Med elefanten og musen på matematiske eventyr
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Med elefanten og musen på matematiske eventyr

Snabelson er en indisk elefant, der lever i Island, med en intuitiv sans for matematik. Den har hovedrollen i den nye bog ‘Lys og Mørke’ skrevet og tegnet for de mindste.

Snabelson kan dupere alle dyr, den møder, med sin viden om partitioner, dvs. på hvor mange måder man kan udtrykket et positivt heltal. Tallet 4 har eksempelvis fem partitioner, da 4 = 3+1 = 2+2 = 2 +1 +1 = 1+ 1 +1 +1.

Antallet af partitioner vokser meget hurtigt. Tallet 73 kan således udtrykkes på 6.185.689 forskellige måder. Men hvor mange partitioner har eksempelvis tallene 739 eller 7.393?

Det ved Snabelson, hvis menneskelige inspirationskilde er den indiske matematiker Ramanujam, der havde naturligt flair for matematik i almindelighed og talteori i særdeleshed og som bl.a. fandt en approximativ formel for antallet af partitioner for meget store heltal.

Kun ét dyr kan Snabelson ikke imponere. Det er en lille mus, som gerne vil vise, at tallet 2^93.973.133-1 er et primtal.

Har musen ret i sin antagelse, vil det i givet fald være et såkaldt Mersenne-primtal – opkaldt efter en fransk munk fra 1600-tallet, der studerede primtal af formen 2^M-1, hvor M er et primtal.

Jeg kan her indskyde, at det største kendte primtal i dag er Mersenne-primtallet 2^74.207.281-1, der har mere end 22 millioner cifre – og at bogen altså ikke giver noget svar på, om 2^93.973.133-1 er et primtal.

Jagten på lyset ender i mørket

Forfatterne har tidligere skrevet børnebøgerne ‘Fermats sidste sætning’, som mere handler om modstridsbeviser generelt end om Fermats sidste sætning, og ‘Primtalsvillinger’, som tager udgangspunkt i en relativt ny opdagelse om sammenhængen mellem det sidste ciffer i et primtal og det sidste ciffer for det næste ciffer. Begge bøger har tidligere været omtalt i Ingeniøren.

Læs også: Kloge hr. Frø lærer små børn rigtig matematik

De to foregående bøger var farverige og med svulmende former i en sædvanlig børnebogsstil.

Læs også: Hr. Frø har (måske) gjort en ny matematisk opdagelse

Den nye bog bryder totalt med nummer 1 og 2. Den er tegnet med en kinesisk kalligrafitusch i sort-hvid og i en stil, som til tider kan være en smule skræmmende. Jeg tror ikke, at jeg ødelægger for meget ved at røbe, at jagten på lyset ender i mørket for både mus og elefant.

Målgruppen angives at være børn fra 7-8 år og opefter samt deres forældre og bedsteforældre. Ved højtlæsning for de yngste vil en talglad oplæser være den rette – og hvem vil være bedre til det end en naturvidenskabeligt eller ingeniøruddannet forælder eller bedsteforælder.

Jan Egesborg, Johannes Töws og Pia Bertelsen: ‘Lys og Mørke’. Forlaget Alvilda, 36 sider, set til omkring 130 kr.