Matematisk beregning: Du kan binde dit slips på 177.147 måder

Hvorfor holde sig til en dobbelt Windsor, når man kan binde en ny slipseknude hver dag resten af sit liv?

Med lidt kreativitet burde dette være muligt, eftersom et hold matematikere fra det tekniske universitet i Stockholm, KTH, har fundet ud af, at der er hele 177.147 måder at flashe halskluden på.

Inspiration til at gå i gang med at regne på slipseknuderne fik forskerne efter sigende efter en scene i filmen 'Matrix Reloaded', hvor man ser en af skurkene bære den finurlige Ediety-knude, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Her ses slipseknuden L-583. L'et markerer, at den sidste snoning og indstopning af slipseenden foregår mod venstre. Koden til denne knude er således WTTWTWWUTWWWU. Illustration: Photo: Yi Qing

Da post.doc. Mikael Vejdemo-Johansson gik i gang med at lede efter Youtube-videoer om denne slipseknude, faldt han over en britisk undersøgelse fra Cambridge, hvor to forskere havde fundet frem til ved hjælp af matematik, at der var i alt 85 mulige måder at binde et slips på.

Vejdemo-Johansson fandt dog hurtigt ud af, at denne liste så ret begrænset ud, da han selv begyndte at eksperimentere med knuderne, så han fik sig et par amerikanske og britiske medsammensvorne, der kunne være med til at løse mysteriet.

Læs også: Kroppen er din reklamesøjle

Briterne fra den tidligere undersøgelse var nemlig i særlig grad gået efter en flad yderside, der dækker for selve knuden, bundet med den brede ende af slipset, hvilket svenskeren ikke syntes rakte efter at have set 'The Matrix', som krævede sving med den smalle ende også.

Slipsebindindsmanøvrer, hvor T betyder med urets retning, W mod urets retning – og U, at man stopper slipseenden ind et sted. Illustration: KTH

Den svenskledede gruppe justerede derfor blandt andet på antallet af mulige snoninger med slipset, som de hævede fra 8 til 11, indtil slipset trods alt ville blive for kort til at fortsætte.

De så også på ’slipsebindingssproget’, som de simplificerede til at omfatte snoninger foretaget med (T) eller mod urets retning (W). Lille u beskriver muligheden for at kunne stoppe slipseenden ind et sted, mens stort U er den endelige fiksering af slipset ved at stoppe slipseenden på plads.

Tallet 177.147 kom de frem til efter at have fundet et antal snomønstre, der beløb sig til 2.046 med disse op mod 11 snoninger pr. mønster. Bl.a. skal der 11 snoninger til for at opnå Matrix-knuden.

Se selv hele perlerækken af mulige slipseknuder i gruppens artikel om udregningen, og find inspiration til aftenens slipseknude i denne slipsegenerator . Tryk ’refresh’, hvis du vil have en ny version frem.

Emner : Matematik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den holdning er du nok ret ene om.

Den umiddelbare brug (slipseknuder) er måske ikke så interessant, men jeg kunne sagtens forestille mig at det kunne bruges i forbindelse med vævning af materialer eller blot rendyrket matematik der på et senere tidspunkt kunne have stor anvendelse.

M

  • 8
  • 3

Hudi-knuden er opkaldt efter matematiklæreren på Aalborg Katedralskole, Karl Madsen.Han bar tilnavnet Hudi og anvendte metoden, hvor man har slipset bundet altid - og blot krænger det over hovedet. Resultatet er, at knuden bliver mindre og mindre med årene, og mere og mere fedtet. Sådan opnås en ægte Hudi-knude. Må det i øvrigt være en ikke-expert tilladt at bemærke, at knudens binding hænger tæt sammen med skjortens snit. Der findes det brede snit hvor flippens spidser er næsten en ret vinkel ( proletar-flippen) hvor der er plads til den store dobbeltknude ( amerikanerknuden; og så findes der den ædle britiske skjorte med de spidse vinkler. Den har kun plads til den fine enkeltsnoede Windsor knude. Det hele er MEGET, MEGET kompliceret. Undskyld, jeg skal ud for a binde mit slips nu !!!

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten