Medicinalvirksomhed tav gennem årtier om fund af asbest i babypudder

Illustration: Mike Mozart/Flickr

Den amerikanske medicinalvirksomhed Johnson & Johnson har siden 1971 vidst og hemmeligholdt, at der har kunnet findes små mængder asbest i flere af virksomhedens egne produkter.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der har afsløret sagen på baggrund af memoer og fortrolige dokumenter fra virksomheden.

Afsløringerne kommer i kølvandet af, at den amerikanske virksomhed tilbage i juli blev dømt til at betale en erstatning på 30 milliarder kroner til 22 kvinder. En domstol i delstaten Missouri gav kvinderne ret i, at det var babypudder og andre talkumprodukter fra Johnson & Johnson, som havde ført til kræftsygdomme.

Kendt i produkter siden 1971

Talkum og asbest findes ofte i samme jordtyper. Ifølge dokumenter, som Reuters har haft adgang til, vidste både chefer, advokater og læger i virksomheden, at der har været asbestfibre i produkterne.

Andre dokumenter viser, at virksomheden har fået forhindret kritiske rapporter og bestilt forskere til at levere positivt drejede undersøgelser – eksempelvis om de minearbejdere, som arbejdede med at udvinde talkum til virksomhedens produkter.

Alligevel har Johnson & Johnson benægtet, at deres produkter skulle indeholde det kræftfremkaldende stof. Virksomheden har i en pressemeddelelse beskyldt Reuters' artikler for at være ensidige, falske og betændte.

Lungehindekræft

Asbestudsættelsen fra brugen af produkterne såsom babypudder har ført til flere sygdomstilfælde i USA. Der kan særligt være fare for at udvikle lungehindekræft, fordi der ikke findes en nedre grænse for, hvor mange asbestfibre man skal indånde for at udvikle sygdommen. Gennemsnitslevetiden efter at diagnosen er stillet lyder på et år.

I Danmark har man kendt til asbestproblematikken gennem Aalborg Eternitfabrik, hvor de ansatte eksempelvis blev udsat for de sundhedsskadelige fibre i forbindelse med produktion af asbestholdige eternitplader til hustage.

Der opdages stadig mere end 100 tilfælde af lungehindekræft årligt. Selvom man oftest kobler asbestrelaterede sygdomstilfælde medm at patienterne har arbejdet med asbest tidligere i deres liv, kan hvert sjette af nutidens sygdomstilfælde af lungehindekræft ikke forklares med denne sammenhæng.

Nutidige kilder

Asbest er den eneste anerkendte årsag til den farlige sygdom og Ingeniøren har tidligere beskrevet, at arbejdsmedicinere nu peger på, at der kan være eksponeringer fra det frie miljø.

Mulige kilder kan være de 1,3 millioner asbesttage, der ifølge BBR-registret stadig findes i Danmark. I takt med, at tagene forvitrer, frigives der fibre til det frie miljø, og eksperter kan ikke udelukke, at der kan være en sundhedsrisiko.

Andre årsager til spredningen af det farlige stof kan være kommunernes dårlige affaldshåndtering og manglende krav til, at der bliver foretaget kortlægninger og forundersøgelser i forbindelse med nedrivning eller renovering af bygninger. Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut er det stadig muligt at finde asbest i flere end 70 forskellige byggematerialer i danske byggerier.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

.....den største mængde asbestøv der findes frit i naturen stammer fra bilernes bremser, hvor bremsebelægningerne var fremstillet af asbest. Hvis eternittage skulle være kilden burde kræfttilfældene være mere almindelig da asbesttage, Eternit, er ret udbredte.

  • 1
  • 14

Når man tænker på, hvor megen hetz der har været imod brændeovne her i Ingeniøren, hvorfor er der så ikke er samme hetz imod de 1,3 millioner asbesttage, som ifølge BBR-registret stadig findes i Danmark - meget underligt.

  • 4
  • 0

Der er altså pænt stor forskel på babyrumper og byggeri. Hvis man har prøvet at skifte en ble - så ved man også, at det der talkum støver en smule og dermed er der lagt op til forurening af meget følsomme lunger stort set fra fødslen.

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten