Massiv kabeludbygning skal ruste Danmark til vindkraft
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Massiv kabeludbygning skal ruste Danmark til vindkraft

Danmark står foran en voldsom udbygning med elkabler: Et nyt 600 MW Storebæltskabel, et ekstra 600 MW kabel til Norge og en opgradering af forbindelsen til Tyskland.

Kablerne er nødvendige, hvis elsystemet skal kunne optage 50 procent vindkraft, som det er regeringens ønske. Det fremgår af det statslige Energinet.dk's nye rapport, Systemplan 2007.

»Skal vi integrere så store mængder vindkraft i elsystemet og samtidigt være en velfungerende del af det nordeuropæiske elmarked, kræver det forstærkede forbindelser til udlandet,« siger planlægningsdirektør Peter Jørgensen fra Energinet.dk.

Ifølge rapporten vil udbygningen af udlandsforbindelser også kræve udbygning af det danske elnet, ikke mindst i Vestjylland, hvor fem havvindmølleparker a 200 MW ved Horns Rev vil kræve netforstærkninger, så strømmen kan transporteres hen til forbrugerne.

Kabler til Norge og over Storebælt vil tilsammen koste små tre milliarder kroner, mens prisen på netforstærkningen i Danmark vil afhænge af, om der skal anvendes luftledninger eller de langt dyrere jordkabler.

Det sidder et udvalg nu og tænker over, så Energinet.dk har endnu ikke beregnet den samfundsmæssige pris for investeringen i infrastruktur:

»Kabler koster tre til syv gange så meget som luftledninger på 400 kW-niveauet. Men investeringen vil kun blive foretaget, hvis den udgør en samfundsøkonomisk gevinst. For eksempel ved at vi kan få mere ud af vindmøllestrømmen,« siger Peter Jørgensen.

Flere tiltag

Kablerne alene gør det ikke. Derfor foreslår Energinet.dk også en række andre teknologiske muligheder for at nyttiggøre den varierende mængde vindkraftstrøm i elsystemet. Muligheder, som ifølge planlæggerne helt sikkert skal i brug sideløbende med udbygning af nettet. Endnu er deres bidrag ikke kvantificeret.

Det handler om at bruge overskudsstrøm til opvarmning via elpatroner og varmepumper i private huse og i fjernvarmeanlæg.

Om at bruge batterikapaciteten på el- og hybridbiler som en slags lager og dermed øge systemets fleksibilitet. Om at introducere fleksibelt elforbrug hos forbrugerne, så toppen af effektforbruget kappes af. Og om at etablere et trykluftlager til lagring af el - ligesom man vurderer, at brint og batterilagring på sigt kan blive interessante.

Civilingeniør og partner i Ea Energianalyse, Kaare Sandholt, kalder Energinet.dk?s systemplan for udmærket:

»Planen er god, fordi den både tænker i net- og transmissionssystemet og på mulighederne for at indrette elforbruget efter den varierende mængde strøm,« siger han. Han tilføjer, at han forventer, at de igangværende energiforhandlinger godt kan komme til at introducere nye forudsætninger, så planen i sidste ende bliver anderledes.

Også vindmøllebranchen er godt tilfreds med Energinet.dk?s rapport:

»Det er meget positivt, at Energinet.dk nu begynder at tage fat i nogle af de virkemidler, som - ud over transmissionsledninger - skal til for at integrere store mængder vindkraft.

Især er det positivt, at de også allerede nu ser på de store muligheder inden for transportsektoren,« siger økonom i Vindmølleindustrien, Rune Moesgaard.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten