Medarbejdere blev syge af Deepwater Horizon-oprydning

Fotoet er fra maj 2010, hvor arbejdere i havnen i Venice i staten Louisiana vasker olie og dispergeringsmidler af udstyr ved hjælp af højtryksspuling. Illustration: James Remington, NIEHS

I 2010 førte en eksplosion på BP’s boreplatform Deepwater Horizon til et enormt olieudslip på dybt vand og flere millioner liter olie endte i Den Mexicanske Golf.

Undervejs i olieoprydningen spredte man mange millioner liter kemiske dispergeringsmidler. Det er en kemiske forbindelser, der anvendes til nedbrydning af oliedråber i mindre dråber. Det skal gøre olien let nedbrydelig ved naturlige processer, eller fortynde den med store mængder vand.

Nu viser en undersøgelse fra USA’s institut for miljømedicin under National Institutes of Health, NIH, at oprydningsholdet fik sundhedsmæssige problemer på grund af dispergeringsmidlerne.

Det er den første undersøgelse, der dokumenterer, at stofferne giver helbredsproblemer hos mennesker, skriver miljømedicininstituttet, NIEHS.

Midlertidige vejrtrækningsproblemer

Ved olieoprydningen hældte medarbejdere store mængder af to de dispergeringsmidler Corexit EC9500A og Corexit EC9527A ud på havoverfladen og nede ved pumpens læk.

Læs også: Rederi erkender skyld i Deepwater Horizon-udslip

Miljømedicinere fulgte undervejs gennem forskningsprojektet Gulf Long-term Follow-up (GuLF) STUDY, de næsten 32.000 personer, der var involveret i oprydningen, og indsamlede medicinske vurderinger og biologiske prøver.

Mange mennesker i de teams, der på en eller anden måde havde kontakt med dispergeringsmidlerne, klagede over helbredsmæssige problemer, blandt andet hoste, hvæsende vejrtrækning, tæthed i brystet, brændende fornemmelse i øjne, næse, hals og lunger samt hudirritation.

De symptomer så man ikke hos de arbejdere, der ikke havde kontakt med dispergeringsmidlerne.

Generne forsvandt efter noget tid

Tilsyneladende var der tale om forholdsvis kortvarige symptomer, for mange af arbejderne havde ikke længere gener, da forskerne kontaktede dem et til tre år efter oprydningsarbejdet.

Læs også: Frygt for olieskader: Fanger rejer uden øjne

Ifølge forskningsleder Dale Sandler har man tidligere kun undersøgt oliedispergeringsmidlerne med hensyn til miljøpåvirkning og ikke helbredseffekter. Eftersom Deepwater Horizon-katastrofen var første gang, at man har anvendt dispergeringsmidler i så stor skala, er det vigtigt at følge det til dørs. Og forskergruppen har planlagt et nyt opfølgende studie, som går i gang i efteråret 2017.

Forskningsresultatet er netop offentliggjort i tidsskriftet Environmental Health Perspectives.