Mazda: Nu øger vi benzinmotorens effektivitet med 20-30 procent

Illustration: Mazda

Den motorteknologi som Mazda nu planlægger at lægge i en bil i 2019, har længe spøgt i kulissen. Det drejer sig om Homogeneous charge compression ignition, også bare kaldet HCCI.

Princippet er, at kompressionen i en benzinmotor øges så meget, at benzinen selvantænder, præcis som i en dieselmotor.

Læs også: Toyota og Mazda indgår aftale om udvikling af elbiler

At det er muligt, at få benzin til at selvantænde, er på ingen måde nyt, men det har bare været meget nemmere at gøre det med et tændrør. Særligt fordi det er vanskeligt at holde så høj en kompression over hele omdrejningsområdet. Især koldstart har nærmest været umuligt.

Illustration: ing.dk

Stadig med tændrør

Mazda har da heller ikke løst udfordringerne fuldstændig og er derfor ikke gået 100 procent over til HCCI. Tændrøret eksisterer nemlig stadig, men bruges kun i yderintervallerne af omdrejningerne. Mazda oplyser ikke direkte, i hvilket område motoren vil køre i HCCI-mode - eller “Spark Controlled Compression Ignitition”, som de kalder det.

I alt skulle Mazda med den nye motor være i stand gøre deres benzinmotorer 20-30 procent mere effektive sammenlignet med seneste generation af Mazda-motorer fra 2012. I praksis vil det sige, at benzinmotorerne er blevet mere effektive end Mazdas dieselmotorer. Mazda kommer ikke med et bud på, hvor meget det kommer til at betyde for brændstofforbruget.

Læs også: Test af noget, der ikke kan mærkes

HCCI-motorer har også den ulempe, at det er svært at kontrollere forbrændingstidspunktet nøjagtigt, hvilket gør det vanskeligt at styre forbrændingsgasserne og dermed forureningen.

Et anden udfordring med HCCI er et mindre moment end biler med tændrør. Det har Mazda klaret ved at bruge en kompressor, der er i stand til at øge momentet med 10-30 procent i forhold til 2012-motorerne.

Mærkelig metallisk lyd

Undertegnede oplevede en HCCI-bil på nærmeste hold i 2007, hvor VW-koncernen havde inviteret journalister til en præsentation af fremtidens teknologier. Bilen var en prototype og ingeniøren i passagersædet kunne på en laptop hele tiden følge med i, hvor omdrejningerne bevægede sig ind og ud af HCCI-området.

Men det var faktisk ret nemt at registrere, hvornår motoren var i HCCI-mode. For lyden fra motorrummet var komplet anderledes, når tændrøret ikke længere var i spil. I stedet for en sagte brummen, som vi kender der fra en 4-cylindret benzinmotor, så kunne der pludselig høres en metallisk snerren.

Læs også: Mazda vil stoppe motoren for at modvirke køresyge

Naturligvis var motorrummet ikke lydisoleret i samme grad, som det vil være i en færdig produktionsbil. Men hvis Mazda skal have succes med deres HCCI-bil, så må det forventes, at den slags problemer er løst.

Del af Mazdas strategiplan

Hele motor-øvelsen hos Mazda er den del en større strategiplan, som rækker frem mod 2030.

Planen indeholder et mål om at reducerer CO2-udledningen fra bilerne, målt som fra Well-to-Wheel, med 50 procent i 2030 i forhold til 2010 og med 90 procent i 2050.

I 2019 skal der ligeledes introduceres elbiler og andre modeller med forskellige former for elektrisk fremdrift.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Yderligere komplicering af teknikken, for at få en effektivitet der alligevel ikke den langt simplere elbil til sokkeholderene. Og VE kan den jo heller ikke benytte. Nå, men det har nok været under udvikling længe inden elbilerne lagde sig i overhalingsbanen. Og nu skal det så åbenbart død og pine fyres af. Man plejer ellers at sige, at man ikke skal kaste gode penge efter dårlige.

 • 22
 • 15

Artiklen omtaler både en øget effektivitet på 20-30% og et reduceret forbrug på 20-30%, men det synes jeg ikke helt går op. En øget effektivitet på 100% ville i hvert fald ikke reducere forbruget med 100%, men 50%.

Hvis oprindelsen til artiklen skriver om reduceret forbrug, kan billedteksten øverst rettes til, det er vidst eneste reference til effektivitet.

 • 6
 • 1

En kompressor er jo ikke ligefrem energimæssigt omkostningsfri at drive.

Men motorteknologien må kunne benyttes i et prius-agtigt setup, hvor elmotoren booster momentet.

Måske dérfor at Toyota og Mazda nu indgår et samarbejde.

K

 • 3
 • 1

Forbrændingsmotoren lever videre i årtier endnu. Hvis ikke i biler, så i lastbiler mm.

Spændende med nyudvikling - måske det har potentiale (der går 10 sådanne nyheder på hvert fremskridt).

Der er ikke langt fra en benzin til alkoholer der både kan produceres med VE og brændes rent.

 • 12
 • 2

Forbrændingsmotorer kan sagtens bruge VE. Det kan fx være i form af ethanol, methanol eller syntetisk fremstillede brændbare gasser/væsker. Brint er også en mulighed. Og hvis udviklingen inden for forbrændingsmotorer fortsætter på denne måde, er deres virkningsgrad fuel-to-wheel snart højere end brændselscellers.

 • 10
 • 5

Og hvis udviklingen inden for forbrændingsmotorer fortsætter på denne måde, er deres virkningsgrad fuel-to-wheel snart højere end brændselscellers.

Men stadig væsentligt lavere end at sende VE strømmen direkte til et elbilbatteri.

Det er hylende ineffektivt.

Seriøst, så er det kedeligt, hvordan bilfabrikanterne søger at udsætte det uundgåelige, og de risikerer hermed, at man søger efter nye bilmærker, der tager elbiler seriøst, og her vil det ikke bare være Tesla, der er tale om.

 • 16
 • 13

Nu er VE jo ikke kun el fra vindmøller, selv om vi jo bor i et land, hvor man skulle tro, at vind-el er det eneste rigtige. Biogas, syntetiske brændsler m.v. er også en mulighed. Og de kan lagres stort set uden omkostninger. Hvis du skal lagre el til brug for, når vinden ikke blæser, og møllerne ikke kører, er din round-trip virkningsgrad lige så hylende ineffektiv på elbilerne.

 • 10
 • 6

@Morten Carlsen

Hvorfor går man ikke efter hybrid løsningen. fx en Tesla uden batterier og en kompakt gasturbine generator? Da denne leverer en høj virkningsgrad ved bestemte forhold. dvs køre med en konstant hastighed og brændstof/luft mix.

Det ville ikke være uden batterier fordi bilens forbrug ikke er jævnt, men det vil være brugbart til en seriel-hybrid som BMW I3 REx, hvor elmotor driver bilen, og gasturbinen så bruges til generator til batteriet.

 • 8
 • 0

Så længe man ikke kan hente en dunk strøm fra nærmeste strømtank, men er afhængig af at hele køretøjet er i stand til at flytte sig derhen, så vil elbilerne nok forblive en niche for folk med begrænsede behov. Og en opladning tager normalt væsentligt længere end at tanke brændstof af andre arter, selv om Better Place løsningen, med udskiftelige batterier, var en mulig løsning.

 • 5
 • 20

Men stadig væsentligt lavere end at sende VE strømmen direkte til et elbilbatteri.

Det spændende ord i den sætning er "direkte".

Der findes simpelthen ikke en eneste effektiv metode til at sende VE strøm direkte til et elbilbatteri eller for den sags skyld et hvilket som helst andet batteri.

Der findes glimrende elektrolyse teknologier, der kan dimensioneres til at tage alt hvad der kommer af VE, så man ikke tvinges til at smide VE energi ud når batterierne er fulde.

 • 3
 • 16

Det spændende ord i den sætning er "direkte".

Der findes simpelthen ikke en eneste effektiv metode til at sende VE strøm direkte til et elbilbatteri eller for den sags skyld et hvilket som helst andet batteri.

Det er faktuelt forkert. Længere er den ikke.

Der findes glimrende elektrolyse teknologier, der kan dimensioneres til at tage alt hvad der kommer af VE, så man ikke tvinges til at smide VE energi ud når batterierne er fulde.

De teknologier er ikke nødvendige, hvis der er hundredtusinder eller millioner af batterier at lade på.

 • 11
 • 1

"Så længe man ikke kan hente en dunk strøm fra nærmeste strømtank, men er afhængig af at hele køretøjet er i stand til at flytte sig derhen."

Hvorfor altid disse åbentlyst forkerte kommentarer

Aldrig hørt om en kraftig generator, disse findes snildt i vejhjælpsbiler, til påfyldning af 20-30 km på et øjeblik

"så vil elbilerne nok forblive en niche for folk med begrænsede behov." Mon ikke du lige skulle checke hvordan udviklingen er gået de sidste 10år?

"Better Place løsningen, med udskiftelige batterier, var en mulig løsning." Vi var nu en del der anså en så grundlæggende forkert "løsning" som dødfødt fra start Og ved vejhjælp skulle det være bedre? en udskiftning af batteri på stedet??

 • 8
 • 2

Hej Jens også du tilbage efter en god ferie.

En god ledning er fin nok til alle de uger med to torsdage.

I alle uger med kun een torsdag skal du have en løsning til at anvende VE.

Blot batterierne til at lagre strøm fra en 9.5MW vindmølle vejer mere end hele møllen, hvorimod elektrolyse celler vejer mindre end en procent af møllen.

Så ved jeg godt at du ikke regner energiforbrug til batterier som noget problem og heller ikke regner det som et problem at batterier lige nu ikke kan genanvendes og også er ligeglad med at dagens batterier kræver flere bevægelige dele end i elektrolyse og flere kemikalier og flere problematiske supply chains for konflikt mineraler osv. osv.

Alt dette og mere til kan sikkert overkommes med teknologisk udvikling.

Nu basher du imidlertid et faktisk forsøg på at skabe bedre energieffektivitet og forstår ikke rigtigt at du rent faktisk kan få en 100% VE drevet klode og transport uden point emissions også uden elbiler.

Velkommen hjem og også velkommen ned fra træet.

 • 2
 • 14

Er motoren så bare en dieselmotor, som kan køre på benzin? Med samme effektivitet som en normal dieselmotor?

I så fald har motoren jo ingen fordele. Selvantændelse sker ujævnt, så benzinudgaven skulle vel dimensioneres magen til en diesel? Og tilsvarende veje mere, være dyrere og være længere om at varme op.

Altså samme kompromisser som mellem eksisterende disel og benzinmotorer...

 • 6
 • 0

Spændende at Mazdas ingeniører arbejder på at forbedre forbrændingsmotoren (hvor alle andre kaster sig over El). Der er selvfølgelig tale om en overgangsteknologi. Men der kommer realistisk set til at gå rigtig mange år før Elbiler (der kører på miljøvenlig El) dominerer verdensmarkedet.

Da Mazdas motorer straks kan masseproduceres på eksisterende fabrikker kan det udbredes på global skala på en måde som Elbiler ikke er i nærheden af de næste mange år.

Det vil kunne spare kloden for en del CO2 i en årrække.

 • 5
 • 3

Bilproducenterne fortsætter med det de nu en gang kan, nemlig at lave forbrændingsmotorer.

Men disse er underlagt grundlæggende termodynamiske begrænsninger, bl.a. Otto-processen, hvis effektivitet primært er begrænset af hvor højt man kan drive kompressionstallet.

Og også med HCCI vil man dermed være underlagt en fundamental begrænsning i effektiviteten, som ligger langt under el-motorens.

Endnu værre bliver det når man kigger på den såkaldte well-to-wheel effektivitet, hvor produktion og transport af brændstoffet er underlagt Newton's love, mens el-bilerne nøjes med Ohm's lov.

Det bliver spændende at se hvilke bilproducenter vi har om 10 år.

 • 10
 • 3

Der er selvfølgelig tale om en overgangsteknologi. Men der kommer realistisk set til at gå rigtig mange år før Elbiler (der kører på miljøvenlig El) dominerer verdensmarkedet. Da Mazdas motorer straks kan masseproduceres på eksisterende fabrikker kan det udbredes på global skala på en måde som Elbiler ikke er i nærheden af de næste mange år.

Kan du prøve at kvantificere hvor mange år vi taler om.,når vi taler om mange år.

Tror du at der vil være et år hvor der bliver solgt flere biler med Mazdas nye teknik end elbiler? Person ligt tror jeg at det er himmelråbende naivt at forestille sig, at det vil ske.

 • 6
 • 3

Det er jo ikke fordi Mazda tror de kan slå en Elbil der kører på El fra vandkraft. Men en kinesisk kulkraftsdrevet Elbil er ikke nødvendigvis bedre for klimaet end en ny effektiv forbrændingsmotor.

Mazda ved at verden kommer til at køre med forbrændingsmotor i en lang overgangsperiode.

Samtidig er Mazda er en lille spiller med begrænsede udviklingsresourcer. Jeg tror de gør klogt i at lade deres ingeniører forkuserere på HCCI og via Partnerskabet med Toyota koble sig på udviklingen af alternative teknologier.

 • 2
 • 4

Men en kinesisk kulkraftsdrevet Elbil er ikke nødvendigvis bedre for klimaet end en ny effektiv forbrændingsmotor.

Nu er lige netop Kina ikke kun det land i verden der er førende med indfasning af elbiler, men også et af de lande i verden der satser mest på VE.

Samtidig er Mazda er en lille spiller med begrænsede udviklingsresourcer. Jeg tror de gør klogt i at lade deres ingeniører forkuserere på HCCI og via Partnerskabet med Toyota koble sig på udviklingen af alternative teknologier.

Mazda har i hver tilfælde altid været glad for alternative motorteknologier. Foreløbig uden det store held.

 • 7
 • 1

Naivt og naivt Du kan jo evt tage salgstallene for Danmark 2016: Mazda solgte 5.132 Samlede elbiler solgt 1.262

Eller sammenligne Teslas og Mazdas årlige produktion 2016: Tesla 83.992 Mazda 1.586.013

Der er lang vej før elbils- og (ikke mindst) batteriproduktionen kommer op i sammenligneligt gear.

 • 7
 • 7

Selvom jeg aldrig har kørt Mazda er jeg mere tryk ved at købe en brugt Mazda end en brugt elbil, derfor kunne det være rart, hvis dette bliver den success der reklameres med.

Jeg har ikke råd til at købe nyt og da slet ikke elbil, der stadig koster en god del mere end alternativet. Det skræmmer mig også at have batteri usikkerheden, hvad sker der efter 10 års brug, har bilen da halv kapacitet tilbage?, hvilket vil gøre en Nissan leaf eller lignende ubrugelig og stort set usælgelig. Man kan så købe et nyt batteri til 30-50.000kr eller nøjes med at bruge bilen hen til tog stationen, hvis man skal udenbys.

Ved en forbrændings motor, kan man købe en brugt til 5000-10.000kr og køre videre.

 • 3
 • 6

Naivt og naivt Du kan jo evt tage salgstallene for Danmark 2016:

Det der er netop en naiv sammenligning, at sammenligne forgangne salgstal med Tesla, der vokser eksponentielt med ca. 65% årligt.

Om et par år, så vil Mazda's salgstal ca. være uændrede.

Sammenlign det med Tesla, som har fået op mod en 1/2 million forud-reserveringer, fra kunder der ikke en gang har set Model 3, ikke kender dens specifikationer, endsige har prøvekørt den.

Så når Mazda får deres HCCI motor ud, så vil Tesla have Model 3-prøvemodeller stående i deres forretninger, og deres årlige salgstal vil på det tidspunkt være godt på vej mod millionen - og stadig med kæmpe vækstpotentiale, med deres mellemklasse-crossover, Model Y.

Derefter vil problemerne først rigtigt begynde for Mazda, når el-bilen slår igennem og de første større og forureningsplagede byer begynder at forbyde alt andet end emissionsløse køretøjer i bykernen.

Hvordan Mazda lige har tænkt sig at tjene investeringen i HCCI ind, samtidig med at de så skal indhente el-bilproducenternes know-how og forsyningslinjer af batterier, det bliver ikke nemt. Men til den tid har den nuværende ledelse nok aktiveret deres aftrædelsesordninger.

 • 5
 • 2

Eller sammenligne Teslas og Mazdas årlige produktion 2016: Tesla 83.992 Mazda 1.586.013

Hold da op, Mazda er en noget mindre fabrikant end jeg regnede med.

Tesla producerer ret sikkert flere biler end Mazda om 5-7 år:

Model 3 er lagt op til 500.000 biler årligt. Mindst 240.000 årligt fra næste år. Det spås at efterspørgslen vil stige til 700.000 biler årligt.

Model Y har lignende tal på bordet, og den bliver bygget på Model 3 platformen. Mere populær er en mulighed pga. større bagagerum og bedre indstigningsforhold.

Det er så kun 2 bilmodeller. Mazda har en hel bilserie under samme produktionstal.

Model S og X vil nok fortsat ligge på omkring 100.000 biler årligt.

 • 2
 • 2

Så er det jo godt at det kun er 5% af tiden og 100% af tiden som hvis vi vælger synfuels!

Hvis batterier fungerer godt i 5% af tiden og Synfuels dårligt 100% af tiden, så er det jo meningsfuldt at finde ud af hvad der sker med den energi som 95% af tiden skal smides væk når der ikke er plads til den i batterier.

Godt at du i det mindste forstår at elbiler ikke er afgørende for at få en VE drevet klode.

Din forventning om at det er "Bare på en langt dyrere og mere ineffektiv måde. Dyrt og ineffektivt er svært at begejstres over." mangler stadigt meningsfulde begrundelser.

 • 0
 • 4

Jeg vil nu ikke sige at jeg er ligeglad, konverterer gerne min gamle bil til E85 med 15 minutters programmering og et par nye tændrør, hvis det var lovligt i Danmark.

Min pointe var mere, at en dobbelt så effektiv forbrændingsmotor er stadig dobbelt så godt, og du må indrømme at 20-30% er rimeligt voldsomt, når man taler forbrændings motor. En kollega var lidt utilfreds over, at hans tidligere Golf faktisk var billigere at køre i, end deres nuværende Tesla. Service er umiddelbart ikke billigere end Golfen heller, så vidt jeg kan høre. Derfor mener jeg, at der stadig er et marked for forbrændingmotorer de næste 10 år og at Mazda fint vil kunne få deres investering tjent hjem igen.

Har smidt 5 hobby batteripakker ud i år, gennemsnitlig levetid 6 år, nogle helt døde andre halv kapacitet. Hvis jeg så køber en 5-7 år gammel elbil, Så skal jeg på samme tid oprette en budget konto til batteri skift, indenfor 5-7 år for ikke at skulle tage lån til et batteri,når det dør i den tid jeg har bilen?

 • 1
 • 7

Hvis jeg så køber en 5-7 år gammel elbil, Så skal jeg på samme tid oprette en budget konto til batteri skift, indenfor 5-7 år for ikke at skulle tage lån til et batteri,når det dør i den tid jeg har bilen?

Indtil videre ser det ud til at degraderingen af batterierne i Nissan Leaf og Tesla S er meget begrænset. Det ser ud som om at der tabes ca. 5% over de første 2 år hvorefter degraderingen flader ud til under 1% pr år. Vores leaf er næsten 2 år gammel og har kørt 29000/km. Den har tabt mindre end 1% på nuværende tidspunkt. Ud fra statistikken på SpeakEV er billedet som vorea for de andre Leaf ejere. S om eksempel har det Walisiske TAXA selskab der havde en Leaf taxa stadig 80% kapacitet tilbage efter deres Leaf havde rundet 500.000 miles. Dette vel at mærke med næsten udelukkende dcfc ladninger. Jeg tror derfor din frygt er baseret på religiøsitet eller uvidenhed.

 • 5
 • 3

Har smidt 5 hobby batteripakker ud i år, gennemsnitlig levetid 6 år, nogle helt døde andre halv kapacitet. Hvis jeg så køber en 5-7 år gammel elbil, Så skal jeg på samme tid oprette en budget konto til batteri skift, indenfor 5-7 år for ikke at skulle tage lån til et batteri,når det dør i den tid jeg har bilen?

Elbilbatterier er softwarestyrede med op- og afladning og de fleste har temperaturstyring. Det hjælper meget til at forlænge levetiden, samt at holde sig til langsom opladning.

Tesla's batterier har 8 års garanti, men meget tyder på at de kan holde noget længere tid.

Men det er ikke sådan at batteriet pludseligt dør, men rettere mister en bestemt mængde kapacitet i løbet af sin levetid, typisk 10-20%.

Så må man overveje om batteriet skal skiftes i elbilen, der har 500 km rækkevidde fra ny, og nu kun har 400 km.

Jeg vil dog give ret i at der skal mere på bordet, mht. mulighed for at finde ud af batteriets tilstand, når man køber brugt.

Går man ind på f.eks. bilbasen.dk og søger på elbiler, finder man ingen information overhovedet om den slags.

 • 3
 • 0

Så må man overveje om batteriet skal skiftes i elbilen, der har 500 km rækkevidde fra ny, og nu kun har 400 km.

Jeg vil dog give ret i at der skal mere på bordet, mht. mulighed for at finde ud af batteriets tilstand, når man køber brugt.

Hvad der også bliver rigtigt interessant er hvordan elbilsproducenter vil forholde sig til en batteriopgradering.

Den nuværende, traditionelle bilproducent henviser jo bare til afdelingen for salg af nye biler.

Omvendt sælger Tesla jo allerede biler med batterier, som mod betaling kan software-opgraderes til deres fulde kapacitet, og de har også demonstreret at et Tesla-batteri kan udskiftes på få minutter.

I princippet kunne Tesla derfor sagtens afsætte nye batterier (eventuelt med forbedret teknologi) til eksisterende Tesla-ejere, som får et nedslag i prisen mod aflevering af det brugte batteri, som Tesla så kan sælge een gang til i et stationært anlæg, hvor kapacitet per vægt og volumen ikke er så kritisk.

Det vil også forbedre bæredygtigheden.

 • 4
 • 0

Hej.

Man har igennem flere år kunne læse om Mazdas spændende ideer, teknologier eller motorer. Med ordet "spændende" mener jeg ikke kun teknologi , der kan være mere "miljøvenlig" end tilsvarende fossil-teknologi. Jeg tænker også på teknologi, der ikke nødvendigvis er miljøvenlig.

Allerede i starten af 2017 kunne man læse om den teknologi, som en eller flere personer personer kalder "biesel-motor". Det er jo fantastisk, hvis Mazda formår at reducere brændstof-forbruget betydeligt. Derfor har jeg også i spænding ventet på, at vi kommer nærmere tests m.m. af Mazdas "biesel-motor". Det sker måske tidligst i 2018 eller 2019. Vi må vente og se, hvad Mazdas "biesel-motorer" har af fordele og ulemper. Måske giver Mazdas "biesel"- teknologi en meget mindre reduktion i forbrug af brændstof end man håber på. Det må tiden vise.

Der bliver solgt langt flere fossil-biler end almindelige elbiler idag. Derfor bør man de næste år ikke kun satse på elbiler men også på de mest brændstof-økonomiske fossilbiler. Man kan derfor gøre de fossilbiler, der har det højeste brændstofforbrug dyrere ved at hæve afgifterne. Og så kan man gøre fossilbiler med relativ lavt brændstof-forbrug med meget sikkerhedsudstyr billigere ved at pålægge dem mindre registreringsafgift / afgifter.

En del personer i den mest elbil-positive gruppe vil være imod at gøre de mest "grønne" fossilbiler billigere. Men da der sælges flere fossilbiler end elbiler, tror jeg, at det vil være en god ting at gøre de mest "grønne "fossilbiler med meget sikkerheds-udstyr billigere og visse fossilbiler dyrere.

Linket til artiklen om Mazdas Biesel-teknologi er her :

http://www.hvilkenbil.dk/mazda-paa-vej-med...

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Trafiksikkerhed ( og Projekt Smørhul )

 • 0
 • 4

Nix, svine videre - men det er du tilsyneladende ligeglad med

Er du sikker på det. Jeg kører selv i en 20 år gammel Opel Astra st.car. benzindreven. Der er katalysator og EGR ventil og meget andet, og den kører målt 14,3 km/l ved blandet kørsel. Det er lige så meget, eller næsten lige så meget som tilsvarende nye biler i samme størrelse. Til syn siger synsmanden, at den ikke udleder mere end nye biler. Jeg kender en med en Audi 80 fra 1989, også med kat. Den kører over 17 km/l, og er også benzindreven. Til de kortere ture, tager jeg gerne cyklen.

 • 1
 • 0

@ Finn Sørensen Siger du dermed at Norge består af Niche billister med begrænsede behov, uden større afstande ? Har du hørt om begrebet Superchargere hvor du får 250 km rækkevidde på 20 min ? Er du bekendt med at antallet af ladestandere i DK nu har overhalet antallet af tankstationer i DK ? Og er du klar over at de fleste elbiler sjældent har brug for at lade ved offentlige ladestandere, fordi de fyldes op i folks egne garager om natten, hvor vindmøllestrømmen er i overskud ?

 • 4
 • 0

@Martin Jensen Tror din ven har ret hvad angår blybatterier, men ved han tager fejl hvad angår Lithium batterier :-)

 • 2
 • 0

...ville jeg sgu ikke introducere en "ny" motor der har problemer med tændingsbanken ? Er der ikke nogen her der kender den lyd ? Den lyd er den 100 % sikre vej til motorhavari !

Skal vi lave et gæt på hvor mange Mazda (eller andre) der kører med den type motor om 2-3-4-5 år ?

Aksel

 • 2
 • 0

Jens Olsen

Du har stadigt ikke forklaret hvordan du vil bruge VE strøm i elbiler.

Eneste forslag er at bruge en ledning.

Og dernæst fejer du et gigantisk problem med at kunne stoppe brug af fossil energi ind under nogle dumsmarte bemærkninger.

Det er en sveden og uopdragen tone, der ikke engang er sjov.

Muligvis fatter du ikke problemet. Det er slemt i sig selv.

Værre vil det dog selvfølgelig være, hvis du forstår problemet, men er ligeglad.

 • 1
 • 7

Du har stadigt ikke forklaret hvordan du vil bruge VE strøm i elbiler.

Jeg vil bruge det til at lade bilernes batterier!

Eneste forslag er at bruge en ledning.

Ja. man kunne også overføre det i små portioner vha. kondensatorer, men jeg tror stadigvæk at en ledning er den bedste løsning!

Og dernæst fejer du et gigantisk problem med at kunne stoppe brug af fossil energi ind under nogle dumsmarte bemærkninger.

Hvori består problemet. Hvis bilerne kører på VE strøm frem for fossiller, så synes det faktisk at løse problemet.

Du har ret i, at her har været både dumme bemærkninger her og smart tænkning. Ikke nødvendigvis fra samme person.

Muligvis fatter du ikke problemet. Det er slemt i sig selv.

Hvad er problemt? At jeg ikke synes at du er særlig smart, fordi du taler for en løsning der spilder 2/3 af energien? Nu er jeg altså ikke sat i verden for at synes at du er genial.

Værre vil det dog selvfølgelig være, hvis du forstår problemet, men er ligeglad.

Er det er problem at elbiler er godt på vej til at kunne overtage al transport, og samtidig er billigere og bedre end fossilbiler?

 • 5
 • 1

Jeg vil dog give ret i at der skal mere på bordet, mht. mulighed for at finde ud af batteriets tilstand, når man køber brugt. Går man ind på f.eks. bilbasen.dk og søger på elbiler, finder man ingen information overhovedet om den slags.

Ja det er skuffende. Problemet er nok, at der ikke er nogen steder at få informationen. Da jeg første gang indleverede min elbil (Renault Fluence ZE) til service, havde jeg regnet med at få et tal på hvordan batteriet havde det. Men man måler ikke engang på batteriet. Siden har jeg så droppet service. Det eneste der reelt skete var, at de skiftet pollenfilteret i ACen.

 • 3
 • 0

Jeg forstår ikke hvorfor selvantænding skulle give bedre effektivitet end en kontrolleret antænding. Er det rent spin, da de ikke kan undgå selvantænding med disse kompressionsforhold. Næste gang forbedrer de måske dieselmotorer med kontrolleret tænding.

 • 4
 • 2

Ja det er skuffende. Problemet er nok, at der ikke er nogen steder at få informationen

På en Leaf kan man benytte en alm. odbII dongle Sammen med leafspy kan man hente batteri data ud fra CAN bussen. Fx. SOH og HX som er de to parametre der fortæller noget om batteripakkens tilstand. Jeg mener at det er muligt at hente de samme data ud fra en Tesla og en Renault Zoe. Måske kan sine problemer med at få disse data fra en Fluence skyldes at det er en første generations elbil

 • 3
 • 0

En kollega var lidt utilfreds over, at hans tidligere Golf faktisk var billigere at køre i, end deres nuværende Tesla

Nu er en Tesla jo ikke at sammenligne med en Golf, vel? :-) Men en Tesla er meget billig at køre i og jeg tror det er svært at finde noget billigere. 4 års service på Tesla 19.000 = 4.750/år, Forsikring ca. 8.500/år. Mit el-forbrug ved 117kkm er ca. 20kkr = kr. 0,17/km. (primært hjemmeladning og dertil "gratis" Teslaladning på langfart)

 • 2
 • 0

Den er da ny, hvad er der dog sket lige imens jeg tog mig en morfar?

Jeg fik også fortalt fra en bekendt, at kun lidt af Lithium batterierne kan genanvendes, mens næsten alt i blybatterierne kan genanvendes. Jeg ved dog ikke om det passer.

Igen en af disse vandrehistorier. Blybatterier har skam et tab ved genanvendelse. Alt i Lithium batterierne kan genanvendes, her der er også et tab ved processerne ved udskilning/separation. Derfor forskes ekstra meget i optimering og udvikling af nye metoder for mindst mulig tab, især nu hvor lithium batterier har været på banen i en årrække med stærkt stigende antal

https://www.sciencedaily.com/releases/2017...

 • 0
 • 0

Hvad der også bliver rigtigt interessant er hvordan elbilsproducenter vil forholde sig til en batteriopgradering.

Dette er jo et af de helt essentielle "nye verden" ting som skal angives tydeligt, vis man vil elbilerne. I en forhandler(mærke) konkurrence situation, i et kommende efterspurgt marked, er det jo en særdeles vigtig viden, også ved gensalg, for køber.

Alle gældende priser på forskellige batteristørrelser

Det vil nok trække ned på folks interesse hvis ikke et mærke er konkurrence minded med noget så basalt som batterierne til deres elbiler (mon ikke FDM og søsterorganisationer magter at presse på for gennemsigtighed på dette område) .

At der stadig ikke er nogle der angiver en form for batteri tilstand/test for brugte elbiler, er jo også helt hen i vejret. Kan nogen forestille sig at man på freks. en fossilbrænder holder motorens km-tal/tilstand hemmeligt ved salg

Hvornår mon FDM vågner?

Ser at de i deres 2017 anmeldese, angiver Opel Ampera-e:

Cylindre............................ Batteri 60 kWh – Nickel-rich Li-Ion

Motorvolumen, ccm....... Elmotor Forhjulstræk og: Forbrug, km/l........................Rækkevidde: 520 km (NEDC) – 380 km (WLTP) ? Helt ude i hampen, kW motor? kWh/km?

(Men de har jo aldrig været begejstret for elbiler)

 • 2
 • 1

Hej.

I sidste indlæg linkede jeg til en artikel om den såkaldte biesel-motor, der var på hjemmesiden Hvilkenbil i starten af året. Jeg har nu opdaget, at samme hjemmeside har skrevet en helt ny artikel om den såkaldte biesel-motor. Ordet biesel må jo være en sammentrækning af ordene benzin og diesel.

Ifølge artiklen vil de lancere teknologien under betegnelsen Skyactive X. Man har iøvrigt i mange år kunne læse om Mazdas ideer med Skyactive.

Mazda er jo kendt for at gå sine egne veje. Derfor synes jeg, at det er spændende at læse om producenten og dens ideer af og til. F.eks er der andre producenter, der har lavet biler med mindre eller små motorer, da disse i teorien kan spare på brændstoffet. Disse motorer er de muligvis gode i visse situationer, men der er personer på nettet og på Youtube, som har stillet spørgsmålstegn ved, hvor brændstoføkonomiske mindre eller små motorer er. Man har af og til kunne læse, at Mazda har været skeptisk m.h.t. mindre eller små motorer. Så Mazda er ikke altid villig til at gøre det, som er blevet populært blandt flere andre producenter. Dette gør Mazda til en spændende producent.

I artiklen står der, at den nye biesel-motor vil køre op til 20-30 % længere på literen end andre benzinmotorer. Det lyder jo fantastisk. Men jeg er meget skeptisk. Jeg vil se det førend at jeg tror det. En mand fra Mazda sagde engang noget med, at en bestemt fossilbil af relativ stor størrelse fra Mazda vil få lige så lav CO-2-belastning under kørslen som visse elbiler. Og mængden af CO-2, som blev nævnt, var utrolig lavt. Jeg valgte dog at springe hurtigt væk fra denne udtalelse, da den virker meget urealistisk. Så jeg er skeptisk, indtil man i test kan se de relevante Mazda bilers forbrug ved realistisk og fornuftig kørsel i virkelighedens verden.

Men hører af og til at nu har man opfundet en benzin- eller dieselmotor, der kører langt længere på literen end tilsvarende motorer. Jeg er altid skeptisk. Der er jo langt fra ord til virkelighed. Man bør også tænke på, at en ny fossilbil eller fossilmotor ikke altid kan kaldes grøn, hvis den kører flere kilometer længere end en tilsvarende bil / motor. Hvis en tilsvarende bil / motor kan køre 10 KM / l benzin ved realistisk kørsel i virkelighedens verden, bliver den nye bil jo ikke grøn, selvom den kan køre 4 km længere end den oprindelige bil. Den nye bil vil i dette tilfælde jo kun kunne køre 14 km / l benzin.

Linket til den nye artikel om biesel-motoren fra Hvilkenbil :

http://www.hvilkenbil.dk/mazda-bekraefter-...

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 4

@Jens Kjellerup og Jens Olsen

Jeg mener at det er muligt at hente de samme data ud fra en Tesla og en Renault Zoe.

Til Zoe er der status app Canze. Måske virker det også på Fluence.

Ja måske nok. Men det hjælper ikke på min anke så var, at man ved et serviceeftersyn ikke kigger på elbilens absolut vigtigste og dyreste sliddel. Det er det jeg synes er for ringe. Om andre mærker gør det anderledes end Renault, skal jeg så ikke kunne sige.

 • 1
 • 0

Jeg havde for efterhånden mange år siden en Mitsubishi Carisma GDI, der netop var kendetegnet ved at motoren arbejdede med en højere kompression - næsten lige så meget som en dieselmotor.

Spørgsmålet er så hvad der er forskellen på den gamle Mitsu og den nye Mazda?

 • 1
 • 0

Artiklen omtaler både en øget effektivitet på 20-30% og et reduceret forbrug på 20-30%, men det synes jeg ikke helt går op. En øget effektivitet på 100% ville i hvert fald ikke reducere forbruget med 100%, men 50%.

Og dog. Hvis effektiviteten i udgangspunktet er 50%, vil en forbedring på 100% også lede til en reduktion på 100%.

;-)

Hvis du regner km/l, så er reduktionen i forbrug den reciprokke af forbedringen af virkningsgrad. Men hvis du derimod regner forbrug som l/100km, så er de ligefrem proportionale.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten