Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Med halvandet års forsinkelse: Odense Letbane får tilladelse til at køre med passagerer

PLUS.
Et af de 18 togsæt, der efter endnu en måneds testkørsel snart kan køre med passagerer i Odense på letbanen. Illustration: Odense Letbane

Letbanen i Odense har fået grønt lys til, at køre med passagerer og lade de første odenseanere stige ombord på de 16 nye togsæt i byen.

Trafikstyrelsen og Odense Letbane oplyser, at de sidste sikkerhedsgodkendelser er i hus. Dermed har letbanens operatør Keolis den formelle tilladelse til at køre med passagerer.

»Den endelige godkendelse til drift betyder, at Odense Letbane nu er karakteriseret som en jernbane og dermed også kan køre med passagerer. I praksis forventer letbanen, at det vil ske efter yderligere en måneds testkørsel,« skriver Trafikstyrelsen.

I knap 10 år har styrelsen været i dialog med selskabet bag letbanen i Odense om de forskellige forhold, der skal være på plads, for at det omfattende anlægsprojekt kan opnå de krævede godkendelser i forhold til sikkerheden.

Undervejs har Odense Letbane og operatøren Keolis blandt andet fået godkendt de trafikale sikkerhedsregler, letbanetogene, infrastrukturen, uddannelsesplanerne for medarbejderne og vilkårene for at drive jernbanevirksomhed.

Langvarigt og ressourcekrævende

Vicedirektør i Trafikstyrelsen Christian Vesterager giver udtryk for et godt samarbejde med Odense Letbane om at få sparket projektet sparket over målstregen:

»Der har været tale om et langvarigt, ressourcekrævende og fagteknisk meget stort og kompliceret jernbaneprojekt, der sagtens kunne have haft flere udfordringer. Vi har imidlertid hele vejen igennem haft en virkelig god og tæt dialog om, hvad der løbende skulle til for at minimere risici og finde løsninger, så vi kunne komme godt i mål med letbanen,« udtaler Christian Vesterager.

Her kan du se, hvor Odense Letbane kommer til at køre.

Illustration: Odense Letbane

Samtidig har letbanens entreprenør COMSA overdraget letbaneanlægget til Odense Letbane P/S, og togproducenten Stadler Pankow har overdraget det rullende materiel.

Dermed overtager letbanen ejerskabet af både de 14 kilometer letbanespor og af de 16 togsæt.

Så den endelige idriftssættelse af letbanen er “meget tæt på nu,” siger Jesper Rasmussen, formand for Odense Letbane P/S i en pressemeddelelse.

Testkørsler fortsætter lidt endnu

Fra i dag, onsdag, overtager Keolis ansvaret som operatør og infrastrukturforvalter ved Odense Letbane og skal i gang med den sidste operative afprøvning af skinner, tog, signaler mv.

Konkret betyder det, at der fra onsdag kommer til at køre letbanetog i Odense hver dag fra morgen til aften efter den samme køreplan, som når banen kommer i endelig drift. Indtil videre dog uden at tage passagerer med.

Den oprindelige plan var, at Odense Letbane skulle åbne i slutningen af 2020. De planer blev udskudt, blandt andet som følge af forsinkelser med byggeriet på den tidligere firesporede vej Thomas B. Thriges Gade, som sideløbende med letbaneprojektet er omdannet til et nyt boligområde.

I november skrev Ingeniøren, at projektet var blevet yderligere forsinket, fordi letbanen ikke kunne få tilladelse til at gennemføre testkørsel med de nye letbanetog på dele af strækningen i Odense.

Da var det Banedanmark, som satte en stopper for test på strækningen ved banegården og to andre steder på linjeføringen, der ligger tæt på eksisterende jernbanelinjer.

Der var således tvivl om, i hvilket omfang letbanen påvirker jernbanens signal- og kørestrømsanlæg.

Thomas Brændstrup, letbanedirektør ved Keolis Danmark, forventer nu, at prøvekørslen vil stå på i cirka en måneds tid, og Odense Letbane forventer “inden for nærmeste tid” at kunne fastsætte den endelig åbningsdato.