Med ny software skal Mars-bilen Curiosity ramme 'bullseye'
Nasa har fintunet softwaren i Mars-bilen Curiosity, der netop nu er på vej til Mars. Derfor har man også turdet formindske det planlagte landingsområde.
Fordelen er, at Curiosity dermed kan lande tættere på de videnskabeligt interessante steder, blandt andet en stejl klippeskrænt ved Sharp-bjerget, som også kan udgøre en risiko ved landingsmanøvren.
Curiosity er på vej mod Mars i rumsonden Mars Science Laboratory og skal efter planen lande den 6. august i det store Gale-krater.
Læs også: Se imponerende video af rumsondes rejse til Mars
Curiosity vil ramme den tynde Mars-atmosfæren med 21.000 kilometer i timen og blive bremset ned, hvorefter faldskærme og et kransystem sikrer, at Curiosity kommer velbeholdent ned på Mars-overfladen.
Fra 500 til 140 kvadratkilometer
Nasas projektleder på Mars Science Laboratory, Pete Theisinger, oplyser i en pressemeddelelse, at man med det mindre landingsområde halverer den afstand, som bilen skal køre.
Dermed vil Curiosity hurtigere kunne komme hen og undersøge klippevæggen på Sharp-bjerget, hvor der findes en række strukturer, som formodentlig er dannet med sedimentaflejringer af materiale, som er blevet bragt derhen af flydende vand. Dette vil nu kunne ske flere måneder end tidligere planlagt.
Den oprindelige landingsellipse var 20 kilometer bred og 25 kilometer lang. Via grundige analyser af mulighederne i det nye landingssystems software på Mars Science Laboratory har det været muligt at reducere denne landingsellipse til en, der er syv kilometer bred og 20 kilometer lang. Dette forudsætter dog, at vind- og atmosfæreforhold er som Nasa forventer.
Det ellipseformede landingsmål på omkring 140 kvadratkilometer lyder måske som stort, men set i lyset af, at målet skal rammes fra en afstand af 194 millioner kilometer, er det lille.
Strøm til 14 år
Siden Mars Science Laboratory blev opsendt med Curiosity i november sidste år, har Nasa gennemført en lang række afprøvninger og forbedringer af landingssoftwaren. I løbet af de sidste to uger inden ankomsten vil fartøjerne få deres software opdateret. Omkring en uge efter landingen vil Curiosity få endnu en software-opdatering fra Jorden.
Curiosity er bygget til at kunne fungere i mindst to år på Mars. Den skal primært lede efter organiske sammensætninger og spor af fugtige områder, hvor tidligere eller nuværende liv kan eksistere. Curiosity medbringer dog en termoelektrisk generator (RTG, Radioisotope Thermoelectric Generator), som kan levere varme og strøm nok til 14 års aktiviteter på Mars.
Dokumentation
