Medarbejdere får elektriske stød i Berlins skandalelufthavn

Illustration: Arne Müseler / Wikimedia Commons

Historien om den skandaleramte Berlin-Brandenburg Airport er lang og får nu endnu et kapitel, efter sikkerhedsfirmaet Securitas meddeler, at medarbejdere får elektriske stød af røntgenudstyret i sikkerhedskontrollen i Terminal 1.

Det skriver Berliner Zeitung.

Efter ni års forsinkelse og en overskridelse af budgettet på flere milliarder åbnede lufthavnen for mindre end tre måneder siden. Siden åbningen har der været indrapporteret mere end 60 hændelser med elektriske stød.

Læs også: Ni års forsinkelse og ekstraregning på 40 milliarder kroner: Lufthavnen, der ikke ville lette

Alene 6. januar fandt 11 hændelser sted, hvoraf fire krævede hjælp fra beredskabspersonale.

Lufthavnens sikkerhedsvagter rapporterer om alvorlige smerter, følelsesløshed og døsighed efter at have fået stød, fortæller Benjamin Roscher, der er distriktschef i fagforeningen Verdi og tilføjer, at flere medarbejdere har måttet køres med ambulance til et nærliggende hospital.

Flere gange har læger måttet sende ansatte hjem med en sygemelding. Ifølge Verdis distriktschef er antallet af hændelser endnu højere end dem, der er blevet indrapporteret.

»Nogle medarbejdere får stød flere gange om dagen i løbet af en vagt. En kollega blev ramt fire gange, og hun tog så hjem for den dag,« siger han.

Læs også: Otte år forsinket: Derfor gik det galt for Berlins skandalelufthavn

Vil ikke lukke

Det tyske politi har bekræftet, at der er problemer med elektrostatiske afladninger og fået eksperter til at undersøge problemerne med røntgenudstyret. Ifølge politiet viste en undersøgelse, at »alle systemer overholder de gældende teknologiske standarder og forskrifter«.

Ifølge politiet kan de elektriske stød komme fra flere forskellige kilder, for eksempel hvis medarbejderne bærer syntetisk tøj. Medarbejderne er derfor blevet instrueret i, hvordan de kan undgå at få stød, blandt andet ved at bære stødafledende sko.

Derudover har medarbejderne fået udleveret antistatiske nøgleringe, men Verdi vil have driften i Terminal 1 indstillet, indtil problemerne er løst.

»Som fagforening kræver vi, at brugen af ​​det berørte udstyr stoppes med det samme, og indtil den tekniske årsag til arbejdsulykkerne kan findes og elimineres. Lufthavnens og det føderale politis adfærd er groft uagtsom,« siger Benjamin Roscher, der er distriktschef i Verdi, til Berliner Zeitung.

Fagforeningen opfordrer kraftigt til at overføre passagertrafikken overført til Terminal 5, men lufthavnsoperatøren Flughafen Berlin Brandenburg (FBB) melder ud, at de ikke overvejer en midlertidig lukning af Terminal 1.

»FBB har været i tæt kontakt med det føderale politi siden stigningen i elektrostatiske udladninger. På denne baggrund ved vi, at politiet har truffet forskellige foranstaltninger, der allerede har ført til en markant reduktion i elektrostatiske udladninger,« siger talsmand Hannes Hönemann fra FBB til Berliner Zeitung.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har de sidste 4,5 år boet i et nyt A2-hus med fjernvarme.

I vinterhalvåret bliver luftfugtigheden så lav, at jeg får stød fra alt metal: vandhaner, elektriske apparater, emhætte og selv metalhåndtag på skabslåger og el-kabler i væggene.

Den eneste løsning pt er, at vente nogle halve minutter efter jeg har rejst mig fra en stol, inden jeg rører ved ovenstående.

Problemet starter når fugtigheden er under ca. 40%, og jeg har prøvet at behandle betrækket med fx skyllemiddel, men det giver kun ringe effekt.

Jeg har før kun boet i bygninger uden mekanisk ventilation, hvor det problem ikke eksisterede, og jeg hader ufrivillig at 'komme i stødet'.

 • 11
 • 2

I vinterhalvåret bliver luftfugtigheden så lav, at jeg får stød fra alt metal: vandhaner, elektriske apparater, emhætte og selv metalhåndtag på skabslåger og el-kabler i væggene.

Det er nok nærmere dig, der giver det ledende materiale stød, idet du bliver opladet ved at gå på et isolerende gulv og så aflader til metal, når du kommer tilpas tæt på. Når luftfugtigheden er lav, bliver dit gulv så isolerende, at der bygges ladning op på dig ved gnidning, når du går.

En symptombehandling (muligvis det, de kalder en antistatisk nøglering) kan være at have en metalgenstand som fx en nøgle i hånden, når man rækker ud efter noget, der erfaringsmæssigt giver stød, og sørge for, at nøglen er tættere på end hånden. Så sker udladningen mellem nøgle og genstand uden gener - men indrømmet, det er lidt besværligt, så du skal have luftfugtigheden op. Køb en luftfugter/vandfordamper - der er masser på markedet.

 • 13
 • 1

Jeg ved udemærket godt, at jeg bliver opladet, når jeg rejser mig fra stolene, men den manglende fugt vil ikke aflade mig i vinterhalvåret.

Moderne mekaniske genvex-anlæg skal udskifte luften ½ x volumen i timen, så der skal omtrent en indendørs fontæne til at øge fugtigheden. Nogle AC-anlæg har indbygget fugtregulering, men varmeveksleren kan ikke bare lige udskiftes.

Jeg har brugt almindeligt stålbestik til afladning, men det giver alligevel meget ubehagelige stød, så jeg vil hellere stå og aflade et minut.

PS. Den nuværende frost har fået luftfugtigheden under 25%.

 • 6
 • 3

I vinterhalvåret bliver luftfugtigheden så lav, at jeg får stød fra alt metal: ... og el-kabler i væggene.

Der er nu et eller andet meget, meget mystisk, hvis du - som du skriver - kan udlade statisk elektricitet til ledninger inde i væggene.

Det må jo betyde, at der løber en strøm gennem væggens materiale - hvad enten det er træ, gips eller beton - gennem installationsrøret og gennem kablets isolering. Det vil sige en strøm gennem en masse isolatorer af betydelig tykkelse i denne sammanhæng.

Jeg kan ikke forstille mig, hvordan det kan lade sig gøre. Der skal godt nok knald på spændingen, hvis du vil have et gennemslag gennem væg, rør og kabelisolering.

 • 5
 • 1

Jeg ved ikke hvordan strømmen overføres, men stikkontakter og afbrydere giver også stød, selv om de er indkapslet i plast (standard LK-Ness). Knapperne på fx mikroovnen er også plastknapper.

Ved kablerne i væggene (gasbeton) aflades jeg med mange mindre gnister, ligesom når man tager en fleece-trøje af, så det er mindre ubehageligt.

Jeg ved ikke, hvordan jeg aflader ved at stå op midt på gulvet, især når luftfugtigheden er ekstem lille, men jeg har ikke fundet andre måder, som ikke er ubehagelige.

Det er disse erfaringer, som jeg tror giver det samme problem i Berlins lufthavn, selv om det måske virker ulogisk.

 • 3
 • 2

Røntgen maskinerne er muligvis jordet fornuftigt og gulvet er sikket belagt med det billigste plastik på markedet så medarbejderne bliver opladet med statisk elektricitet når de slæber ders føder hen ad gulvet. Det oplever jeg af og til når vi shopper i Bilka eller på rulletrapper. Det kan være at højre luftfugtighed kan nedsætte friksionen men det bedste er nok at få en gulvbelægning der er ledende. https://www.gulvfakta.dk/specialgulve/anti...

 • 2
 • 0

Jeg ved udemærket godt, at jeg bliver opladet, når jeg rejser mig fra stolene, men den manglende fugt vil ikke aflade mig i vinterhalvåret.

Moderne mekaniske genvex-anlæg skal udskifte luften ½ x volumen i timen, så der skal omtrent en indendørs fontæne til at øge fugtigheden.

Man kan nedstyre ventilationsanlægget angående luftfugtigheden, er der personer i rummet, løber man dog hurtigt ind i problemer med for højt CO2 indhold i luften.

Ventilationsanlæg er typisk opbygget med udsug oppe under loft og det er ikke snu om vinteren, da tilført fugtig luft er lettere end tør luft og derved søger direkte ud gennem afkastet, er ventilationsanlægget ikke kondenserende, så mistes der også en masse energi, så der er måske noget som man kan tænke over, når man laver ventilation.

 • 2
 • 1

Nikker til Kanstrup i #8. Jeg har i årevis haft en (til flere) 100Kohm modstand med mig, når jeg færdedes i statisk-stød-prægede miljøer. Nem vane at tilegne sig.

 • 2
 • 0

... men det kan give lige så kraftige stød som 230 V (det har jeg også prøvet nogle gange).

Jeg tvivler på, at de elektriske installationer fejler noget, men (næsten) alt er jordet nu om dage, så strømmen skal nok komme væk.

Mit største problem er min lænestol, som er betrukket med microfiber (= plastik), men min kontorstol giver samme problem.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten