Med en 3D-kropsscanner vælger du altid det rigtige tøj i netbutikken

Tøj, der er for stort, for småt eller sidder forkert, selvom du omhyggeligt har målt både halsomkreds, overkroppens længe og omkredsen på antydningen af topmaven er en af de irriterende ting ved at købe tekstiler på nettet. Men fremover kan du ramme meget mere sikkert.

Forskere fra Aalborg Universitet har sammen med virksomhederne Virtual Lab og Commentor udviklet et system, hvor kunder kan få scannet kroppen, lavet en digital 3D-model af selvsamme, uploade den og derefter sidde hjemme og se, hvordan tøjet fra netbutikken passer på modellen.

Kunden skal stille sig fuldt påklædt foran et 3D-kamera, som måler kundens kropsbygning. Ud fra målingerne laver computeren en digital model af kunden. I forvejen er en masse tøj scannet ind i systemet, og nu kan kunden prøve forskelligt tøj ved at vælge eksempelvis en bestemt trøje i størrelse medium. Computeren giver figuren trøjen på, og kunden kan på en skærm se, hvordan tøjet passer. Ved at bevæge sig foran kameraet kan kunden se, hvordan tøjet ser ud fra forskellige vinkler. På den måde får kunden et bedre indtryk af, hvordan tøjet falder, og om farven er den helt rigtige frem for 'blot' at se et billede i et katalog eller på en hjemmeside. Illustration: Aalborg Universitet

»Det digitale prøverum handler om at gøre det muligt at prøve tøj uden fysisk at have det på, og formålet er at nedbringe mængden af tøj, som kunder returnerer til internetbutikker på grund af forkert størrelse eller farve,« forklarer projektleder Michael B. Holte fra Aalborg Universitet Esbjerg i en pressemeddelelse.

Det Innovationsfond-støttede projekt har desuden tøjproducenten Bestseller, netbutikken Smart Guy og Microsoft med til blandt andet at sørge for, at tøjet bliver scannet, så kunderne har noget at prøve.

Kunder testede systemet i Kolding

Kunder kunne prøve systemet i Kolding Storcenter 14. og 15. august, men i fremtiden skulle systemet gerne blive så godt, at man kan scanne sig selv med et Kinect-kamera derhjemme.

Projektet er dog langtfra det første af sin slags. Det britiske stormagasin Selfridges har siden 2011 haft en kropsscanner fra producenten Bodymetrics i butikken på Oxford Street i London, og producenten har også en Kinect-baseret løsning på hylderne. Konkurrenten Bodi.me har et lignende koncept.

Det er ikke størrelsen

Så måske er udfordringen større end bare at finde den rette størrelse.

»Det kan aldrig blive helt det samme som at stå i et rigtigt prøverum, for kunden vil eksempelvis ikke kunne føle tøjet, men der er ingen tvivl om, at det digitale prøverum vil give en markant bedre oplevelse af tøjet end ved blot at kigge i et katalog eller på en hjemmeside. Spørgsmålet er bare, hvor tæt vi kommer på oplevelsen af at være i et rigtigt prøverum, og det håber vi, at kunderne i Kolding Storcenter vil hjælpe os med at blive klogere på,« siger Michael B. Holte.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten