Medicinsk svamp i mælken

Forestil dig, at man kan minimere risikoen for vinterforkølelse, modstå febersygdom og undgå diarré. Og forstil dig, hvad det vil betyde for virksomheder og det offentlige, hvis medarbejdernes sygedage kunne reduceres.

Scenariet er muligvis ikke så langt væk.

Midlet til færre sygedage kan være til salg i svenske supermarkeder allerede til næste år i form af en funktionel mælk beriget med et svampeprodukt, som styrker immunforsvaret.

Bag projektet står den danske biotekvirksomhed Medimush, der har udviklet en metode til industriel produktion af et svampeprodukt fra den asiatiske svamp shiitake. Produktet har været testet i dyreforsøg, som viser, at svampen styrker immunforsvaret.

I samarbejde med de svenske Skånemejerier er Medimush' shiitakesvamp nu ved at blive udviklet som tilsætning til forskellige nye funktionelle mejeriprodukter. De tekniske detaljer omkring tilsætningen af den lugtfri og smagsløse svamp er stort set på plads. Nu skal svampeproduktet testes yderligere for at blive godkendt som en ny fødevareingrediens under EU's Novel Food-direktiv, der også vil give adgang til at markedsføre den helsefremmende effekt.

»Vi forventer at have produkter på markedet i slutningen af næste år. Den tekniske del af udviklingsarbejdet går meget problemfrit. Nu er det mere et spørgsmål om, hvordan vi vil lancere produkterne,« siger Skånemejeriers forskningschef Kenneth Andersson, der har store forventninger til produkterne.

Svensk forspring

Svenskerne bliver således de første, som kan få glæde af Medimush' produkt, der er det første af sin art i den vestlige verden. Det skyldes, at der er et langt større marked for funktionelle fødevarer i Sverige. Blandt andet fordi den svenske lovgivning har givet fødevareproducenter lov til at markedsføre helseeffekten på veldokumenterede produkter.

»Skånemejerier er i forvejen langt fremme i udviklingen af funktionelle fødevarer. De er meget professionelle og meget interesserede i produktet. Derfor blev det dem,« siger administrerende direktør i Medimush, nordmanden Hans Petter Danielsen.

Det er tre år siden, at forskerne Bjørn Kristiansen, Ib Schneider og Knud Allermann grundlagde Medimush. De havde alle ekspertise i medicinske svampe, og da DTU Innovation trådte til som investor, blev virksomheden etableret i DTU's innovationsmiljø.

I 2004 blev Hans Petter Danielsen ansat som administrerende direktør, og i dag foregår virksomhedens forskning i Norge, Skotland og USA blandt de cirka 20 videnskabsfolk, som er tilknyttet virksomheden.

Medimush producerer svampeproduktet industrielt ved hjælp fermentering. Mikroorganismer fra shiitake-svampen dyrkes i store tanke, ligesom man dyrker bakterier til fermenterede mælkeprodukter. Når mikroorganismerne filtreres fra, har man svampeproduktet Lentinan i form af væske eller pulver, som er immunstimulerende.

»Shiitakesvampen er velkendt i østen for sine helbredende effekter, men vi er de første, der dokumenterer effekten, så svampen kan blive godkendt til det vestlige marked. Vores industrielle proces gør også, at produktet bliver mere rent og ensartet,« siger Hans Petter Danielsen.

Svamp som medicin

Shiitakesvampen er den første svampeart, som Medimush har haft igennem dyreforsøg, men yderligere to svampetyper er i den indledende testfase. I alt har virksomheden udvalgt 48 svampetyper, som kandiderer til at blive produceret industrielt.

»Vi ser et kæmpe marked i de her svampe. I første omgang kan de bruges i funktionelle fødevarer, men på sigt arbejder vi også på at få dem godkendt som medicinske produkter. Det er dér, de rigtig store penge ligger. Målet er at få godkendt Lentinan som medicinsk produkt i 2010,« siger Hans Petter Danielsen.

Han vurderer, at Lentinan alene som fødevareingrediens kan opnå en samlet markedsværdi på over 100 millioner kroner globalt.

»Funktionelle fødevarer er stort på verdensplan, og det her produkt har et stort potentiale. Tænk bare på, hvor stor en betydning det kan få, hvis man for eksempel målretter det til HIV-smittede,« siger Hans Petter Danielsen.

Færre sygedage

I første omgang gælder det dog Skåne-mejeriers kommende produktserie, der vil henvende sig til hele befolkningen.

»Som mejeri vil vi ikke målrette vores funktionelle produkter til specifikke befolkningsgrupper. Vi går efter den brede befolkning, og der vil også være store muligheder i produkter, som kan nedsætte antallet af sygedage, siger forskningschef Kenneth Andersson.

Ifølge Ingeniørens forbrugerundersøgelse om funktionelle fødevarer, er det mindre end hver fjerde dansker, der kunne finde på at købe en mælk tilsat et svampeprodukt. Kenneth Andersson er overbevist om, at interessen vil være langt større, hvis man spurgte svenskerne, men han erkender, at det for mange forbrugere kan være grænseoverskridende at tilsætte ingredienser til netop mælk.

«Derfor arbejder vi også med at bruge svampen i andre produkttyper. Vi overvejer nøje, hvordan det skal lanceres, men de overvejelser vælger jeg at holde for mig selv, siger Kenneth Andersson.