Is med schweizerost? Supercomputer laver opskrifter med et twist

Chef Watson er rimelig sikker på, at schweizerost vil smage godt i denne ret, men har brug for din hjælp til at finde ud af detaljerne.’

Sådan lyder første råd til opskriften på Vanilla Ice Cream Sundae i en online app, der giver alverdens eksperimenterende mad-entusiaster adgang til kogekunstens største hjerne - supercomputeren Watson.

Watson – der muligvis er bedst kendt for at slå den verdensmesteren i Jeopardy – har brugt dele af sin computerkapacitet på at analysere ingredienser, samt hvor godt de synes at passe sammen med menneskers smagsløg. Nu kan alle se resultatet af øvelsen i Chef Watsons app, der lader brugeren kombinere ingredienser, hvorefter computeren kommer med forslag til retter.

Såsom jordbær og karry – der angiveligt vil gå godt sammen med te.

Forstår smagssammensætninger

Det er Watsons opfindere, IBM, samt madmagasinet Bon Appétit, der star bag hjemmesiden, som fungerer lidt som en enarmet tyveknægt.

Ud fra fire ingredienser finder computer-kokken en væld af retter. Efterfølgende kan man som bruger klikke på ingredienser, man gerne vil beholde i algoritmen, og smide resten væk. Og håbe på jackpot.

IBM kalder konceptet for cognitive cooking. Supercomputeren forstår ifølge it-selskabet, hvad der gør opskrifter tiltrækkende, hvilke smagssammensætninger der fungerer, og hvordan kemien i forskellige ingredienser interagerer. Til formålet har Watson analyseret op imod 10.000 opskrifter.

Køkken-ninja og BFF

Bon Appétit har brugt et år på at fodre computeren med mad-databaser og afprøve Watsons kogekunst. En lille skare af læsere har testet opskrifts-maskinen, som netop er blevet tilgængelig for omverdenen.

Madmagasinet beskriver selv den nye mad-assistent som én del kulinarisk BFF, én del køkken-ninja og én del super-intelligent computer. Computerens forslag kan være aparte – som at putte mayonnaise i en Bloody Mary, som en tester blev tilrådet. Men de er altid videnskabeligt begrundede, skriver Bon Appétit.

Og det er netop formålet med projektet at få forslag til sammensætninger af ingredienser, som aldrig ville være opstået i det daglige køkkenarbejde, forklarer madmagasinets digitale redaktør, Dawn Perry, der har arbejde med Watson i månedsvis.

»Watson beder dig forsigtigt om at tænke ud af din egen boks.«