Medicinsk udstyr gav livsfarlig smitte

78 patienter på norske hospitaler er blevet smittet med en helt identisk udgave af den livsfarlige pseudomonas aeruginosa-bakterie. Nu viser det sig, at smittekilden har været produktet Dent-o-sept. Det er en pensel til mundhygiejne, som bruges på alle de norske hospitaler, skriver det norske Folkehelseinstituttet i en pressemeddelelse, som straks har fået producenten Snøgg Industri til at trække Dent-o-sept væk fra markedet.

Ifølge den norske Nettavisen eksporteres Dent-o-sept til Danmark og Sverige, og også her er salg af produktet stoppet i dag tirsdag.

Dent-o-sept bruges ofte på meget svage patienter på intensivafdelinger for at sikre bedst mulig mundhygiejne, og varianten med citronsmag anbefales blandt andet til HIV-positive for at øge spytproduktionen.

Men netop patienter med nedsat immunforsvar er ekstremt sårbare overfor pseudomonas aeruginosa, der vinteren over har givet problemer på ni norske hospitaler. Indtil nu har smittekilden været et mysterium.

Takket være DNA-analyser har lægerne længe vidst, at bakterien var genetisk identisk hos alle de smittede. Men nu er gennembruddet kommet, efter man fandt identiske bakterier i uåbnede pakninger med Dent-o-sept.

Overlæge Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet glæder sig over, at man har fået løst gåden om de mange pseudomonas aeruginosa-tilfælde, men understreger i pressemeddelelsen, at der »forestår et stort stykke arbejde med at kortlægge det totale omfang af udbruddet, og hvad det har forårsaget af skade.«

Han forventer, at det reelle antal smittede er langt højere end de 78 kendte tilfælde.

Pseudomonas aeruginosa er ikke nødvendigvis farlig for raske mennesker, men bakterien er kendt for at give lungeinfektioner hos cystisk fibrose-patienter, den kan desuden give blodforgiftning og der er eksempler på, at den har været årsag til meningitis.

Som tidligere nævnt udgør den en alvorlig risiko for personer med nedsat immunforsvar f.eks. ældre mennesker, diabetikere, transplanterede og hjertepatienter.

Det har ikke været muligt at få oplyst fra Lægemiddelstyrelsen om Dent-o-sept bruges på danske hospitaler, og om man har været opmærksom på sammenhængen.

Men også i Danmark er infektioner på hospitalerne et stort problem. Tal fra Statens Serum Institut viser, at cirka 80.000 patienter, som indlægges på landets sygehuse, årligt bliver syge af en infektion, de pådrager sig under indlæggelsen – svarende til cirka syv procent af alle patienter.