Medicinalfirma kræver 60 millioner i erstatning af sin rådgiver

En tvist om bæreevnen for et betondæk i en nyopført fabriksbygning i medicinalfirmaet Pharma Nords hovedkvarter i Vojens i Sønderjylland giver rådgiveren, Niras, et erstatningskrav på over 60 millioner kroner.

Den rådgivende ingeniørvirksomhed valgte i sidste uge efter rådføring med sit forsikringsselskab, Trygvesta, at udskyde afgørelsen i en voldgiftssag med syv måneder. Erstatningskravet er ellers allerede oppe omkring de 50 millioner kroner. Det beløb vil så vokse med 2,5 millioner kroner om måneden.

Niras' udsættelse møder heftig kritik fra Pharma Nord.

»For os at se er udskydelsen af voldgiftssagen ren og skær forhalingstaktik. Hverken Niras eller Pharma Nord vinder noget ved at trække denne sag i langdrag, men vi er taget som gidsler, fordi Niras er uenige med den uvildige vurdering fra skønsmanden,« erklærer Pharma Nords administrerende direktør, Eli Wallin.

Den beskyldning afviser Niras' administrerende direktør, Carsten Toft Boesen.

»Vi anser ikke sagen for at være fuldt belyst, så derfor har vi bedt om at få den udsat,« siger han.

Sagkyndig: Fare for nedstyrtning

Striden begyndte for tre år siden, da en bygningssagkyndig fra Vojens Kommune stoppede byggeriet af medicinalfirmaets nye fabriksbyggeri. Han vurderede, at der var en nedstyrtningsfare, hvilket blandt andet kunne ses i revner i et betondæk.

En uvildig skønsmand konstaterede, at det ville koste 9,5 millioner kroner at udbedre skaden. Niras derimod mente, at det kunne rettes for 100.000 kroner. Efterfølgende stillede Niras' afdelingschef i Esbjerg helt usædvanligt spørgsmålstegn ved, om skønsmanden har forstået budskabet i last- og sikkerhedsnormerne.

Hvad der har fået Niras til at ændre sit syn på opfattelsen af skønsmandens beregninger, vil virksomheden ikke berette om.

»Det er forholdsvis kompliceret i denne sag at løse, hvad der er rigtig og forkert, så derfor vil jeg ikke gå ind i detaljer her i medierne,« siger Carsten Toft Boesen.

Pharma Nord: Kan vi ruinere Niras?

Med udsættelsen sår Pharma Nord også usædvanligt tvivl ved, hvorvidt et erstatningskrav kan ruinere Niras.

»Vi har da efterhånden vores oprigtige tvivl om, hvorvidt Niras overhovedet vil være i stand til at honorere sådan et krav. Derfor kan det undre, at Niras' revision ikke har bemærkninger om erstatningskravet i årsregnskabet,« siger Pharma Nords administrerende direktør, Eli Wallin.

Den beskyldning tager Niras skarpt afstand fra.

»Vores politik er naturligvis professional ansvarsforsikring, og når vi indgår i projekter, at de er dækket i vores forsikring. Opstår der uenigheder, hensætter vi konservativt, og den politik har vi naturligvis også fulgt i denne sag,« siger Carsten Toft Boesen.