En ny motorstyring, et nyt rat og mindre friktion i bremserne. Det er nogle af de centrale forklaringer på, at et hold på omkring 30 DTU-studerende for nylig tog sejren i årets europæiske udgave af Shell Eco Marathon, hvor der konkurreres i at køre længst på literen i forskellige kategorier.
DTU-bilen Dynamo kører på bioethanol og deltog i kategorien ICE (internal combustion engine) Urban Concept, der minder om bykørsel med mange stop. Her nåede den op på 429 km/l, hvilket var 90 km bedre end bilen på andenpladsen og 50 km bedre end DTU-rekorden sidste år.
Det gode resultat betød også, at DTU-holdet kvalificerede sig til konkurrencen Drivers World Championships, som blev kørt den sidste dag. Her endte de på en 3.-plads.
Læs også: DTU-bil bliver dobbelt vinder i internationalt miljø-race
Bilerne skal bl.a. være udstyret med lukket kabine, vinduesviskere, plads til bagage, fire hjul med skivebremser og en dør af fornuftig størrelse. Urban Concept-biler skal desuden have fornuftigt udsyn for føreren, kunne udføre en U-vending med en radius på mindre end 6 meter og være udstyret med for- og baglygter, bremse- og blinklys. Derudover er det et krav, at bilerne foretager et fuldt stop pr. omgang. Urban Concept-biler, der drives af konventionelle forbrændingsmotorer, må køre på en række forskellige brændstoffer. Disse brændstoftyper inkluderer bl.a. almindelig benzin og diesel, bioethanol E100, som DTU Dynamo kører på, og komprimeret naturgas (CNG). Eldrevne biler må deltage i klassen, såfremt de drives enten af en brændselscelle eller af almindelige batterier.Shell Eco Marathon – Urban Concept
Styr på elektronikken
Bag sejren i London ligger mange timers arbejde med at optimere bilen. To studerende har f.eks. skrevet et nyt motorstyringsprogram, der betyder, at bilen hele tiden kører med den optimale brændstofmængde.
»Sidste år havde vi en del problemer med vores ECU, som styrer al elektronikken. Den gik hele tiden ud og skulle resettes. Men det fungerede perfekt i år, og motoren kørte væsentligt bedre end før,« fortæller årets teammanager, Christoffer Bohn Ebert.
Andre studerende har arbejdet på at minimere friktionen i bremsen, og der er også fremstillet et nyt rat.
I alt har mere end 30 studerende været involveret i arbejdet med at gøre bilen endnu bedre, dels på økobil-kurset DTU Roadrunners, dels på forskellige specialkurser.
Det er langtfra første gang, at DTU-studerende hiver en sejr hjem ved Shell Eco Marathon. DTU Dynamo deltog første gang i konkurrencen i 2005 og præsterede at vinde sin klasse ved dens debut. Årets vindende DTU Dynamo er altså den 15. generation af bilen, som hvert år er blevet optimeret til ekstremt økonomisk brændstofskørsel.
Ved almindelig kørsel er Dynamo-bilen nået over 670 kilometer på kilometeren. Og det er lykkedes for bilen at vinde sin klasse ved konkurrencen 14 gange i forskellige kategorier.
I forbindelse med bilens deltagelse i Shell Eco Marathon er det flere gange lykkedes for DTU Dynamo at sætte ny europarekord i brændstoføkonomi for biler med forbrændingsmotor
DTU Roadrunners, som holdet bag Dynamo-bilen hedder, har tidligere blogget på Ingeniøren. Du kan finde de tidligere blogs her.
Skal ned på 100 kilo
Men hvad er egentlig opskriften på en bil, der kører svimlende 429 kilometer på literen?
DTU Dynamo er bygget op omkring en selvbærende kulfiber monocoque konstruktion. Bilens monocoque er dimensioneret til at have så lav egenvægt som muligt. Både monocoque og yderskaller er designet af DTU-studerende og støbt i samarbejde med DTU’s kulfiber- og kompositafdeling på DTU Risø Campus.
Bilens overskal består af to dele, som begge er udført i tynd kulfiber. De to overskaller dækker hele bilens længde og har den fordel at beskytte både fører, motor og andre indvendige komponenter mod vind og vejr. Skallerne bidrager til bilens lave forbrug, idet de udgør et vigtigt aerodynamisk element.
Motoren i DTU Dynamo startede sit liv som en 50 ccm scooter-motor. Igennem årene er motoren dog blevet så kraftigt modificeret og redesignet af de studerende på holdet, at der i dag kun er topstykket tilbage fra den oprindelige motor.
For at opnå det mindst mulige brændstofforbrug har de studerende på DTU’s økobil-kursus arbejdet intenst på at udtænke den bedst mulige kørestil til Shell Eco Marathon. Det har affødt en kørestrategi, hvor motoren kun bruges ved noget af kørslen rundt på banen mens bilen resten af tiden kan køre 'frihjul', hvilket vil sige, at bilen triller med slukket motor og minimal modstand.
Selvom 429 kilometer på literen lyder af meget, så rækker ambitionerne endnu længere. Dynamo-bilen kan stadig forbedres i en 16. generation. Næste år vil der blandt andet blive arbejdet med at reducere vægten fra 128 kg til 100 kg eller derunder.
Læs også: Stress helt op til økorace: Fejl på rattet tvinger DTU’s bil til at holde stille
