Medicingennembrud vil ikke blive brugt i Danmark: Det er alt for dyrt

I sidste uge kunne både hjerte- og kræftlæger læse, at stoffet canakinumab er i stand til at forhindre både blodpropper og lungekræft. Men selvom midlet har været på markedet i 20 år og allerede anvendes i behandlingen af en sjælden sygdom, så mener klinisk lektor og overlæge på Hjertecentret på Rigshospitalet Christian Hassager ikke, at behandlingen vil blive brugt i Danmark foreløbig:

»Vi kommer ikke til at se en eneste patient i den type behandling med det her stof i Danmark,« siger han.

Problemet er prisen – behandling af en enkelt patient kan koste et sekscifret beløb årligt.

Christian Hassager ser dog stadig et stort potentiale i undersøgelsen, der nu kan danne grundlag for et bedre indblik i fremtiden for medicin på dette område.

Forskningen skal danne interesse for billigere medicin

»Det åbner en helt ny forskningsverden. Jeg tror, vil vi se en masse, der begynder at forske i det her. Så kommer der givetvis i løbet af de næste ti år en ny billigere løsning,« siger han.

Det er ikke svært at forestille sig, at der ikke blot kunne være et forskningsmæssigt incitament, men også et økonomisk for medicinalvirksomheder, fordi vi står med en enorm mængde patienter med både hjerte- og kræftproblemer.

Læs også: Medicinsk gennembrud? Anti-inflammatorisk medicin gavner mange hjerte- og kræftpatienter

»Det vil dreje sig om flere hundredtusinde mennesker. Det er derfor, firmaer også er interesserede i at forske i det her – der er et stort kundeunderlag.«

Dræber molekyler i kroppen

Canakinumab fungerer som et monoklonalt antistof, der uskadeliggør molekyler i blodbanen. Det betyder, at det slår betændelse ned hurtigt, men samtidig også vil ramme nogle af kroppens egne forsvarsmekanismer. Så patienter på medicinen skal være ekstra opmærksomme, hvis de pludselig oplever symptomer.

»Patienterne har slet ikke samme modstandskraft, når man først har sat dem i behandling med det her,« forklarer Christian Hassager.

Han forklarer, at netop denne proces er med til kraftigt at nedsætte risikoen for f.eks. lungekræft, da canakinumab stopper processen, inden den overhovedet kommer rigtigt i gang.

»Hvis kræftcellerne skal sprede sig i kroppen, så gør de ved at lave noget betændelse, så de kan komme ud – og det bliver slået ned af det her stof,« siger Christian Hassager.