Medicin-stop tvinger USA til eksperiment med henrettelser
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Medicin-stop tvinger USA til eksperiment med henrettelser

I USA har staterne problemer med at få leveret gift til de dødssprøjter, som bruges til at henrette dødsdømte kriminelle. Ligesom danske Lundbeck, hvis præparater tidligere har været brugt til henrettelserne, har flere virksomheder blokeret for leverancerne af medicin til de amerikanske fængslers sprøjter.

Nu er lagrene af den dødbringende medicin brugt op, og det har fået flere stater til at ty til uprøvede alternative henrettelsesmetoder for at kunne gennemføre henrettelserne som planlagt.

Tidligere er to præparater blevet benyttet til at udføre henrettelserne, pentothal og pentobarbital, der er såkaldte barbiturater - en form for sovemidler. Nu forsøger fængslerne sig med andre lægemidler, blandt andet bedøvelsesmidler. En tilstrækkeligt høj dosis af de midler lammer åndedrættet. Men der er en helt anden type stof, som har en anden omsætning i kroppen og ikke tidligere er afprøvet ved henrettelser, påpeger Jakob Mertz, der er praktiserende læge og medlem af lægegruppen mod dødsstraf i Amnesty International.

»De er ikke indregistrerede til det eller testet i videnskabelige forsøg til at slå mennesker ihjel med, så derfor kender man egentlig ikke deres effekter i den sammenhæng,« forklarer han.

I mange af fængslerne indgår bedøvelsesmidlet i en cocktail af medicin, hvor man giver et bedøvemiddel, et middel, der lammer musklerne, og et, der giver hjertestop. Men ved at bruge et ikke-afprøvet bedøvelsesmiddel til henrettelserne risikerer man, at de dødsdømte ikke får nok af præparatet og derfor vågner op igen.

Derfor kan det ende med, at de dødsdømte fanger vil være ved bevidsthed, mens de dør.

»Man kan risikere, at hvis bedøvemidlet holder op med at virke, vil de være ved bevidsthed, men totalt lammede, og så vil de blive kvalt på den måde, fordi de ikke kan trække vejret,« siger Jakob Mertz.

Brugen af de alternative midler har skabt stor debat i USA, hvor det er op til de enkelte stater, om de vil lade henrettelserne finde sted som planlagt.

Nogle stater accepterer ikke brugen af de uprøvede præparater, fordi de ikke mener, at de er sikre nok og har i stedet udsat henrettelserne, mens andre har kastet sig ud i at henrette de dødsdømte fanger med de alternative medikamenter.

Emner : Medicin
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De er ikke {...} testet i videnskabelige forsøg til at slå mennesker ihjel med,

Det håber vi da sandt for dyden heller ikke. Spøg til side om et alvorligt emne.

Jeg synes, det er usagligt at fremstille det som om bedøvelsesmidlerne skulle virke på en ny og ukendt måde, når man bruger dem til henrettelser, fordi det er i kombination med de andre to stoffer.

For rent faktisk bruger man de samme medikamenter under hjerte- o.a. operationer, fordi det er svært at operere på et hjerte, der slår, eller musker, der går i krampe, når man skærer i dem. Så det er altså ikke noget nyt at kombinere bedøvelsesmidler med muskellammende (fx. curare) og hjertestoppende (kaliumklorid) medikamenter, som der insinueres her.

Derudover kan man altid øge dosis af bedøvelsesmidlet, hvis man er tvivl. Det er jo ikke fordi man behøver at bekymre sig for risikoen for overdosis eller følgeskader.

Jeg synes alt i alt det virker som om hr. Jakob Mertz støtter sig mere til sit medlemskab af Amnesty end til sine lægefaglighed i dette spørgsmål.

Det fleste mennesker her i landet er imod dødsstraf, og netop derfor brude det ikke være nødvendigt med ovenstående halve sandheder. Det kan kun skade mere end det gavner.

 • 1
 • 0

Så stop dog alle de latterlige forsøg på at lade som om der er noget som helst humant i dødsstraf, om der er en smule smerte involveret i eksekveringen forkommer som et ret lille problem sammenlignet med alle de andre diskutable aspekter ved dødsstraf.

I øvrigt er det et problem som er løst for længst, en boltpistol er god nok til vores fødevarer, men en velholdt guillotine er praktisk talt perfekt både hvad angår træfsikkerhed og hastighed. Anvendelsen af guillotinen ser lidt makaber ud, men hvis man ikke kan tåle at se lidt blod skulle man måske lade være med at slå folk ihjel.

 • 1
 • 0

Det er et dybt betændt problem på alle planer: Medicinsk, Etisk, Juridisk, Politisk.

Grunden til at man bruger bedøvelsen og muskel-lammeren til at begynde med, er af hensyn til tilskuerne: Liget skulle nødig ligge og spjætte, sådan som pattedyr ofte gør det, når de dør pludseligt.

I teorien lød det sikkert fint, men i praksis har der gentagne gange været problemer med det, inklusive kroppe der spjættede meget og folk der overhovedet ikke døde hurtigt.

Hvem fandt på den cocktail ?

Well, det var ikke en læge, for de må ikke pga. lægeløftet.

Faktisk har man ikke helt styr på hvor eller hos hvem ideen opstod, men det var muligvis i afdelingen for "Hazardous Substances" i en af de midterste stater, med hjælp fra en dyrlæge fra en zoologisk have.

Dyrlæger har mange års erfaringer med at aflive store pattedyr på en smertefri og hurtig måde, men kun de mest "rabiate" tør offentligt foreslå at man bruger deres metoder (vist nok en stor dosis barbiturat i et hug), for mennesker er jo ikke dyr.

Ironien i at hunde og elefanter aflives mere humant end dødsdømte mennesker er ikke overset, heller ikke blandt højesterettens dommere, der mindst en gang om året har emnet oppe til behandling.

Strategien fra Amnesty og mange andre er at smide alt det grus i maskineriet de kan og resultatet er at de gradvis gør dødsstraf praktisk umuligt og økonomisk uoverkommeligt.

I Californien koster en dødsstraf rask væk 20 gange mere end en livstidsstraf, men sandsynligheden for at dø for bødlernes hånd er den samme for den dømte: Nul.

 • 3
 • 0

Medicinmanglen er kunstig. Det, at stoffer som natriumpentothal og pentobarbital ikke længere kan fremskaffes til dødsgangen er ikke noget problem. Der findes masser andre babiturater der kan anvendes i stedet. Fx. seconal. Har været hyppigt anvendt ifm. eutonasi i f.eks. Holland og Schweiz, så man ved det virker. Problemet opstå fordi delstaterne anvender ét bestemt babiturat og offentliggøre navnet på det. Hvis de anvender forskellige babiturater og/eller holder midlet hemmeligt, så vil de kunne fremskaffe al det barbiturat de skal bruge.

 • 1
 • 0

Nu har jeg fået en del katte aflivet, i to tilfælde tog det så lang tid, at dyret blev "hjertestukket"- aka fik en dose direkte i hjertet. Det er ikke rart at se på, men det gik stærkt. Ellers tager det et par minutter, først med bedøvelsen, så med den lilla væske- direkte i en åre.

Jeg er altid blevet oplyst om, at bedøvelsen kan være ubehagelig for dyret, men det er meget kort. (Hvis man selv kommer i narkose kan væsken føles kold -eller brændende).
Nogen dyrlæger stikker i leveren, men så skal man være meget sikker på, at dyret er "helt væk", det er nemlig meget smertefuldt! Og nok ikke forenineligt med dyeværnsloven, aka dyr skal aflives med mindst mulig angst og smerte.

Nu går jeg ikke ind for dødsstraf, og fordi jeg ved, det kan være svært at beregne giften, så man dør uden komplikationer. Så.

Det lyder sikkert underligt, når jeg har fået aflivet katte. Men det er en anden problematik. Heste, der får sprøjten, er der også mange problemer med. Mange synes boltpistolen er væmmelig, hvor jeg synes, den er det bedste til store dyr.
Fredelig: Bang! De er væk.

På den anden side, holder en del mennesker dyr i live, hvor de nok burde sige stop. Lidelsen for dyret ved at være i live, kan være større end man tror.

Mvh
Tine- og jeg stortuder ved dr. dyr, når det er...

 • 0
 • 0

Nu går jeg ikke ind for dødsstraf, og fordi jeg ved, det kan være svært at beregne giften, så man dør uden komplikationer. Så.

Det lyder sikkert underligt, når jeg har fået aflivet katte. Men det er en anden problematik. Heste, der får sprøjten, er der også mange problemer med. Mange synes boltpistolen er væmmelig, hvor jeg synes, den er det bedste til store dyr.
Fredelig: Bang! De er væk.


Der er ofte problemer med at finde en brugbar blodåre på delinventen, da vedkommende ganske ofte er stiknarkoman. Overvægt giver samme problem og visse sygdomme ligeledes.
For store dyrs vedkommende er boltpistolen ofte et rimeligt alternativ. Blot skal man med heste være opmærksom på, at hjernens størrelse er et problem: Den er nemlig på størrelse med en valnød og kan derfor være svær at ramme med boltpistolen. Men OK, jeg har set det gjort ganske effektivt. Se f.eks. George Franjus dokumentarfilm fra 1949, Le Sang De Bêtes (Dyrenes Blod). Der ser man effekten af en boltpistol på en hest.

 • 0
 • 0

Myndighederne i USA kan da bare spørge deres kolleger i Rusland og Kina hvordan de henretter folk og derefter benytte de samme metoder, som har været benyttet i årtier uden at fremkalde protester fra rødfascister.

 • 0
 • 3

Myndighederne i USA kan da bare spørge deres kolleger i Rusland og Kina hvordan de henretter folk og derefter benytte de samme metoder, som har været benyttet i årtier uden at fremkalde protester fra rødfascister.


Man henretter ikke længere folk i Rusland, der er dødsstraffen afskaffet. I Kina bruger man 2 metoder: Nakkeskydning og dødelig indsprøjtning, det vides ikke hvor mange og hvilken andel der henrettes efter de to metoder eller hvor mange problemer man har ved henrettelserne, det offentliggøre kineserne nemlig ikke.

 • 2
 • 0

Man henretter ikke længere folk i Rusland, der er dødsstraffen afskaffet

Ja. Betyder det, at al viden om Soviets henrettelsesmetoder er forsvundet sammen med alle de fhv. rødfascister i resten af verden? (den mest benyttede metode var det såkaldte "nakkeskud", som ikke var i nakken).

Evt. problemer med henrettelserne er uden betydning, kritikken har altid været rettet mod USA og deres metoder. Benytter man i stedet kommunistiske landes metoder, vil kritikken selvfølgelig forstumme.

 • 0
 • 1

Vel nok på størrelse med en kos- cirka som en appelsin. Problemet med boltpistolen kan være, hvis dyret rykker på hovedet i skudøjeblikket. Men med sprøjten kan man få det problem (med gamle/syge heste), at deres blodomløb er for dårligt, så der skal flere doser til. Ganske som med mennesker- uden sammenligning i øvrigt.

Men mennesker, hvis de skal aflives (henrettes) har vel ligeså meget krav (eller mere) som dyr på, at komme herfra uden unødig angst og smerte. Det er der vist ingen henrettelsesmetoder, der kan leve op til.
Desuden har det vist sig, at man kan tage fejl, så alene af retssikkerhedsmæssige grunde, burde dødsstraf afskaffes.

Mvh
Tine

 • 0
 • 0