing.dk/artikel/kronik-affaldsforbr...

 • 5
 • 0

Ja det vil tælle på vores CO2 regnskab. Og vi får også alle tungmetallerne med

- mere interessant info:

Mængden af importeret affald i de danske forbrændingsanlæg er fordoblet på bare to år.

I 2013 importerede Danmark 159.000 ton affald, mens tallet i 2015 var mere end fordoblet til 323.963 ton. Det viser et svar fra miljøminister Esben Lunde Larsen (V) til Folketinget.

Importen sker som følge af et længerevarende overskud af forbrændingskapacitet landet over.

Samtidig er antallet af anlæg, som smider udenlandsk affald i ovnene, fordoblet. I 2013 gjaldt det 10 anlæg, i 2015 var det 20.

Og netop nu opføres det store nye anlæg Amager Bakke.

»Det lader til, at man tror, man kan blive ved med at investere i forbrændingsanlæg til trods for en åbenlys overkapacitet. Derfor er det nødvendigt (af økonomiske årsager red.) at importeret affald til at holde gang i anlæggene,« siger Sine Fauerby, som er miljøpolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening...

Kilde:

https://ing.dk/artikel/20-ud-af-26-forbrae...

 • 0
 • 0

Kunne man få navne og partier på de "ansvarlige" for beslutningen? (og støttepartier)

Evt. interview med dem alle enkeltvis på ing.dk omkring ansvaret?

 • 1
 • 0

Politikerne var ellers blevet advaret om, at business-casen for forbrændingsanlægget ikke ville holde, før de godkendte byggeriet.

2 mia. smider de ud til pipfuglene - utroligt man ikke mere ansætter folk, der dur til det nødvendige håndværk.

Dem med håndelaget er i dag sparet væk, så der kun er politik og kontorfolk med kugleramme tilbage. En flok hovedløse høns blev på pinden - folk der kun går rundt og konstaterer.

Gad vide om der er en endnu ukendt mangel på briller samt høreapparater i hovedstaden - både konsulenter m.fl. samt tilmed vi andre ved vandhullet her kunne dengang da godt både regne og se, at projektet var ude af trit med virkeligheden.

Hvis de hovedløse høns var dummere end os her, da de tog beslutningerne om projektet flere år tilbage.. tjaaaa så ser fremtiden skis'm sort ud for hovedstaden.

 • 1
 • 0

Er det ikke kun et spørgsmål om - i fornødent omfang - at justere billetprisen på en tur på skihopbakken?

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten