Matematiske modeller jagter terrorister på internets mørke sider

Crimefighter, The Dark Web og Counterterrorism Research Lab lyder alt sammen som hovedingredienserne i et afsnit fra den amerikanske tv-serie The X-Files.

I stedet er de blevet dagligdagsudtryk på Syddansk Universitet, hvor en forskergruppe er gået i gang med at konstruere matematiske modeller og algoritmer til at indsamle data om terrorister på internettet.

Hovedrollerne spilles af professor Uffe Kock Wiil og lektor Nasrullah Memon. De samler det hold, der til efteråret skal nå op på omkring ti personer og være med til at udvikle Crimefighter.

Skal stoppe næste 9/11

Nasrullah Memon har tidligere udviklet systemet Iminer og skrevet en phd.-afhandling om projektet. Iminer høster data på nettet, og det grundlag skal Crimefighter bygges oven på.

Målet er, at et færdigudviklet system skal kunne advare myndighederne om forestående terrorangreb ved at indsamle informationer på nettet og finde en fælles forbindelse.

Professor Uffe Kock Wiil forklarer:

»På internettet bliver der skrevet om personers gøren og laden. Der står ikke, hvor Bin Laden rejser rundt. Men der er mange interessante personer, som er offentligt kendte,« siger Uffe Kock Wiil og henviser blandt andet til åbne FBI databaser, der indeholder navne på kendte og formodede terrorister.

»Kilder oplyser, at efterretningstjenester får fat i omkring 20 procent af det, der foregår på nettet. De resterende 80 procent prøver vi at finde frem til,« siger han.

Når Crimefighter har informationer, bliver de sat ind i matematiske modeller, der skal klarlægge deres relationer. Hvordan disse modeller ser ud, vil Uffe Kock Wiil ikke ud med endnu.

»Vi vil gerne holde dem for os selv, inden vi publicerer dem,« siger han.

Pløjer nettet for data

Uffe Kock Wiil vil dog gerne løfte sløret for, hvordan dataene indsamles. Det foregår dels på almindeligt tilgængelige sider, man kan finde via søgemaskiner, dels på den del af internet, der betegnes 'The Dark Web'.

'The Dark Web' er en del af internet, der ikke er indekseret i forskellige søgemaskiner, og som derfor er vanskeligere at finde frem til.

Ved at pløje både offentligt tilgængelige informationer og skjulte igennem, skal Crimefighter forsøge at sammenkæde personer og begivenheder. I sidste ende for at undgå terrorhandlinger.

Planen er ikke, at forskerne selv skal jage terrorister på nettet. I stedet er håbet, at efterretningstjenester kan gøre bruge af systemet.

»Vi har kontakt til folk, der har erfaringer med at arbejde med dataindsamling i efterretningstjenesterne. Med Crimefighter vil vi forsøge at lave et værktøj, der er bedre end, hvad de har i forvejen,« siger professor Uffe Kock Wiil.

»Serveren er derude. Informationerne ligger derude. Man skal bare finde adresserne.«

Dokumentation

Artikel om CrimeFighter i Universitetsbladet Ny Viden

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg ved nu ikke hvad der er så "mørkt" ved at tilføje name="robots" content="noindex" på sin hjemmeside? Enhver ukendt og beskidt crawler kan da sagtens ignore metatags og nofollow. Mon ikke den ikke-eksisterende Echelon har fundet ud af det inden år 2009? ;-)

Afsløring af terr*risme er godt, men til gengæld er den øgede overvågning skidt. Og det bliver vel ikke bedre af, at man offentliggør sine planer, så de rigtige terrorister kan blokere for sådanne clients? Hvad vi ikke ved - skader ikke... :-)

(ps. * så jeg ikke bliver flagged af fremtidige robotter)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten